Хто, окрім богобоязливого правителя, буде піклуватись про справи своїх підданих в Іраку та інших мусульманських країнах, втілюючи над ними Аллаха?!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

З миті проголошення генерал-лейтенантом Талібом Шагхаті звільнення лівобережного Мосулу 18.01.2017, місто з обома його частинами, лівою та правою, досі знаходиться у неспокійному положенні.

У ньому абсолютно відсутня безпека , а жителі перебувають у постійному очікуванні невідомого та сильно страждають, особливо у правій частині міста, де ІДІЛ» тримає усіх жителів в осаді, жорстоко виміщаючи кожному, в кому помічена радість приближення порятунку від рук іракської армії. Ліва ж сторона, незважаючи на її звільнення, продовжує наражатись на атаки з боку «ІДІЛ» у виді замінованих автомобілів, організацією прибічниками «ІДІЛ» самопідривів,мінометного та артилерійського обстрілів, які знищують мирне населення. Віце-президент Іраку а Усама аль-Наджафі заявив 09.02.2017 про те, що «звільнені райони міста наражаються на пограбування, підпали та викрадення людей після виходу «Загонів захисту Ніневії» із міста та покладання відповідальності за забезпечення безпеки на сили армії та поліції. Таке положення вимагає негайного втручання, щоб не допустити ситуації, коли ячійки «ІДІЛ» скористаються ситуацією», — повідомляє «MiddleEastOnline». Генерал-лейтенант Абдуламір Йаралла наприкінці січня відсторонив сили «Загонів захисту Ніневії» від обов’язку забезпечення безпеки у звільнених районах міста, поклавши це на армію та поліцію. Сили «Загонів захисту Ніневії» складаються із жителів Мосула у складі 3 тис. бійців на чолі з колишнім губернатором Мосула Асиілєм ан-Нуджєйфі. Згідно припущенню ан-Нуджєйфі, мотиви виводу загону — політичні,за якими стоять депутати Мосула, рухомі аль-Малікі у гонитві за посадами. «Біля 30 людей буцли вбиті та поранені внаслідок вибуху двох замінованих автомобілів та смертників з поясами у житлових районах та поблизу військової частини», — повідомляє лондонська газета «Аль-Кудсаль-Араби».

Що ж стосується правобережного Мосула, то, згідно заявам міністерства оборони Іраку 11.02.2017, він досі залишається предметом «говоріння підготовки військових приготувань , а також можливих схем розвитку ситуації у сфері безпеки та гарантованих шляхів»». Правда полягає у тому, що численні труднощі, які пов’язані з очікуваною битвою, зводяться до особливостей старого міста, яке характеризується вузькими вуличками, близькістю будівель та щільністю населення, чим і намагається скористатись «ІДІЛ». Джерела підтвердили, що «бойовики «ІДІЛ» вдалися до тактики підземних тунелів, виритих між житловими домами, які пов’язані між собою та виглядають як одна велика мережа. Вони перешкоджають населенню покидати свої оселі та розташували на дахах домів снайперів, спорядивши їх кулеметами». Усі ці приготування говорять про приближення тяжких зіткнень, де загине велика кількість мирних жителів. Офіцер іракських елітних сил признався у телевізійному зверненні у складності нанесення поразки організації «ІДІЛ» з причини розчинення її бойовиків серед населення, що стає приводом недовіри жителів до армії! Він сказав: «Врешті решт,ми повинні будемо вступити у брудний жорстокий бій, щоб Мосул», — передає газета «TheGuardian».

За словами джерела, близького до прес-секретаря міжнародної коаліції Джону Доріану,участь американських військових у поверненні правобережної частини Мосула буде «більш імпульсивним та точним». Представник не виключив «присутності американських військ у регіоні з причини доброго знання ними міста у силу їх тривалого перебування у регіоні протягом минулих років».

Суть того,що відбувається полягає у тому, що народ Іраку продовжує страждати від численних криз, які починаються і не закінчуються з причини відсутності необхідних державних закладів для надання послуг населенню , забезпечення безпеки, створення життєво важливих проектів, ліквідації безробіття, використання ресурсів країни для підвищення рівня життя, а також боротьби з бандами, які торгують усім забороненим, таким як наркотики, «людські органи», займаються грабіжництвом, викраденням людей, підпалами, нападами та торгові центри та багатьом іншим , про що тут і не скажеш. Прикладом цього стали нещодавні демонстрації у провінції Салахаддіна, де демонстранти вимагали розкрити долю 3 тисяч людей, які зникли після вступу шиїтських ополчень у деревні та міста мухафази, яка раніше була під контролем «ІДІЛ». Сумно те, що офіцери, на яких була покладена відповідальність за забезпечення безпеки, виявились втягнутими в операції по викраденню людей у змові з бандами. Іракський офіцер МВС розповів про причетність посадових осіб до невпинних викрадень людей у Багдаді та різноманітних районах Іраку, заявивши, що деякі із них були заарештовані і допитані, проте скоро відпущені від тиском деяких політиків.

Смішно та сумно від того, що уряд збирається будувати бетонні стіни або рити глибокі тунелі, як це робилось у старину, у багатьох районах постраждалого Іраку, щоб , по їх ствердженню, зберегти безпеку людей та запобігти вибухам замінованих автомобілів. Невже вони не здогадуються, що це означає визнання поразки їх служби безпеки та глухості намічених планів, таких, як, наприклад, відновлення проекту «Стіна Багдаду», який був заморожений на початку минулого року, після того, як навколо нього здійнявся галас та з’явились побоювання, що стіна, яка виникне, стане перепоною між людьми по етнічній , призначенням якої буде змінення демографічного складу міста, звідки послідує дискримінація за етнічною ознакою населення багдадського поясу з усіма його чотирма напрямами, переважно населеними арабськими сунітськими племенами! (Багдадський пояс — території у радіусі 20 або 30 миль від Багдаду, які оточують столицю Іраку та пов’язують його з іншими частинами країни). І навіть відповідальні за багдадські операції люди відкрито заявили, що повернення до побудови цієї «стіни розбрату» почалось особисто за наказом прем’єр-міністра аль-Абаді, який прагне завершити її будівництво до завершення «звільнення» Мосула як етап підготовки до втілення проекту ворога Аллаха Джо Байдена відносно розділення Іраку на федерації по етнічним, конфесійним та регіональним ознакам. Зведення стіни переслідує збільшення території Багдаду та зменшення території провінцій. Одного разу навіть депутат Мухаммад аль-Карбулі, член парламентської комісії по безпеці, звернувся до аль-Абади зі словами: «Якщо ви бажаєте розділення Іраку, то нам варто сісти за стіл переговорів для цієї мети». Будівництво «стіни» відкинули ради двох мухафаз — Васіт (до південного сходу від Багдаду ) та Діяла (схід), оскільки вона відріже значну частину цих мухафаз! Проте уряд виправдав цей крок терористичними актами, які сталися, що відбулися у Багдаді за останні два тижні, які були націлені на жваві ринки та райони, внаслідок чого було вбито та поранено біля 500.

Такою є ситуація в Іраку, події, якої від поганого до гіршого, доки країною керує шайка політиків, яка пов’язала майбутнє цієї країни з ворогами. Нема у цієї шайки іншої, окрім збору забороненого по Ісламу прибутку за рахунок пригноблення свого ж народу . Цим займаються лідери етнічних груп та озброєні бандформування, з якими пов’язали себе корумповані та такі, що поширюють несправедливість, чиновники та «правоохоронці», які переслідують лише задоволення цього світу і як не бажають наблизитись до шляху Всевишнього Аллаха. Може бути, у найближчий час Аллах вшанує нас великою перемогою, коли ми побачимо прапор «Ля іляха ілля Аллах, МухаммадурРасулюллах» у затишку праведної держави, побудованої на методі пророцтва, щоб покласти край усім цим лихам. І тоді добро та безпека запанують у світі, воістину, це не для Аллаха.

 

Газета «Ар-Рая»
Абдурахман аль-Васікъ
І18 Джумада аль-уля 1438 р.х.
15.02.2017 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню