Огляд новин газети «Ар-Рая» 15 лютого 2017 р.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Хвороба, яка спіткала нас, відома, ліки від неї — відомі, а наше швидке, з дозволу Аллаха, одужання — безперечне.

Про нього нам говорять печера Хіра, хіджра Посланця ﷺ, Праведний Халіфат, присяги Акаби, подвиги Таріка ібн Зіяда в Андалусії, промова Харуна ар-Рашіда «римському псу», відповідь халіфа Муътасіма, битва Хаттін визволителя аль-Акси та покорителя хрестоносців Салах ад-Діна, битва Айн-Джалут переможців монголо-татар Кутуза та Бейбарса, «той чудовий амір» Мехмет Фатіх — завойовник Константинополю… Це підтверджують крики по допомозі Франції до халіфа Сулеймана аль-Кануні врятувати французького короля із полону, згода Америки платити дань Халіфату за безпеку своїх кораблів у Середземному морі …Про нього попереджають слова відмови євреям, які просили продати Палестину, сказані халіфом Абдуль-Хамідом: «Якщо Ісламський халіфат в один день знищать, то вони будуть у змозі взяти Палестину без ціни», — як врешті решт і вийшло: без нього була відібрана Палестина, а мусульманські землі стали ареною для ворожої агресії… Ось вони, наші ліки,— повернутись у неприступну фортецю Праведний Халіфат, у ньому — наша велич у цьому житті та у наступному …Наші ліки розписані у Книзі Аллаха, які ніхто не зітре, у Сунні Пророка ﷺ, яку ніхто не забуде, і у світлій історії, яку ніхто не викреслить.

Вичерпна відповідь тим, хто стверджує, що «ми не повинні слідувати методу Пророка ﷺ у досягненні влади та у побудові держави»

Із відповіді шейха, вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти, аміра Хізб ут-Тахрір, на питання одного із відвідувачів його сторінки у «Facebook»:

Необхідно спитати у тих, хто стверджує, що «ми не повинні слідувати методу Пророка ﷺ у досягненні влади»:

Якщо мусульманин хоче здійснити омовіння, на яке джерело доказів він повинен звернути увагу, щоб дізнатись, як воно робиться? Хіба він не займеться пошуком доказів у главі про омовіння? Або ж правильним буде замість цього розглядати закони, наприклад,хаджу? Природно, відповіддю буде ствердження про необхідність пошуку доказів у темі омовіння.

Наступне питання буде у тому, що коли мусульманин захоче ознайомитись з законами посту, хіба він не стане шукати докази у темі, яка пов’язана з постом? Або ж він буде шукати їх у законах про джихад? Відповідь очевидна: «Треба шукати докази, пов’язані з потом, у розділі про пост».
Іще одне питання: якщо мусульманин захоче дізнатись про закони щодо намазу, про те, як він виконується, хіба він не стане шукати докази у розділі про намаз? Або ж він буде шукати їх у темі закяту? Він скаже: «Ні. Я буду шукати докази про намаз у розділі про намаз».

Таким чином, кожне питання розглядається у своєму місці — закон виходить із свого доказу у Шаріаті.

Звідси ми повернемось до нашого питання: як дізнатись про метод встановлення держави? Хіба не варто було б зайнятися пошуком шаріатських доказів, які дійшли до нас від Посланця Аллаха ﷺ у розділі про те, як він встановив державу? Хіба правильно буде шукати докази про це у темі джихаду, намазу або закяту? Навпаки, шаріатські докази на тему встановлення держави ми повинні шукати у темі дій Пророка ﷺ, скерованих на встановлення держави, у його житті. Посланець Аллаха ﷺ у своєму житті встановлював державу один раз. Це здійснилось у Медині шляхом «Талаб ан-Нусра» (прохання по допомогу) у період, коли він ﷺ взаємодіяв з арабськими племенами. І тому шаріатський метод встановлення держави — це «Талаб ан-Нусра».

Тут виникає наступне питання: чи є «Талаб ан-Нусра» обов’язковою справою, фардом? Або це — мандуб, а може — і мубах? Якщо «Талаб ан-Нусра» — це фард, тоді необхідно в обов’язковому порядку слідувати методу у питанні встановлення держави. Вивчаючи дане питання,ми знаходимо наступне:

«Талаб ан-Нусра» є фардом, і доказом тому слугує те, що Посланець Аллаха ﷺ не діяв у питанні набуття влади за власним розсудом; незважаючи на усі труднощі, які він переносив, звертаючись до арабських племен, він не змінював даному методу. Він ﷺ звертався з проханнями до племені Сакіф, у відповідь же наразився на глузування та докори, на нього нацькували дітей та слабоумних, які взялися обкидати Пророка ﷺ камінням, внаслідок чого його ноги и груди були покривавлені. І навіть Посланець Аллаха ﷺ не змінив своєму шляху та методу. Він продовжив звертатись до решти арабських племен за допомогою. Зі своєю пропозицією він ﷺ звертався до племен Бану Шейбан, Бану Амір та до багатьох інших. Подібних звернень «Талаб ан-Нусра» нараховується більше десятка, і на кожне із них він ﷺ не отримував належної відповіді. Проте, незважаючи на усі складності, Посланець Аллаха ﷺ продовжував цю діяльність і не змінював свого методу. Згідно науці усуль-фікх, факт постійно здійснення Пророком ﷺ однієї і тієї ж самої дії, а саме — «Талаб ан-Нусра», незважаючи на труднощі на цьому шляху, є къаріною (вказівкою) на те, що «Талаб ан-Нусра» у питанні встановлення держави є фардом.

Таким чином «Талаб ан-Нусра» — це фард. Він є єдиним шляхом, якому слідував Посланець Аллаха ﷺ у питанні побудови держави. І він ﷺ продовжував йому слідувати, доки Аллах не дарував йому ансарів, що дали йому «другу присягу при Акабі», після чого він переселився, здійснив хіджру до них у Медину та встановив там державу.

Такими є докази, і сприймає їй той, у кого розкритий розум, хто готовий почути та прийняти. Що ж стосується упертих гордіїв, то їх довід суперечливий, тому що вони самі визнають необхідність пошуку доказів у питанні омовіння у темі про те, як треба правильно здійснити омовіння, шаріатські докази про пост знаходити у розділі посту, а докази намазу — у темі про намаз. Якщо людина є такою, що розмірковує, то вона повинна визнавати необхідність пошуку доказів на встановлення держави у своїй темі, розділі, якщо вона береться за подібну діяльність. У свою чергу, у цьому питання не існує ніяких доказів, розтлумачених Посланцем Аллаха ﷺ, що можна було б спостерігати у його словах або діях (хадісах), окрім методу «Талаб ан-Нусра», якому він сам слідував на стадії взаємодії з арабськими племенами... Цей метод є фардом.

Такою є моя стисла відповідь з приводу обов’язковості слідування методу Посланця Аллаха ﷺ у питанні встановлення держави.

В’язниця Сайєдная у Сирії: 18 тисяч замучених тортурами. Ганьба світової спільноти

«AmnestyInternational» опублікувала доповідь про обходження з ув’язненими у Сирії за період 2011–2015 років. Згідно звіту правозахисників, які опираються у своїй доповіді на повідомлення ув’язнених, які піддавались нелюдяним тортурам та насильству у сирійських катівнях, у Сирії з початку кризи у березні 2011 року у місцевих в’язницях загинуло майже 18 тисяч людей.

У доповіді під назвою «Це ламає людину: тортури, хвороби та смерть у в’язницях Сирії» організація розкрила, як вона сама її називає,«страшну кампанію» сирійського режиму арештантів у в’язниці Сайєдная (розташована біля тридцяти кілометрів до півночі від столиці Дамаску) з миті початку сирійської революції.

«AmnestyInternational» також припускає, що насправді число загиблих більше, аніж вказується, а кількість затриманих та зниклих без вісті у в’язницях режиму з 2011 року складає більше двадцяти тисяч людей.

У межах акції по висвітленню теми насильства над ув’язненими, яке продовжує застосовуватись у в’язницях сирійського режиму, «Аль-Джазіра» повторно продемонструвала свідоцтва очевидців, які пережили жахливі тортури, а також підготувала низку телепрограм про факти нелюдяного обходження з ув’язненими у Сирії («Аль-Джазіра», 7 лютого).

Ар-Рая:

Аллах сказав:

قُتِلَ أَصۡحَٰبُ ٱلۡأُخۡدُودِ ٤ٱلنَّارِ ذَاتِ ٱلۡوَقُودِ ٥إِذۡ هُمۡ عَلَيۡهَا قُعُودٞ ٦وَهُمۡ عَلَىٰ مَا يَفۡعَلُونَ بِٱلۡمُؤۡمِنِينَ شُهُودٞ ٧وَمَا نَقَمُواْ مِنۡهُمۡ إِلَّآ أَن يُؤۡمِنُواْ بِٱللَّهِٱلۡعَزِيزِٱلۡحَمِيدِ ٨ٱلَّذِي لَهُۥ مُلۡكُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِۚ وَٱللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيۡءٖ شَهِيدٌ ٩إِنَّٱلَّذِينَ فَتَنُواْ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ وَٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ ثُمَّ لَمۡ يَتُوبُواْ فَلَهُمۡ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمۡ عَذَابُ ٱلۡحَرِيقِ ١٠

«Нехай згинуть ті, хто зібрався біля рову — вогняного, підтримуваного розпалюванням ! Ось вони усілися біля нього, будучи свідками того, що творять з віруючими. Вони мстилися їм лише за те, що ті увірували в Аллаха Могутнього, Достохвального, Якому належить влада над небесами та землею. Аллах же — Свідок усілякої речі и! Тим, які піддали спокусі (або спалили у вогні) віруючих чоловіків та жінок і не покаялись, уготовані муки у Пеклі, муки від обпалюючого Вогню» (85:4–10).

Наслідний принц отримав медаль «Джордж Тенет» від ЦРУ за видатну розвідувальну роботу у справі боротьби з тероризмом

Для наслідного принца прислужування та рабство Америці — це «історичні та стратегічні відносини»

Наслідний принц, заступник прем’єр-міністра міністр внутрішніх справ Саудівської Аравії Мухаммад ібн Наіф ібн Абдуль-Азіз отримав медаль «Джордж Тенет» від голови ЦРУ «за видатну розвідувальну роботу у справі боротьби з тероризмом». Як повідомляє «Саудівське агентство новин» 11 лютого, на зустрічі з новим головою американського розвідвідомства Майклом Помпєо, що відвідав Ер-Ріяд, Мухаммад ібн Наіф ібн Абдуль-Азіз підкреслив, що стосунки між його країною та США є історичними та стратегічними. «Наші стосунки зі Сполученими Штатами Америки є історичними та стратегічними. Невдачі зазнає той, хто буде намагатись вбивати клин між двома», — заявив он.

Візит Помпєо до Саудівської Аравії є першим офіційним візитом високопосадової особи із адміністрації Дональда Трампа у цю країну. Згідно заяви, на зустрічі сторони обговорили «низку питань, які становлять взаємний інтерес між двома дружніми країнами, і шляху їх зміцнення, особливо в областях безпеки та боротьби з тероризмом».

Ар-Рая: Саудівська Аравія з часів своєї появи на світ і по сьогодні з голови до п’ят занурена в слугування невірному західному колонізатору — борсаючись від Британії до Америки в залежності від лояльності саудівського короля до однієї із двох. «Дружби», про яку проголошують арабські правителі, по суті, нема, — є «служба» Америці та її колоніальній політиці, особливо у Сирії та Ємені. І «медаль ЦРУ «Джордж Тенет» за видатні розвідувальні роботи в області боротьби з тероризмом (читай: з Ісламом), а також за внески Його Високості у підтримання міжнародного світу та безпеки» — черговий тому доказ.

Влада США у межах «полювання на мігрантів» Трампа заарештували сотні людей без «належних документів»

Чиновники федеральної імміграційної служби у шести штатах Америки заарештували сотні мігрантів, у яких внаслідок рейдів не виявилось оказалось дозвільних документів на перебування на території США. Посадові особи описують дані рейди як часину «звичних» імміграційних дій для забезпечення дотримання законів.

Доповіді про рейди, що проводяться у межах наказу президента Дональда Трампа про заборону на в’їзд мігрантів із семи країн, викликали на минулому тижні обурення серед правозахисників, прибічників імміграції та захисників мігрантів та їх родин, у результаті чого наказ Трампа був тимчасово призупинений.

«Страх, який охопив дома іммігрантів та корінних американців, які люблять іммігрантів як друзів, як і їх родини, відчутний», — сказав Алі Нурані, виконавчий директор організації «NationalImmigrationForum» (NIF): «Звіти про рейди в іммігрантських общинах представляють собою серйозну заклопотаність», — додав він.

Директор головного управління Бюро по контролю та дотриманню імміграційного та митного законодавства США у Лос-Анджелесі Дєйвід Марін повідомив про те, що затримання відбулись принаймні у шести штатах, включаючи такі міста як Атланта, Чикаго, Нью-Йорк та Лос-Анджелес.

«Дана операція не відрізняється від інших подібних операцій, які ми проводили раніше», — сказав Марін, а також додав, що дана діяльність правоохоронних органів, яка тривала п’ять днів, ніяк не пов’язана з наказом Трампа, вказавши на те, що схожа кампанія пройшла влітку минулого року в Лос-Анджелесі у часи попередньої адміністрації президента Барака Обами.

В Бюро не повідомили загальну кількість затриманих, проте Брайан Кокс, представник департаменту в Атланті, який охоплює три штати, повідомив про те, що тут було затримано 200 людей («Alhurra», 11 лютого).

Ар-Рая: Америка, яка стверджує, що є державою свобод та захисницею пригноблених, топче своїми ногами свої ж цінності та виходить проти своєї ж ідеї. Заборона США на в’їзд цим пригнобленим людям, що втікають від смерті та переслідувань правителів, у черговий раз підсилює необхідність для мусульман працювати над встановленням Праведного Халіфату за методом пророцтва, який укриє їх у справедливості, захистить та убереже їх від приниження стояти біля воріт Америки — держави аморальності та розпусти. Навпаки, Халіфат стане притулком для американців, що втікають від гніту капіталістів до справедливості Ісламської Держави.

Лавров підтверджує брудну роль Ірану та його ліванської партії у Сирії

Що сказав Лавров про роль Ірану та «Хізбалли» у Сирії?

Голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив про те, що неможна викреслювати Іран із міжнародної коаліції по боротьбі з тероризмом, і те, що підрозділи «Хізбалли» підтримуються Іраном. Про це він сказав в інтерв’ю каналу «НТВ» 12 лютого.

«У випадку з Іраном або з будь-якою іншою країною, якщо є підозра (у тому, що Іран підтримує терористів), то давайте його розглянемо, але просто голослівно викреслювати Іран із антитерористичної коаліції не прагматично», — заявив Лавров, коментуючи заяву Трампа про те, що «Іран є терористичною країною номер один і не поважає США».

«Якщо для президента США Дональда Трампа головний пріоритет на міжнародній арені — боротьба з тероризмом, то необхідно визнати, що, скажемо, у Сирії проти «ІДІЛ» борються, перш за усе, сирійська армія при підтримці ПКС Росії, але також підрозділи, у тому числі — підрозділи «Хізбалли», які опираються на іранську підтримку. Тут треба буде робити вибір пріоритетів», — заключив Лавров («Аlhadathnews»).

Єврейське утворення легалізувало війну проти азану

Законодавча комісія «ізраїльського» парламенту ухвалила нові поправки щодо заборони

Законодавча комісія «ізраїльського» парламенту ухвалила нові поправки до законопроекту, що передбачає введення заборони на читання азану у мечетях з використанням гучномовців. Так, законопроект, зокрема, передбачає заборону на читання азану з використанням гучномовців у період 23.00–7.00, яке, як вказується у документі, «стає причиною шумового забруднення», і введення штрафу для мечетей, які порушують дану заборону, у розмірі 1200 доларів. Як очікується, голосування по законопроекту відбудеться у ході трьох засідань «ізраїльського» парламенту («Аlkhaleejonline», 12 лютого).

http://hizb-ut-tahrir.info/ar/index.php/alraiah-newspaper/42165.html

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню