Чи зможе Англія стати ключовою стороною у вирішенні кризи в Ємені?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У спільній заяві, опублікованій Саудівською та Англією, говориться наступне:

«Була досягнута домовленість з міжнародними партнерами поруч з ООН щодо спільної роботи над механізмом по виплаті заробітної платні у державному секторі по усій країні».

Дана заява була опублікована «SaudiPressAgency» у суботу. Далі усі цитати будуть із «nashwannews.com».

Також у заяві згадувалось, що Англія схвалює «нещодавнє відкриття Саудівською Аравією офісу в Ер-Ріяде, діяльність якого буде скерована на відновлення Ємену. Іншими словами, у ньому будуть розроблятись плани по відновленню країни, реалізація яких послідує після політичного врегулювання в Ємені. Великобританія вважає це важливим підтвердженням готовості Саудівської Аравії брати участь у довгостроковому розвитку усього Ємену».

Само заява почалась з того, що стосується безпосередньо Ємену. «Обидві країни підкреслили важливість досягнення врегулювання кризи в Ємені політичним шляхом за ініціативою Ради співпраці арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ), а також по результатам єменського національного діалогу та резолюції и резолюції ООН під номером 2216. Ця резолюція допоможе прийти до політичного рішення, яке дозволить гарантувати населенню Ємену безпеку та територіальну цілісність. Обидві сторони виразили рішучу підтримку новому спецпосланцю ООН в Ємені британцю Мартіну Гріффіту. Також сторони домовились про постійну консультацію та проведення інтенсивних нарад з цього питання».

«Обидві країни єдині у тому, що яким би не було політичне рішення, воно повинно покласти край загрозам безпеки Саудівської Аравії та інших країн регіону, а також убезпечити морські перевезення по Червоному морю. Паралельно Іран повинен припинити підтримку ополченців та вивести свої елементи та загони «Хізбалли» із Ємену».

«Англія та Саудівська Аравія погодились продовжити спільну роботу по рішенню гуманітарної кризи, опираючись на зусилля Саудівської Аравії,у тому числі — на всебічний гуманітарний план, нещодавно об’явлений Саудією. Так остання підтвердила свою прихильність виконанню вимоги ООН. Обидві держави іще у листопаді підтвердили прагнення вести спільну роботу над зміцненням механізму перевірок місії «UNVIM», щоб морські та повітряні порти залишались відкритими та використовувались як для гуманітарних, так і для комерційних поставок, як того вимагають резолюції ООН. Обидві країни домовились про важливість міжнародної спільноти у спричиненні тиску на хоусітів, щоб була можливість безперешкодно доставляти гуманітарну допомогу на підконтрольні їм території. Повинні бути прийняті необхідні заходи по припиненню контрабанди зброї згідно з 14 пунктом резолюції Радбезу ООН під номером 2216 (2015р.)».

Здається, є готове політичне рішення, схвалене Англією та Америкою; зокрема, на це вказує візит Мухаммада ібн Сальмана у сполучене Королівство. До цього відбулись переговори з цього питання між Іраном та Англією. Це означає, що Америка доручила своїм агентам (Саудії та Ірану) знайти рішення кризи в Ємені при взаєморозумінні з Англією. Адже Англія добре знає сам Ємен та ті сили, які знаходяться там, особливо своїх агентів. Сьогодні Англія за допомогою ОАЕ, уряду АбдРаббоХади та крила Алі Салеха прагне зберегти свої інтереси в Ємені. Англійці прагнуть об’єднати своїх агентів проти хоусітів, зокрема — поєднати обидва крила «Всезагального народного конгресу Ємену», які ОАЕ намагаються усіляко та всебічно підтримувати, щоб повернути владу цьому конгресу, зокрема — родині Алі Салеха. Що стосується американського агента в особі Саудівської Аравії, то вона прагне отримати досьє Ємену у свої руки та отримати роль поліцейського у ньому. Саудія просить Америку, щоб Іран припинив втручатись у внутрішні справи Ємену. Протиріччя між Іраном та Саудією — це суперечка за те, хто яку роль буде виконувати на службі у Америки, поруч з цим Саудія повинна гарантувати участь хоусітів у правлінні Єменом.

Що стосується військових дій, то тиск на хоусітів по усім фронтам триває, і, здається, хоусіти готові прийняти рішення, яке не позбавляє їх шматка влади, особливо у зв’язку зі зростаючим невдоволенням людей на підконтрольних їм територіях, де лютує нафтогазова криза. У справжній час хоусіти заклопотані збором великих сум грошей з торговців, магазинів та інших джерел прибутку. Мухаммед Алі аль-Хоусі вже звернувся у Радбез ООН з наполегливим проханням про якнайшвидше надання Ємену політичного рішення, оскільки люди страждають від гуманітарних, економічних, та інших катастроф. Це звернення не скеровано на надання допомоги жителям Ємену навпаки, подібна поведінка викликана важкими положенням самих хоусітів у зв’язку зі зростаючим тиском на них т збільшенням невдоволення населення у їх бік.

У будь-якому випадку, війна триватиме з метою збільшити тиск на хоусітів, щоб вони прийняли те політичне рішення, яке бажає Англія, де інтереси хоусітів будуть враховані згідно з їх вагою суспільстві. Проте Америка бажає для них більшої долі у правлінні, тому жителі Ємену виступають у ролі палива для англо-американського конфлікту, і це очевидно для кожного, хто володіє політичною свідомістю. Усім відомо, що Англія та Америка(а за ними — ООН) не є благодійними організаціями, їх не турбує доля народу у цілому, вони згадують про народ лише тоді, коли це стосується їх інтересів.

Коли ж народ Ємену усвідомить, що відбувається у країні? І як довго вони будуть обмежуватись розмовами на кухні та спостереженням зі сторони? Коли ж вони приєднаються до щирих чоловіків, які ведуть діяльність, щоб покласти край цим злочинам? О жителі Ємену, щирі чоловіки — це члени Хізб ут-Тахрір; саме Хизб невпинно веде діяльність по встановленню держави Халіфат. Хізб закликає вас набути величі у цьому світі та у світі Наступному під затишком правління Ісламу.


Газета «Ар-Рая»
Абдульмумін аз-Зайляі
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
26 Джумада аль-ахіра 1439 г.х.
14.03.2018 г.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню