Відправка сил Саудівської Аравії у Сирію відбудеться по терміновому запиту Америки, чи, навпаки, це – відкладена справа?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Вибухи, які відбулись у Саудівські Аравії поруч із благородною мечеттю Пророка ﷺ, а також у Катіфі та останній – у Джідді, поруч з американським консульством, стали причиною наради держсекретаря США Джона Керрі з міністром закордонних справ Королівства Саудівської Аравії (КСА) Аділем Джубейром, організованого незадовго після того, як розвіявся дим від пожежі.

Прес-секретар Держдепартаменту США Джон Кірбі заявив, що дана нарада не була заздалегідь узгоджена та обговорена, сказавши: «Сторони обговорювали необхідність боротьби та перемоги над «ІДІЛ» у Сирії. Королівство Саудівської Аравії запропонувало скерувати свої озброєні сили у Сирію в рамках компанії по боротьбі з «ІДІЛ».

Також міністри обговорювали питання про політичний пере устрій у Сирії, положення у Лівії та спроби привести до вирішенню конфлікт між «ізраїльтянами» та палестинцями (переведено з сайту Державного департаменту США 07.05.2016). Це – вже не перший раз, коли Саудівська Аравія пропонує відправити свої наземні війська у Сирію. Радник міністра оборони Саудівської Аравії генерал Ахмад Асірі заявив на прес-конференції у Брюселі, що «королівство готово відправити війська у Сирію,якщо альянс прийме рішення про це», вказуючи на те, що наземне втручання у Сирію пов’язано з такими ж небезпеками, як і інші військові операції. Тим не менш, він підкреслив, що заява Саудівської Аравії про участь її озброєних сил у наземних операціях – вже вирішене питання, яком нема зворотного ходу. По його заяві, озвученій на прес-конференції у Брюсселі у штаб-квартирі НАТО вже після зустрічі представників міжнародного альянсу по боротьбі з організацією «ІДІЛ», «ісламський» альянс проти тероризму» вступить у силу протягом двох місяців. Також він підкреслив: «Ми завершили дипломатичну роботу по створенню «ісламського альянсу проти тероризму»» («Аль-Арабія» за 11.02.2016). Далі він заявив: «Військову сухопутне вторгнення озброєних сил Саудівської Аравії для боротьби з «ІДІЛ» буде вестись, переважно. За допомогою спецназу, скерованого туди у невеликій кількості для забезпечення просування сухопутного наступу і для того, щоб випрацювати позитивний результат для альянсу». Цим він вказує на важливість узгодженості у стратегічному плані між державами, які беруть участь у коаліції під час першого етапу, до проголошення типу відправляємих сил та початку їх операцій (13.02.2016). Потім Асірі повернувся до колишньої теми, сказавши: «Міністри оборони країн-учасниць альянсу, яким керує Америка у боротьбі проти організації «ІДІЛ», вивчали можливість наземного вторгнення у Сирію майже два тижні назад у Брюсселі, проте вони не прийняли рішення досі ».

Асірі заявив для «Рейтер», що переговори з цього приводу ведуться «на політичному рівні, проте про це не ведеться розмова як про військову справу» (Радіо «Савва» 29.02.2016). Таким чином, Асірі «послизнувся » у своїх заявах, пов’язаних з наземним вторгненням у Сирію, незважаючи на те, що заяви саудівської Аравії вказували раніше на її готовність до цього вторгнення, більше того, вона навіть почала фактичні приготування і ззовні показала координацію своїх дій з Туреччиною, відправивши свої літаки на її авіабазу Інджірлік наприкінці лютого цього року. Проте офіційний представник королівства заявив журналістам, що його країна ніколи не скоїть військового вторгнення у Сирію в одиночку, а буде брати участь у спільних операціях разом з іншими партнерами по міжнародному альянсу під керівництвом США («CNN» за 16.02.2016). Проте, незважаючи на ці заяви та показові дії, що вказують на деякі підготовчі роботи на землі, решті решт нічого не відбувається. Складається враження, що заяви та показові дії Туреччини та Саудівської Аравії про сухопутне вторгнення у Сирію були проведені одночасно з американо-російськими переговорами відносно місії Росії у Сирії, в яких Америка вирішили показати Росії, що у неї є готова заміна на той випадок, якщо Росія захоче піти або відмовитись від завершення своєї місії у Сирії.

А тому Росія продовжила служити Америці у Сирії і, відповідно, Туреччина та Саудівська Аравія уповільнили темпи наземного вторгнення, більше того, повністю зупинились у цьому до того моменту, доки не прийшов час наради Джубейра з Керрі, що відбулась одразу після обурливих та підозрілих вибухів у Саудівській Аравії. Цікаво те, що Кірбі заявив про цю зустріч як про непідготовлену, проведену без попередній домовленостей, нібито він бажає особливо виділити важливість зустрічі після вибухів. ЗМІ Саудівської Аравії заявили про те, що позаду цих вибухів стоїть «ІДІЛ» у Сирії, особливо вказуючи на Сирію, нібито ця ж організація не присутня в Іраку, більше того, – не має в Іраку свого центру. Прес-секретар служби безпеки Саудівської Аравії при міністерстві внутрішніх справ генерал Мансур ат-Туркі заявив, що «терористичні акти, що сталися, мають відношення до організації «ІДІЛ» у Сирії » («Єгипет сьогодні» за 06.07.2016). Це вказує на те, що роль, яка вимагається від Саудівської Аравії, обмежується лише Сирією, і, незважаючи на те, хто стоїть за цими вибухами, орієнтованими проти цивільних осіб, вони полегшують режиму Саудівської Аравії підбурювання громадської думки всередині країни, як і полегшують можливість надати законності спільному озброєному вторгненню у Сирію під приводом війни з організацією «ІДІЛ». Нинішні розмови про вторгнення Саудівської Аравії не сильно відрізняються від колишніх. Америка сьогодні просто живе дилемою у Сирії, а Росія заявляє про те, що вона бере участь у рішенні сирійського конфлікту. Іран та «Хізбалла» показали не лише свою нездатність до фактичних бойових успіхів, але і явні поразки . Росія, незважаючи на свою пиху, почала метатися то вліворуч, то вправоруч, а це притаманно тому, хто шукає шляхи відходу та виходу, і недалеко той час, коли Путін повержений, тим більше що час адміністрації Обами доходить кінця, а Америка не особо піклується про те, щоб дотримуватись описаних пунктів угоди. Що ж тоді говорити про пункти, які читаються поміж строк? Усе це пояснює те, чому Росія підсилено намагається виявити цю угоду перед обличчям громадськості, а Америка не відповідає на це, незважаючи на те, що їх домовленості виявились і стали відомі.

Загальне положення штовхає Америку до підготовки її агентів у Саудівській Аравії та Туреччині до готовності надати допомогу у потрібний час в одному із двох положень: або вони нададуть підтримку Росії у Сирії після того, як Іран та «Хізбалла» зазнають поразки, коли Іран почне відступати та надасть можливість заповнити порожнечу Саудівській Аравії та Туреччині, а налагодження стосунків між Туреччиною та Росією полегшить цей перехід, або ж, в іншому випадку, Саудівська Аравія заповнять порожнечу, якщо раптом Росія вийде із Сирії.

У будь-якому із цих двох випадків ясно, що Америка знаходиться у скрутному стані у Сирії, і це штовхає її до використання усіх ресурсів у регіоні. Можливо, що завершення буде за мусульманами і що Шам стане поразкою Америки, її планів, слуг та послідовників. Аллах здатний виконати Своє рішення.

Газета «Ар-Рая»
Автор: Абдуллах Махмуд
15 Шавваля 1437 р.х.
20.07.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню