Саміт Ради співпраці арабських держав Перської затоки і нова колоніальна політика Британії в регіоні

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У Бахрейні відбувся 37-ий саміт Ради співпраці арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ). На зустрічі лідерів шести країн, що входять в РСАДПЗ, яка завершилася 7 грудня, взяла участь Великобританія, не тільки в якості почесного гостя, а й як важливого стратегічного партнера.

Присутність прем’єр-міністра Великобританії Терези Мей була настільки переважною на порядку заходу, що саміт здебільшого став зустріччю у верхах між країнами Перської затоки і Великобританією, ніж черговим засіданням глав держав РСАДПЗ.

Підсумкова декларація чергового саміту містила великі витримки тьмяних і розмитих формулювань, що кочують у форматі «копі паст» по різним комюніке, що стосуються країн Перської затоки і не мають нічого спільного з дійсністю, такі як: «Заклик прискорити темпи роботи для якнайшвидшої реалізації єдиного ринку в Перській затоці, єдиного митного простору, єдиного контролю над водними ресурсами і судноплавними каналами та інших додаткових проектів, спрямованих на повну економічну єдність в країнах Перської затоки з тим, щоб підвищити статус регіону РСАДПЗ до рівня світового економічного фінансового інвестиційного центру».

Важливою на цьому саміті стала нова роль Великобританії в Перській затоці та старт повного «стратегічного партнерства» між країнами РСАДПЗ і Великобританією в політичній, військовій, комерційній сферах і в сфері безпеки.

Прем’єр-міністр Великобританії заявила про плани її країни поглибити співпрацю з державами Перської затоки в сфері оборони. «Безпека Затоки – це так само наша безпека, і ми дотримуємося стратегічної співпраці з країнами Затоки для запобігання будь-яких погроз на її адресу», – сказала Мей і пообіцяла, що будуть досягнуті нові угоди між її країною і країнами затоки у рамках їхньої співпраці.

Після прибуття в Бахрейн прем’єр-міністр Великобританії в першу чергу відвідала військово-морську базу в порту Міна Салман. «Тут кожен з вас є життєво важливою частиною в глобальній місії Великобританії, і немає нічого важливішого, ніж ваша роль в нашій прихильності безпеки в Перській затоці. На Близький Схід припадає більше третини світових запасів нафти – і близько 15% експорту газу, – і захист вільного і безперешкодного торгового потоку на морях має вирішальне значення для підтримки стабільності енергетичних ринків і забезпечення власної енергетичної безпеки Великобританії», – заявила вона перед військовими на десантному кораблі-вертольотоносці «HMS Ocean» королівських ВМС Великобританії.

У минулому році Великобританія почала будівництво постійної військової бази Аль-Джуфейр на Близькому Сході, яка буде розташована в порту Міна Салман в Бахрейні для підтримки розгортання британського флоту в Перській затоці і вважається першою військово-морською базою Великобританії в Перській затоці за останні 40 років. Передбачається, що вона стане головною базою для британських ВМС в регіоні, поряд з авіабазою Аль-Мінхад в Дубаї і базою підготовки наземних сил в Омані.

Таким же чином Великобританія оголосила про свій намір забезпечити постійну присутність своїх збройних сил в регіоні. Згідно слів Мей, безпека країн Перської затоки сьогодні важлива для Британії як ніколи. «Зараз більш ніж коли-небудь безпека в Перській затоці є нашою безпекою. Ми виділимо три мільярди фунтів стерлінгів на оборону в регіоні протягом наступного десятиліття. Ми будемо витрачати на оборону в Перській затоці більше, ніж в будь-якому іншому регіоні світу», – пообіцяла вона.

Британська газета «TheTimes» раніше поширила інформацію про те, що Королівський флот приймає командування від США в Перській затоці. «HMS Ocean» замість американського авіаносця «Дуайт Ейзенхауер», який покинув регіон, буде командувати з’єднанням до восьми британських, американських і французьких військових кораблів на території загальною площею 2,5 мільйона квадратних миль в Перській затоці. З іншого боку, як повідомляє «Telegraph», Британія витратить мільйони, допомагаючи країнам Близького Сходу посилити безпеку в своїх аеропортах для виявлення терористів, а також направить експертів з метою зміцнення кібербезпеки в країнах затоки.

Виступаючи перед лідерами шести країн, що входять в РСАДПЗ, британський прем’єр сказала: «Ми маємо багату історію, яка складається з першого договору між нами, підписаного в середині XVII століття. Великобританія вкрай пишається відносинами між Перською затокою і Заходом, які були основою нашого спільного процвітання і безпеки. Ми повинні скористатися цією можливістю, щоб вийти в світ і сформувати ще більшу глобальну роль для моєї країни», – а також додала: «Безпека в Перській затоці є нашою безпекою. Теракти, плановані екстремістами тут, спрямовані не тільки на Перську затоку, але, як ми вже бачили, на вулиці Європи теж».

Згідно її слів, вона чітко бачить загрозу, яка виходить від Ірану в регіоні, і Британія залишається прихильною до ідеї стратегічного партнерства з країнами Перської затоки і спільно з ними працює над запобіганням загрози з боку Ірану. «Оскільки ми бачимо нові загрози нашій безпеці, ми повинні продовжувати протистояти державним структурам, вплив яких підсилює нестабільність в регіоні. А тому я хочу запевнити вас, що ясно розумію загрозу, яку представляє Іран в Перській затоці і на всьому Близькому Сході. Великобританія повністю віддана ідеї стратегічного партнерства з країнами Затоки і продовжує працювати, щоб протистояти цій загрозі. Але ми також повинні працювати разом, щоб протистояти агресивним регіональним діям Ірану, будь то в Лівані, Іраку, Ємені, Сирії або в самій Перській затоці», – сказала Мей. У свою чергу, міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон сказав на конференції в Бахрейні: «Рука Ірану чітко видна в Ємені». Таким чином, Великобританія публічно прийняла чітку і жорстку лінію щодо Ірану, яка досить сильно відрізняється від американської лінії і від лінії ООН, що знаходиться в змові з США.

Що стосується торгово-економічної сфери, то тут, за словами Мей, сторони домовилися створити нову спільну робочу групу, щоб вивчити те, як можна «прибрати перешкоди на шляху торгівлі, які залишилися» та «здійснити кроки щодо подальшої лібералізації економік наших країн на благо нашого взаємного процвітання». Також було прийнято рішення про проведення конференції країн Перської затоки в наступному році в Лондоні. Згідно із заявою, на тлі виходу Британії з ЄС уряд готує ґрунт для «стрибка вперед» в сфері просування економічних відносин в майбутньому на найвищому рівні, а також для того, щоб дозволити британським компаніям здійснити інвестиції в 15 сферах економіки на загальну суму 30 млрд. фунтів стерлінгів протягом найближчих п’яти років. Тереза Мей охарактеризувала майбутні відносини між країнами в такий спосіб: «Подібно до того, як безпека в Перській затоці є нашою безпекою, так само ваше процвітання – це наше процвітання». Мей підкреслила, що Британія працює над тим, щоб зробити Лондон «однією з найбільших столиць ісламських фінансів світу», а країни Перської затоки є найбільшим інвестором в Великобританії, рівень інвестицій яких досяг 150 млрд. фунтів стерлінгів, а також другим за величиною експортним ринком для британських товарів за межами Європи. Тільки в минулому році товарообіг між Великобританією і країнами Перської затоки склав більше тридцяти мільярдів фунтів стерлінгів.

Дані угоди і заяви говорять про те, що Великобританія, скориставшись свого роду американським «відступом» з регіону після перемоги Трампа і свободою від пут ЄС, повернулася в регіон з явною колоніальною роллю. Саме тому Мей прибула сюди, щоб реорганізувати своїх агентів в країнах Перської затоки і заповнити очікуваний стратегічний вакуум в регіоні.

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хатвані
15 Рабі'уль-авваль 1438 р.х.
14.12.2016 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню