Страждання Гази... між ворогом-окупантом та тим, хто від неї відсторонився

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Щоденні страждання жителів сектора Газа — це вже не новина.

Кожного дня картина їх повсякденного життя сама свідчить про погіршення їх оточуючого середовища, про фізичне та психічне виснаження людей, затиснутих на невеликому клаптику землі,через що Газа стала одним із найбільш густонаселених місць планети, де люди повільно та у муках помирають...

Згідно підрахунку ПРООН, безробіття у секторі Газа складає біля 60%, а це — одна із найбільш високих цифр у світі. Кількість бідних у Газі досягла позначки 38,8% згідно палестинському центральному статистичному бюро, а також 80% жителів сектору залежать від субсидій на додаток до приватного зачинення КПП з єврейським утворенням, перешкоджанню потрапляння товарів у Газу, систематичним перекриттям КПП з м. Рафаха для хворих, подорожніх та тих, хто виїздить у пошуках роботи за кордон, недопущення більшої частини грошових переказів у Газу під приводом перешкоджання фінансуванню тероризму; окрім того, для сектора була скорочена частка сільськогосподарських угідь та рибальських районів, у секторі підвищується рівень онкології та самогубств...

Є ціла низка доповідей, які прогнозують, що після 2020 р. сектор Газа не буде придатний для повноцінного життя через перенаселеність забруднення води та нестачі ресурсів.

Життя людей в Газі просто моторошне. Останні роки економічний тиск на них лише підсилюється через постійну блокаду, нав’язану їм євреями, які заявили, що політика блокади не буде знята, доки угрупування у місті не складуть зброї. Сектор Газа звертався за допомогою до Єгипту, щоб той узяв на себе відповідальність за місто, але. Також спроба прийти до згоди про створення двох держав у Палестині зазнала поразки, тому що євреї бажають іще більше, незважаючи на те, що їм і так була віддана більша частина Палестини.

В останні роки єврейське утворення зайнято систематичним знищенням економіки Гази, незважаючи на її і без того слабке положення. Так,межі рибальської зони у Газі складають усього лише 6 миль. У нещодавній війні були піддані атаці заводи, виробництво знизилось, і усе це було зроблено під приводом використання виробничих матеріалів для створення зброї. Під кінець робочим із Гази не дають більше працювати на території єврейського утворення, хоча цей сегмент працевлаштування був основним для Гази. До того ж, єврейське утворення намагається передати управління Газою безпорадній палестинській адміністрації, яка живе за рахунок пожертвувань, зборів та податків з населення.

Іще сильніше ускладнили положення сектору карні заходи, вжиті президентом Палестинської автономії, що схилити Газу до примирення з євреями згідно з політикою Палестинської адміністрації по припиненню усілякого виду опору, окрім народного. Це вже практикувалось: співробітники Палестинської адміністрації зв’язуються з банками і отримують можливість користуватись банківським послугами, після чого у випадку, членам адміністрації не вистачає коштів на покриття потреб їх нужд, гроші вилучаються із інших секторів, через що і «ХАМАС» пропонується отримувати прибуток з податків (у своєму секторі).

Не допомогло сектору Гази ані усе те, що він вистраждав, ані три жорстокі війни, через які він прошов. Палестинська адміністрація як і раніше нарощує санкції проти жителів Гази, вимагаючи від них спричинити тиск на «ХАМАС» і виступити проти нього, звинувачуючи його в усіх лихах. По сей день Палестинська адміністрація вимагає включення Гази у свій склад без урахування співробітників «ХАМАС». Також сектор піддається іще і несправедливим податковим зборам з боку адміністрації та скороченню кількості постачаємої електроенергії.

Що стосується торгових та економічних проектів у секторі Газа, то більша частина із них зазнає поразки вже які роки. «ХАМАС» останній час отримує усе менше матеріальної допомоги ззовні, торгові угоди з ним обірвались після того, як президент Єгипту Сісі заявив про свою ворожість до нього. З цієї миті вже не знаходилось іншого джерела фінансування, окрім як із кишень людей методом збору найрізноманітніших високих податків.

Поруч зі скороченням фінансів у руках людей підсилюються санкції, тягар блокади, влаштованої євреями, страх перед майбутнім та рівень безробіття, а це призвело до призупинення купівлі-продажу у секторі, ввело його економіку просто в агонію, що розпочалась декілька місяців назад та нарощує силу по сей день так, що відсутність ринків та зачинення крамниць з наступними страйками їх хазяїв стали наслідком того, коли неможливо винести не посильне. Окрім того, немало хто із бізнесменів, продавців або приватних осіб не має вже грошей, щоб виплатити бори, а це лише підсилює тиск на людей та загрожує безпеці у секторі.

Що стосується Америки — держави, яка і приймає рішення спричиняти тиск на жителів Палестини у цілому, і на жителів Гази — зокрема, то нещодавно зайнята нею позиція під назвою «угода сторіччя», що означає ліквідацію проблеми Палестини шляхом її розділу, означає наполягання Америки на подальшому тиску проти палестинців.

Після того, як Трамп виніс рішення відносно Єрусалиму, Америка почала намагатись покінчити також і з питанням палестинських біженців шляхом скасування БАПОР (Близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт), припинивши його фінансування для того, щоб була укладена угода про припинення роботи агентства, як про це заявив американський посланець Джейсон Грінблатт.

Не секрет, що більше за усіх постраждає від скорочення роботи БАПОР, пов’язане з проблемою біженців, сектор Газа, положення якого нічим не відрізняється від положення в’язниці порівняно з іншими районами.

Нещодавно єврейське утворення об’явило про те, що воно дозволить міжнародним організаціям ввести гуманітарну допомогу у сектор Газа, а Грінблатт високо оцінив те, що Катар вклав у Газу 9 млн. доларів. Але ясно, що усі ці дії ведуться по політичним мотивам, тому що Америка та єврейське утворення хочуть таким чином стати посередниками у гуманітарних процесах, а також перевести питання про Палестину у гуманітарну, а не у політичну площину, тому що воно пов’язане з біженцями та питанням про їх повернення. Так, Нетаньяху віддав розпорядження своїм міністрам налагодити стратегію на майбутній рік з урахуванням скасування БАПОР.

Політика тиску, скерована проти жителів Гази, зв’язана з «угодою сторіччя» та наступною ліквідацією проблеми Палестини як такої. Положення, яка зараз панує у Газі, буде нав’язано усьому Синайському півострову, що вже вирішено, згідно інформаційним витокам. Заради цього президент Єгипту наказав введення армії на півострів у межах ведення війни проти свого ж народу, а також проти повітряних млинів під приводом війни з тероризмом, хоча істинними ворогами Єгипту є єврейське утворення та Америка,яка підтримує Сісі.

Справжнє рішення кризи у Газі складається із двох етапів:

1. Негайно відкинути «угоду сторіччя».

2. Негайно відкинути тиск американських агентів у регіоні, особливо таких агентів, як правителі Єгипту та КСА.

Що ж стосується методу корінних змінень, то це метод Умара ібн аль-Хаттаба, це метод Салахуддіна, Кутуза, тобто це метод звільнення від залежності перед невірним Заходом усіх земель мусульман, скинення правителів-агентів та знищення єврейського утворення. Це робиться за допомогу армій та сили ісламської ідеї, здатних разом привести до встановлення Праведного Халіфату за методом пророцтва.


Устаз Хасан Мадхун
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Палестині
28 Джумада аль-уля 1439 г.х.
14.02.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню