Умма не буде у безпеці від змов невірних доти, поки не присягне халіфу, який проявить турботу про неї

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Не встиг Іраку зачинити сторінку організації «ІДІЛ», як на горизонті замаячила нова проблема, яка, по-видимому, є іще однією головною авантюрою США.

Це вказує на те, що США не утамувала свою помсту повним руйнуванням домів сунітів, пролиттям крові жителів Іраку і притягненням засобів у казну Іраку, які по своїй природі є борговою кабалою. Америка перетворила Ірак у розвалини , де немає життя та розвитку . Ми переконані, що те, що відбувається тут та інших мусульманських країнах — це лише невелика частина змов та ненависті Заходу до Умми. Адже Пророк ﷺ повідомив нам про це:

قَدۡ بَدَتِ ٱلۡبَغۡضَآءُ مِنۡ أَفۡوَٰهِهِمۡ وَمَا تُخۡفِي صُدُورُهُمۡ أَكۡبَرُۚ

«Ненависть вже проявилась у них на вустах, але у їх серцях прихована іще більша ненависть» (3:118).

Вони ведуть непримиренну боротьбу з нами, щоб віддалити нас від Ісламу:

وَلَا يَزَالُونَ يُقَٰتِلُونَكُمۡ حَتَّىٰ يَرُدُّوكُمۡ عَن دِينِكُمۡ إِنِ ٱسۡتَطَٰعُواْ

«Вони не перестануть битися з вами, доки не відвернуть вас від вашої релігії, якщо тільки зможуть» (2:217).

Що стосується нової проблеми, про яку ми згадували, то на це вказують новини про нові рухи у лавах іракської армії та «народної мобілізації» для боротьби з новою організацією. За даними ЗМІ, нова організація називається «Райят-ель-Бейда» («Білі прапори»), вона іще поки знаходиться на стадії формування та мобілізації своїх послідовників. Її послідовники — в основному ті, хто отримував коридорну освіту про Іслам, тобто не вивчав глибоко Іслам та його закони. Вони також жорстокі та несправедливі, як і послідовники «ІДІЛ». «RT Arabic» повідомляє, що 07.02.2018 була розпочата військова операція проти цієї організації у мухафазі Салах-ед-Дін на півночі Іраку. Об’єднані сили уряду звільнити декілька районів і взяли під свій контроль штаби та коридори «Райят-ель-Бейда» у районі гірського хребта Хамрін на північному сході Іраку.

Сама група представляє собою озброєне формування , за різними оцінками її кількість коливається від 500 до 1500 людей. Вона заявилась після заяви 29.06.2017 прем’єр-міністра Хайдера аль-Абада про ліквідацію «ІДІЛ», коли була захоплена соборна мечеть Мосула «Ан-Нури». Доки сутність нової організації до кінця не ясна, ймовірно, вона знаходиться на етапі становлення. В іракських звітах про безпеку говориться: «Лідером цієї організації є якийсь Ахмад Хукума. Він був одним із активістів «ІДІЛ», на дану мить він пересувається в околицях сіл та садів у згаданих нами мухафазах. Це — зі слів співробітників служби безпеки муфахази Діяла» (alarabiya.net).

Район, у якому вони ведуть активну діяльність, знаходиться між мухафазами Діяла та Кіркук. Вони використовують гірський хребет Хамрін для нападу на позиції іракських військ. Вони мають білі прапори з зображенням голови лева, ведуть активну діяльність у муфахазі Салах-ед-Дін (особливо — у Туз-Хурмату, який знаходиться у 70 км від Кіркука). У звітах по безпеці вказувалося на те, що через бомбардування ці райони покинуло приблизно 50 тисяч людей (alsumaria.tv/news и «RT Arabic»). Сили безпеки Іраку провели зустріч у Кіркуку під головуванням заступника Генерального штаба генерал-лейтенанта Абдуль-Аміра Яр Аллаха, щоб обговорити забезпечення безпеки цих районів та способи протистояння наступниці «ІДІЛ», численність якої погрозливо зростає.

Що стосується цієї організації , то перша її поява відбулась наприкінці 2017 р. на тлі кризи між Багдадом та Ербілем. Після розгрому «ІДІЛ» посадові особи в іракській армії офіційно визнали існування «Райят-ель-Бейда». Проте вони відмовились коментувати її внутрішню структуру. Відносно цієї організації існують дві думки:

1) Лідери «Райят-ель-Бейда» є рештками «ІДІЛ», як це стверджує керівництво «Патріотичного союзу Курдистану». Воно розкрило наявність інформації , яка підтверджує, що ці рештки присутні у районі гірського хребту Хамрін та у районі Туз-Хурмату після реорганізації «ІДІЛ». Ця думка біла підтверджена деякими відповідальними за безпеку у муфахазі Діялі особами у своїй заяві для преси: «Елементами цієї організації є рештки «ІДІЛ» (alarabiya.net).

2) Це — курдська група, яка виникла через багато конфліктів у мухафазі Салах-ед-Дін, і вони не відносяться до «ІДІЛ». Про це висловився депутат від туркмен Джасім Мухаммад Джафар, звинувативши лідерів курдів у підтримці «Райят-ель-Бейда»,посилаючись на інформацію із джерел безпеки. Ця точка зору була підтримана аналітиком в області безпеки у Багдаді Хішамом аль-Хашимі: «Елементи нової організації відносяться до тих, хто у жовтні 2017 р. перемістився із Кіркук та Туз-Хурмату, коли іракські війська взяли під контроль цей район. І вони не мають ніякого зв’язку з «ІДІЛ» або регіональним урядом Курдистану». Експерт по безпеці Абдель Карім Халяф декілька разів виступив проти свого колеги: «Новина про цю організацію була роздута ЗМІ, вона є курдською фракцією під егідою курдських політиків, які намагаються за рахунок неї компенсувати свої райони, свої втрати у Кіркуку та у суперечливих областях» (alarabiya.net, «SputnikArabic», sotaliraq.com, alsumaria.tv/news).

Яка б із цих думок не була правильною, треба розуміти, що ця організація не зможе здолати іракську армію, проте Захід хоче знов занурити Ірак у чергову проблему через свою нездатність остаточно вирішити сирійську кризу. Тому він буде усіляко затягувати ліквідацію нової організації, використовуючи її існування у своїх корисних цілях. Природно, періодично будуть проводитись зустрічі з іракськими лідерами, будуть розглядати матеріально-технічні питання по ліквідації нової організації, як це робила Америка з ліквідацією «ІДІЛ», тим самим відкладаючи її ліквідацію майже на 3 роки. Причина цього полягала у тому, що Америка хотіла у повній мірі використати у своїх інтересах «ІДІЛ».

Ми вказали на ціль «Райят-ель-Бейда», яка полягає у тому, щоб нанести удари по армійським позиціям , тим самим створивши паніку серед населення і примусити його втікати.

О Аллах, виконай Свою обіцянку, даруй нам перемогу, щоб ми змогли відбити зло невірних та їх прихвоснів та прибрати несправедливість від мусульман. О Аллах, збери нас воєдино під затишком держави Халіфат , правління у якому буде здійснюватись за методом пророцтва.


Газета «Ар-Рая»
Абдур-Рахман аль-Васік, Ірак
28 Джумада аль-уля1439 р.х.
14.02.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню