Конференція з питань клімату в Марракеші – це міжнародна комедія

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У марокканському місті Марракеш завершилася Всесвітня конференція ООН з питань зміни клімату. Учасники розробили план дій по реалізації Паризької угоди по клімату, підписаної рік тому. Атмосфера на конференції була затьмарена заявою новообраного президента США Трампа, який визнав проблему глобального потепління містифікацією.

У підсумковій декларації конференції учасники підтвердили незворотність реалізації Паризької угоди по клімату, а також те, що світ рішуче налаштований на те, щоб знизити і стримувати зростання глобальної середньої температури нижче 2°C на рік – на рівні, що існував до промислової революції в дев’ятнадцятому столітті. Двісті делегацій з різних країн оголосили про те, що Паризька угода щодо кліматичних змін є найважливішим документом з тих пір, як почала працювати Міжурядова група експертів зі зміни клімату «IPCC» в 1988 році. Паризьку угоду було прийнято консенсусом 12 грудня 2015 року, до сьогоднішнього дня під нею підписалися 193 держави, 112 з яких офіційно його ратифікували, і це такі держави, як держави Європейського союзу. Сполучені Штати досі не ратифікували Паризьку угоду.

Конференція з питань клімату в Марракеші (а до цього – в Парижі) відбулася в рамках наради сторін за Кіотським протоколом від 11.12.1997, який визнає, що глобальне потепління є реальною загрозою, спричиненою викидами парникових газів в результаті дій людини і використання неекологічного виду енергії. Сполучені Штати, Китай і Індія відмовилися ратифікувати умови угоди по клімату, досягнуті в Лімі, Перу (2014р.) і Парижі (2015р.). Так, Трамп сказав напередодні конференції в Марракеші, що він не буде підписувати угоду. Раніше Джордж Буш-молодший, коли він був обраний президентом в 2000 році, заявив, що уряд Америки виступає проти Кіотського протоколу, тому що це завдає шкоди економіці Сполучених Штатів, хоча відомо, що Америка з 1990 року до тепер відповідальна за викиди більш ніж 36% всіх парникових газів. Також Росія (в початковому етапі), Канада і Японія заявили про те, що не зможуть виконати умови Кіотського протоколу, який зобов’язує скоротити викиди в процентному співвідношенні від загальних викидів парникових газів. Так, Канада взяла зобов’язання скоротити викиди на 6% в період з 1990 по 2012 рік, але замість цього вона збільшила викиди на 17%. Незважаючи на конференції і досягнуті міжнародні угоди щодо обмежень викидів, вони збільшилися на 24% в порівнянні з рівнем 1990 року, який вважається «відправним пунктом» для підрахунків викидів парникових газів. Конференція з питань клімату в Марракеші, а до неї – угода в Парижі – обидві приречені на провал до тих пір, поки суто корисливо-націлена капіталістична ідея долатиме уми глав стран-участників конференції.

Новообраний президент Америки оголосив про своє невдоволення проблемою глобального потепління, а також про те, що американські компанії понесуть витрати в результаті робіт зі скорочення викидів. Фактично ні Америка, ні Росія, ні Японія, ні Англія, ні Франція, ні Китай, ні Індія не готові перебудовувати свою промисловість і витрачати величезні суми на інвестиції в сучасні технології та альтернативні види джерел енергії або піти на скорочення виробництва і прибутку заради навколишнього середовища, в якій людина була б щаслива. Адже щастя людини – аж ніяк не головний показник для «Chevron», «BP», «Ford», «Toyota» або інших корпоративних гігантів. Конференція в Марракеші продемонструвала абсолютну несерйозність великих держав по відношенню до здійснення угоди про скорочення частки викидів парникових газів. Як зазначено в підсумковій заяві, 48 країн зобов’язалися скоротити викиди газів, і це, в загалом, – бідні країни, такі як Ефіопія, Філіппіни і Бангладеш, на які і так доводиться вкрай мала частка всіх викидів. Крім того, фінансова підтримка, виділена в цьому році на боротьбу з глобальним потеплінням, не перевищує 165 млн. дол., в той час як Паризька конференція мала допомогти розвиненим країнам збирати по 100 мільярдів доларів на рік. Згідно ж джерел в ООН, на боротьбу з потеплінням реально необхідно більше трильйона доларів. Таким чином, конференції, проведені після підписання Кіотського протоколу, нічого не дали для боротьби з глобальним потеплінням, і навіть навпаки, як показують дослідження, обсяги викидів парникових газів різко зросли. Отже конференції ООН – всього лише комедії.

Немає сумнівів в тому, що викиди вуглекислого газу в обсягах понад 10 трильйонів тонн завдають серйозної шкоди навколишньому середовищу, головний з яких – це підвищення температури земної поверхні, що, в свою чергу, може привести до швидкого танення льодовиків і ускладнить можливість протистояти наслідкам цього, таким як підвищення рівня світового океану, після чого настане затоплення великих густонаселених територій. Викиди такої кількості парникових газів не є результатом природних циклів у Всесвіті, в якій Аллах, поза сумнівом, встановив баланс між викидаються газами і температурою земної поверхні. Однак людина, звана «розвиненою», «цивілізованою», «культурною», вважаючи, що вона є господарем Всесвіту, де може робити все, що захоче, незважаючи на те, що у Всесвіту є Творець, який вклав баланс в його основи, чинить «зло на суші і на морі», як про це говорить Аллах в Корані:

ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

«Зло з’являється на суші й на морі завдяки тому, що люди роблять своїми руками, — тож нехай скуштують частину того, що накоїли! Можливо, вони повернуться!» (30:41)

Істина полягає в тому, що в той час як Аллах створив небо і землю, Він встановив у всьому баланс:

وَالسَّمَاءَ رَفَعَهَا وَوَضَعَ الْمِيزَانَ * أَلَّا تَطْغَوْا فِي الْمِيزَانِ

«І небо високо здійняв Він, і встановив міру, щоб не порушували ви міри.» (55:7,8), – і зобов’язав людину не порушувати баланс і не переступати в ньому кордону. Людина здатна зрозуміти цей баланс і усвідомити, як він працює. Вченим не важко зрозуміти, що викиди парникових газів в кількості понад 9 мільярдів тонн вуглекислого газу, 4 млрд. тонн метану і 2 млрд. тонн оксиду азоту призводять до того, що у верхніх шарах атмосфери формується ізолюючий шар, що запобігає викиду надлишкового тепла з земної кулі в космічний простір, що, таким чином, призводить до стійкого зростання температури планети, що призведе до тяжких наслідків. Не важко зрозуміти верхню межу кількості газу, що виділяється. Баланс в небі і на землі, встановлений Аллахом, дуже точний, людина здатна це освідомити, це є наука, яка підвладна їй, і людина здатна його вивчити, і найголовніше – дотримуватися цих балансів.

Конвенції Організації Об’єднаних Націй і один за іншим протоколи в Кіото, Лімі, Берліні, Досі, Парижі та Марракеші з клімату демонструють той факт, що ненаситний і жадібний капіталістичний світ прекрасно знає, в чому полягає баланс Всесвіту, і тим не менш, він наполягає, і навіть зухвало відстоює його порушення, призводячи до великого лиха і розвалу на планеті. Невже зведення до мінімуму викидів парникових газів, яке врятує планету і людей і від якого багатії не збідніють, а бідних не стане більше, важче, ніж втопити земну кулю з усіма людьми? Проте, Буш, Обама, Трамп, Браун, Меркель, Путін та інші слуги долара і євро наполягають на своїй руйнівній політиці.

Отже, порятунок від зла, котре нависло над атмосферою, океаном і планетою; від зла, що вразило цінності людини, яку створив Аллах в найкращому вигляді, а також порятунок всього людства з іклів несправедливої капіталістичної системи і її брехливих тиранів не прийде з Марракеша, Парижа чи Рима. Його не буде ні з трибун ООН, ні від керівників безбожної Америки. Так буде тривати до тих пір, поки людство відвертатиметься від поминання свого Господа, від керівництва Його законами і поки вклонятиметься рабу Господа замість Господа рабів. Людині слід усвідомити, що Аллах – Творець і Володар Всесвіту, людини і життя; все на небі й на небесах має підкорятися Йому, а людина повинна зупинитися в межах, встановлених Аллахом, будь то відносини між людьми, відносини між людиною і Всесвіту або ж відносини між людиною і Творцем, і не переступати їх.

وَهُوَ الَّذِي فِي السَّمَاء إِلَهٌ وَفِي الْأَرْضِ إِلَهٌ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْعَلِيمُ. وَتَبَارَكَ الَّذِي لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَعِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

«Він — Бог на небі та Бог на землі. Він — Мудрий, Всезнаючий! Благословенний Той, Кому належить влада над небесами, землею й над тим, що поміж ними. У Нього — знання про Час, і до Нього повернетесь ви!» (43:84,85)

Газета «Ар-Рая»
Мухаммед аль-Малькаві
1 Рабі’ уль-авваль 1438х.
30.11.2016р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню