Зближення Північної та Південної Кореї: реальність та цілі

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Молодша сестра північно-корейського лідера Кім Йо Чжон, яка очолила північно-корейську делегацію на зимових Олімпійських іграх, запросила південнокорейського президента Мун Джеіна (Мун ЧжеІна) відвідати Пхеньян.

Кім ЧенИн повідомив, що отримав від своєї сестри звіт, додавши: «Важливо продовжити позитивний настрій та діалог, який виник у результаті сили волі двох Корей,і продовжити розвивати діалог у бік позитивних результатів». Також він виразив вдоволення та вдячність південнокорейській стороні («Центральне телеграфне агентство Кореї», 13.02.2018).

З самого початку була організована зустріч між північно-корейською делегацією та віце-президентом США Майком Пенсом, але врешті решт вона була скасована. 20.02.2018 офіційний представник Державного департаменту США Хизер Нойерт заявила: «Під час візиту віце-президента США Майка Пенса у Пхенчхан з приводу відкриття Олімпійських ігор була можливість провести коротку зустріч з лідерами північно-корейської делегації. Віце-президент був готовий скористатись цією можливістю з тим, щоб підкреслили необхідність відмови з боку Північної Кореї від своїх незаконних програм по створенню ядерних та балістичних ракет… В останню мить посадові особи Північної Кореї вирішили не проводити зустріч. Ми жалкуємо, що вони не скористались цією можливістю».

Причиною анулювання зустрічі, по-видимому, є коментар Майка Пенса перед самою зустріччю відносно порушень прав людини у Північній Кореї та готовності Америки ввести нові санкції у відношенні неї через ядерну та ракетну програми. По-видимому, Америка бажає вести переговори з північнокорейцями з позиції сильних, щоб не виглядати слабкою в очах світової громадськості та підсилити свій тиск на них. При цьому відомо, що Америка бажає зустрічі з Північною Кореєю для розуміння та примирення!

Якщо усе обстоїть інакше, тоді навіщо віце-президент намагався зустрітись з ними, а потім жалкувати щодо того,що зустріч була скасована? Доказом тому слова самого Майка Пенса, сказані ним 07.07.2018 перед окупаційними військами своєї країни на авіаційній базі «Yokota» у Японії: «Америка завжди прагне до миру, і вона продовжить докладати іще більше зусиль у цьому напрямку, щоб змінити майбутнє у більш кращий бік». Ці слова були сказані перед самою подорожжю у Південну Корею для зустрічі з північно-корейською делегацією, але офіційно було об’явлено, що ця подорож — для участі у відкритті зимових Олімпійських ігор у Пхенчхані.

Америка вже давно використовує питання навколо Північної Кореї проти Китаю для мобілізації своїх сил та установки навколо Китаю протиракетного щиту з використанням протиракетного комплексу «THAAD». Для цього будуть задіяні острови, сухопутні морські та рибальські кордони різноманітних держав, таких як Японія, Філіппіни, В’єтнам, Малайзія та Індія. Причиною тому служить бажання завадити Китаю домінувати над регіоном у Південно-Китайському та Східнокитайському морях.

Проте, коли у Північної Кореї з’явилась ядерна зброя та балістичні ракети більшої дальності,ситуація у деякій мірі змінилась. Тепер з’явилась нова проблема у виді провокацій з боку маленької країни, яка посміла кинути виклик Америці, проявивши неповагу до її престижу перед усім світом. Америка вдалася до допомоги своїх союзників в особі Японії та Південної Кореї для роззброєння бо хоча б для стримування Північної Кореї. Тому США та її и союзники почали погрожувати Північній Кореї, у той же час використовуючи це як привід для збільшення свого впливу у цьому регіоні. Стратегія США 2012 р. полягала у тому, щоб перенести 60% своєї морської потужності у цей регіон.

Коли Трамп прийшов до влади, він почав сигналізувати про можливу війну, загрожувати, що пора остаточно вирішити питання з Північною Кореєю, проте не для того, щоб вдатися до конкретних дій, тому що існує ризик, а використати це як привід для збільшення тиску на Північну Корею та Китай,як, наприклад, використовуючи такі фрази: «Тебе маю на увазі … Послухай мене, сусіде …». Основною метою Америки є Китай, тому що він розцінюється тим, хто несе загрозу в економічному плані, адже його вважають другою економікою у світі після Америки.

Південна Корея знаходиться під американським впливом і на її території присутні 28500 тисяч американських військових. Тому вона не може діяти самостійно, адже якщо вона почне так діяти без згоди Америки, це нанесе збиток американській політиці та планам. Запрошення Північної Кореї на Олімпійські ігри — це політичний маневр, тому що цим переслідується «тривалість позитивного курсу». А це, у свою чергу, не суперечить політиці Китаю, який в основі бажає дотримуватись такого курсу, адже він розуміє, що сама напруженість у регіоні націлена проти нього.

Америка розраховує на довгострокові перспективи, про це Хізб ут-Тахрір роз’яснив у своїй книзі «Політична концепція Хізб ут-Тахрір», де говориться, що якщо б Америка змогла об’єднати Корею подібно В’єтнаму, щоб установити сильні держави навколо Китаю, то не зволікалась би зробити це. Тому Америка створила міністерство об’єднання Республіки Корея та діє для створення промислової зони між ними, щоб задіяти там робочих із Північної Кореї. Америка продовжить провокувати Північну Корею шляхом погроз, використовуючи різного роду маневри біля її кордонів, і загострювати ситуацію, щоб намагатись примусити її підкоритись та прийняти діалог, а також мир на умовах США.

Проте Північна Корея також застосовує різноманітні загрози та проводить випробування ракет дальньої дії. Остання її загроза була 03.03.2018 у відповідь на щорічні вчення США, які проводимі у квітні: «Америка побачить відповіді дії у якості контрзаходів … Вчення нашкодять зусиллям, прикладеним для примирення на Корейському півострові». Таким чином кожен рік США провокують Північну Корею своїми маневрами.

Америка прагне:

— здійснити свої близькі та дальні цілі,

— забезпечити свій вплив та запобігти гегемонії Китаю у регіоні,

— збільшити тиск на нього, щоб регулювати торговий баланс, що іде на користь Китаю.

З 2 по 4 березня 2018 р. у Вашингтоні відбувались зустрічі китайської делегації на чолі з радником голови КНР по економічним питанням ЛюХе з міністром фінансів США Стівеном Мнучіном та іншими посадовими особами. 03.03.2018 прес-секретар Білого дому Сара Сандерс заявила: «Ми виразили свою стурбованість з приводу торгового дефіциту та відсутності взаємності у відношенні американських компаній та у відношенні питань, пов’язаних з передачею технологій. Також існують труднощі для вільного доступу на китайський ринок». Це відбувається на тлі побоювань торгової війни між двома країнами після об’явлення 1 березня 2018 р. президентом Дональдом Трампом «про накладання митних зборів на імпорт сталі та алюмінію»,що, у свою чергу, призвело до зниження фондового ринку та загрози з боку ЄС вжити відповідних заходів. Проте Китай 04.03.2018 об’явив, що «не прийме захисних заходів і не бажає торгової війни», тому що це не у його інтересах. І це відбулося після того,як 02.03.2018 Трамп заявив: «Торгові війни — це добре, і їх легко виграти». Америка розпалює торгові війни, сприяє створенню провокацій та посилає загрози у бік Північної Кореї, що виграти війну впливу та торгівлі проти Китаю.

Америка — це зарозуміла колоніальна держава, яка тягне свою брудну руку до кожної людини та погрожує будь-якій країні. Вона є віссю зла. Китай — також вісь ось зла, але він слабкий порівняно з Америкою,від нього не варто чекати блага так само, як і не варто чекати блага від Європи та Росії. Усі вони несуть зло та лиха світу через свою порочну капіталістичну ідеологію. Мир не зможе позбутися від їх зла, доки не з’явиться у житті суспільства Іслам, який скасує колонізацію та експлуатацію народів, розграбування та осідання їх багатств у кишенях капіталістів. Іншими словами, з появою держави Халіфат прийде справедливість на землі, адже у ньому правління буде здійснюватись за методом пророцтва. І, з дозволу Аллаха, цей час близько!


Газета «Ар-Рая»
Асъад Мансур
19 Джумада аль-ахіра 1439 р.х.
07.03.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню