Американська реформа в афганській армії та у структурі влади

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Президент Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай нещодавно ухвалив відставку 164 генералів армії, за якими у найближчі 2 роки відбудеться відставка іще двох тисяч старших військових офіцерів, що складе 70% від офіцерів сектору безпеки. наслідки подібних рішень неминуче торкнуться тисяч військових.

У часи радянської окупації афганські сили безпеки були перетворені у групи недосвідчених комуністичних студенів, але були окремі випадки, коли хтось знаходився під впливом англійських та американських решток. Проте з розвалом СРСР та появою режиму муджахідів численні ісламістські та джихадистські елементи приєднались до елітних лав сил Афганістану. Варто відзначити, що деякі правителі того часу повернули комуністичні елементи у сектор безпеки під час громадянської війни та правління талібів.

Після американсько - натівської окупації Афганістану у 2001 р. багато старших офіцерів у цьому секторі були джихадістами та комуністами, які бились проти талібів у якості наземних сил Америки. Тим не менш, Америка почала розформовувати колишню афганську армію,відправивши у відставку десятки тисяч тих, хто воював проти радянських військ. Вони побажала закласти основи нової афганської армії, проте до неї як і колись входила велика кількість ісламістських елементів із числа новобранців, незважаючи на те,що вони знаходяться під великим впливом Америки, Англії, Пакистану, Ірану. У нову армію також увійшли комуністичні елементи, яких розцінювали як проросійських.

Незважаючи на те, що Америка використала нову армію проти мусульман Афганістану на протязі останніх 17 років, вона усе ж таки повністю не вдоволена її структурою, адже її турбує присутність ісламістських елементів,тому що саме вони вважались основною причиною кривавих нападів на її війська, здійснювані у минулому солдатами афганської армії. І це також одна із основних причин відсутності модернізації та оснащення афганської армії новою зброєю до останнього часу. Тому Америка усього лише надавала легку зброю та артилерію старого зразку. Афганська армія використовувалась як піхота проти осередків опору.

Проте після підписання двобічних стратегічних угод по безпеці між Вашингтоном та Кабулом і угоди про постійний статус американських військ в Афганістані Вашингтон вирішив щорічно надавати афганській армії мільярди доларів та сучасну зброю. Тому сьогодні Америка відчуває крайню потребу в усуненні будь-яких ісламських проявів. Вона бажає створити жорстку армію, що не має яких-небудь почуттів до свого народу, яка служить лише на благо Америці. Саме таку силу вона шукає і саме у такий спосіб американці хочуть перервати зв’язок армії з народом, який розглядає її як свою силу. Америка бажає припинити будь-яки вплив ісламських політичних партій, які ведуть до відродження; подібне вже сталося у Туреччині, Єгипті та Пакистані.

Іншою метою цих військових реформ є усунення впливу племінних та етнічних лідерів, не говорячи вже про політичних осіб. Історично вони формували структуру влади, досить складною та неконтрольованою, але при цьому грали важливу роль у розгромі будь-якої окупації. Вплив племінних, етнічних та політичних лідерів, які мають ісламські почуття, є викликом американським планам у регіоні. Адже Америка розраховує там знаходитись, принаймні, найближчі 50 років. Тому вона намагається поступово зменшувати силу цих людей і передати її тій армії, у якої ідейний бік та фізична складова будуть проамериканськими. Це робиться для того, щоб з легкістю контролювати землю Афганістану та усувати будь-яку виклики інтересам США у регіоні.

Отож, мусульмани, впливові люди та муджахіди Афганістану повинні усвідомити, що будь-які послуги, надані Америці за останні 17 років, не викликали у неї довіри до них. Тепер, коли Америка на протязі стількох років експлуатувала їх, сьогодні вона намагається прибрати неугодні їй елементи під приводом реформ в армії, запроваджуючи молодих людей, просякнутих ідеями Заходу. І знов Америка буде використовувати афганську молодь, але вже в інший спосіб і по іншій схемі, щоб здійснити свої регіональні та стратегічні цілі. Звідси простежується, що американська хитрість, що тривала на протязі 17 років під приводом боротьби з тероризмом, насправді — боротьба з Ісламом та мусульманами. Тому необхідно почати боротьбу проти Америки саме зараз, адже вона бажає усунення будь-яких політичних, економічних і т.п елементів (які несуть їй загрозу), які по своїй суті є основами правління у мусульманських країнах. А потім необхідно встановити державу Халіфат, правління у якій буде здійснюватись за методом пророцтва.

Газета «Ар-Рая»
Сайфуллах Мустанір
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Афганістані
21.02.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню