Гуманітарна криза у Секторі Газа — усього лише прикриття для американської конференції

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

13.03.2018 у Білому домі відбулась конференція по врегулюванню гуманітарної кризи у Секторі Газа.

У ній взяли участь 19 держав, серед яких «Ізраїль», Бахрейн, Саудівська Аравія, ОАЕ, Оман, Катар, Японія, Норвегія, Канада, Швеція, Кіпр, Нідерланди та апарат «квартету» міжнародних посередників по близькосхідному врегулюванню (РФ, США, ООН та ЄС). Що стосується палестинської сторони, то вона відмовилась брати у цьому участь.

Хто стежив за цією конференцію, помітить, що вона проходила через три основні причини, які допоможуть зрозуміти цілі конференції.

Конференція була проведена після ескалації кризи у Секторі Газа. Криза посилилась настільки, що почали говорити про тотальний колапс у різноманітних сферах, оскільки окрім гуманітарної кризи виникли проблеми у сфері економіки та охорони здоров’я. Причиною тому послужила блокада Сектора Газа, що триває ось вже 11 років, і це призвело до багаторазового зубожіння населення та значно підвищило рівень безробіття. Сьогодні рівень бідності охопив 65% населення, безробіття — 43%, а 80% населення залежить від іноземної допомоги. В останній час стан, що склався, іще більше підсилюється, тому що Вашингтон скоротив підтримку БАПОР, який обслуговує 1,5 млн. палестинських біженців у Секторі Газа. Скорочення відбулось на 300 млн. доларів; на початку цього року США вирішили виплатити лише 60 млн. із 125 млн. запланованих раніше. Своє рішення Вашингтон пояснив відсутністю бажання у Палестинської адміністрації сісти за стіл переговорів з «Ізраїлем».

Із вищесказаного очевидно, що однією із причин для скликання конференції послугував страх перед тотальним системним колапсом у Секторі Газа з повним крахом економіки та сфери соціальних послуг з усіма витікаючими політичними та гуманітарними наслідками. Це, у свою чергу, нанесе величезний збиток «Ізраїлю» та політичним проектам Америки у регіоні. Цією проблемо в останній час не раз лякали лідери «ХАМАС». Прес-секретар «ХАМАС» Самі Абу Зухрі заявив: «Американський курс відносно Гази — це ніщо інше, як спроба врятувати окупацію у зв’язку з тотальним системним колапсом, що насувається, який є наслідком вбивчої політики «Ізраїлю».

Друга причина: конференція пройшла після підсилення ролі європейської сторони та її підтримки палестинської влади, яка, у свою чергу, відкинула пункти «угоди сторіччя», зокрема — досьє відносно аль-Кудса та біженців. Європейці акцентували увагу та стражданнях Сектора Гази та критичної гуманітарної ситуації. Подібні дії поставили Америку у скрутне становище перед світовою спільнотою, і це сталося поруч з останнім її рішенням по скороченню фінансування БАПОР. Це підштовхнуло Америку змінити тон розмови, що простежується у заяві спеціального посланця президента США на Близькому Сході Джейсона Грінблатта: «Адміністрація Дональда Трампа вважає, що гуманітарна ситуація у Газі, що погіршується, вимагає негайної уваги». Подібна риторика скерована на створення перешкод європейській стороні, а також на те, щоб показати, що саме Америка заправляє політичним процесом на Близькому Сході у цілому, і палестинським досьє — зокрема.

Третя причина: тут варто звернути увагу на те, під яким кутом американці бажають вирішити конфлікт у Палестині. У першу чергу, Америка хоче підготувати «ХАМАС» та Сектор Газа, щоб вони зіграли свою роль в «угоді сторіччя». Сама конференція не була проведена для порожніх розмов та мізкових атак, як її описав Джейсон Гринблатт. Навпаки, її мета була в іншому, це видно у заяві Білого дому від 12.03.2018, яку озвучив Джейсон Гринблатт: «Рішення ситуації у Секторі Газа має життєво важливе значення для основних гуманітарних причин, а також для безпеки Єгипту та «Ізраїлю». Подібні заходи необхідні на шляху до всебічної мирної угоди «ізраїльтянами» та палестинцями, у тому числі — і для тих, хто проживає у Секторі Газа і на Західному березі».

Джейсон Грінблатт в інтерв’ю газеті «TheWashingtonPost» сказав: «Є іще можливість підключити «ХАМАС», при умові, що він буде приймати так звані «необхідні заходи». Він додав, що «ХАМАС» повинен «роззброїтись та почати дотримуватись процесу мирних переговорів, яких дотримується палестинська влада. А також він повинен повернути тіла «ізраїльських» солдатів та полонених громадян».

Америка бажає, що конференція стала черговим кроком у підкоренні «ХАМАС» та можливістю обійти рішення палестинської проблеми, щоб втілити «угоду сторіччя». Тому, незважаючи на те, що конференція проходила під гуманітарним приводом, «ХАМАС» та палестинська влада усвідомили її істинні цілі, у зв’язку з цим вони відмовились брати участь у ній і одразу відкинули усі її результати, хоча вона навіть не встигла початись. Тому прес-секретар «ХАМАС» Самі Абу Зухрі заявив, що Америка намагається використати та інвестувати страждання жителів Сектора Газа у нав’язуванні свого рішення відносно Палестини та усього регіону. Він також додав, щоб рух неодноразово виражав відмову у відношенні спроб адміністрації США ліквідувати палестинську проблему через так звану «угоду сторіччя».

Що стосується влади Палестини, то член виконавчого комітету «Організації звільнення Палестини» Ахмад Маждалані заявив, що Палестинська адміністрація відхилила запрошення Америки взяти участь у конференції. Він згадав: «Зустріч у Вашингтоні, на яку покликав спеціальний посланець президента США Джейсон Грінблатт, бере початок не із гуманітарних міркувань, а із проекту по ліквідації нашої проблеми».

Сторонам було ясно, що конференція не проводиться заради гуманітарного аспекту, її прагнення — інші, до того ж, вона оскалила свої зуби у бік «ХАМАС» та палестинської влади, яку сама і створила. Влада на Західному березі та у Секторі Газа цього разу побачила для себе користь у відмові від «угоди сторіччя», що стало однією із причин їх відмови від участі у конференції. США серйозно налаштовані на створення сприятливої атмосфери та обставин, щоб провернути свою угоду. Для цього була запущена кампанія під керівництвом Абдуль-Фаттаха ас-Сісі по забезпеченню безпеки «Ізраїлю» з боку Синайського півострову; також йому було доручено проводити операції по виселенню людей та по зносу домів у районах, що межують з Сектором Газа.

Що стосується народу Палестини, то з самого початку він не прийняв політичні проекти Заходу та співіснування з «Ізраїлем», адже він вважає, що землі Палестини належать лише мусульманам, тому тут немає місця євреям та колонізаторам. Народу Палестини немає різниці, чи наполягає Америка на «угоді сторіччя», або вона тимчасово відклала її здійснення, як про це нещодавно згадали «ізраїльські» видання, адже він та щирі чоловіки продовжують вести діяльність по відродженню Умми т її армій, щоб звільнити землі Палестини та аль-Аксу.


Бахір Саліх
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Палестині
3 Раджаба 1439 р.х.
21.03.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню