Підсумки візиту Ібн Сальмана у Британію

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Незважаючи на різкий політичний поворот Саудівської Аравії у бік Америки після приходу короля Сальмана до влади і незважаючи на операції, що проводяться Мухаммадом ібн Сальманом по зачистці пробританських офіцерів в армії, Національної гвардії та палаці короля, зв’язки КСА з Британією мають глибокі корні та продовжують зберігатись у багатьох сферах життя.

Усе це ускладнює процес обмеження британської ролі Саудівської Аравії, не говорячи вже про повну її ліквідацію, особливо враховуючи те, що КСА оточено групою країн Перської затоки, які мають сильну політичну відданість Британії. Тим більше, що ці держави безпосередньо впливають на політику Саудівської Аравії через їх участь у Раді співробітництва арабських держав Перської затоки, яка у свій час була створена Британією, щоб зберегти свій вплив у регіоні.

Якщо ми додамо іще один британський козир, який тисне на політику Саудівської Аравії, а саме — провал КСА та нездатність Америки вирішити кризу в Ємені та їх крайню потребу у допомозі Британії, щоб вийти із цієї кризи, тоді ми можемо сказати, що однією із найважливіших цілей візиту Мухаммада ибн Сальмана було звернення по допомогу до Британії у спробі покласти край лихам Саудівської Аравії в Ємені та досягти з нею та з Америкою угоди про припинення кризи.

Тому триденний візит Мухаммада ібн Сальмана у Британію отримав широку увагу на усіх рівнях, і при цьому була підписана величезна кількість угод у різноманітних сферах на загальну суму 100 мільярдів доларів.

Прем’єр-міністр Британії Тереза Мей заявила, що візит «створить платформу для зміцнення двобічних відносин». Ібн Сальман так описав особливі відносини між Саудівською Аравією та Британією, які тривають більше 100 років: «Відносини між Саудівською Аравією та Британією є історичними та повертаються до створення королівства. У нас є спільний інтерес, пов’язаний з ранніми днями наших відносин, а сьогодні відносини з Британією — чудові». Потім він додав: «Ми сподіваємося, що британські кампанії зможуть вилучити користь із глибоких змінень, які відбуваються у Саудівській Аравії», — і запевнив, що «у Лондона з’являться величезні можливості внаслідок втілення проекту «Бачення-2030».

Зі свого боку прем’єр-міністр Британії Тереза Мей високо оцінила економічні відносини між двома країнами. «Партнерство між Ер-Ріядом та Лондоном насправді допомагає зробити обидві наші країни більш процвітаючими, створюючи тисячі робочих місць у Британії та відкриваючи нові можливості для британських кампаній у Саудівській Аравії», — сказала вона.

Міністр закордонних справ Британії Боріс Джонсон сказав: «Цей візит стане можливістю зміцнити наші стосунки з Саудівською Аравією. Десятки тисяч британських робочих місць залежать від нашого експорту у Саудівську Аравію, який зріс до 6,2 млрд. фунтів стерлінгів у 2016 році, збільшившись на 41% з 2010 року».

За останні п’ять років товарообмін між Британією та Саудівською Аравією збільшився більше аніж на 2,3 млрд. фунтів стерлінгів. У 2016 році торгівля товарами та послугами склала біля 9 млрд. фунтів стерлінгів. З 2010 року Саудівська Аравіє третім за величиною ринком британського експорту, а Британія є другим за величиною закордонним інвестором у Саудівській Аравії після США. Мається біля 300 британсько-саудівських проектів з загальною інвестиційною вартістю біля 17,5 млрд. дол.

Економіка є найважливішим двигуном у саудівсько-британських відносинах. Торгівля між двома державами складає більше 17 млрд. саудівських ріалів. У Саудівської Аравії є 374 британських інвестиційних ліцензії з загальним капіталом у 3,4 млрд. дол.

Наприкінці візиту був об’явлений запуск програми «Стратегічного партнерства» у якості основного механізму для проведення регулярного діалогу, щоб зміцнювати усі сфери двобічних відносин, включаючи економічну, оборонну, гуманітарну, питання безпеки, а також регіональні та міжнародні питання. Сторони домовились щодо плану реалізації цього стратегічного партнерства та його розвитку у ході інших засідань у 2018 році. Саудівська Аравія та Британія взяли на себе зобов’язання по довгостроковому партнерству у підтримку здійснення «Стратегії-2030», охоплюючи цілу низку сфер, у тому числі: оцінка можливостей та взаємних інвестицій з Британією з боку Фонду державних інвестицій Саудівської Аравії, торгівля між двома країнами, державні закупки із приватного сектора Британії у пріоритетних сферах «Бачення-2030», включаючи освіту, консалтинг, підвищення кваліфікації, фінансові та інвестиційні послуги, просвіта та відпочинок, послуги в області охорони здоров’я та біології, технології, відновлювані джерела енергії, а також оборонна промисловість.

Між двома державами був підписаний меморандум про партнерство у розробці методологій освіти та створення наукового потенціалу. Британія призначила сера Ентоні Селдона спеціальним посланцем по освіті для підтримки «Бачення-2030», а також призначила сера Майка Річарда своїм спеціальним посланцем по охороні здоров’я для підтримки цього «Бачення». Також була досягнута домовленість щодо продажу Британією Саудівській Аравії 48 винищувачів «Тайфун».

Найнебезпечніший момент, відносно якого була досягнута угода, пов’язаний з безпекою, і він полягає у тому,що Саудівська Аравія буде забезпечувати Британію «сирими» розвідданими про усе, про кожну людину та подію, отриманому урядом Саудівської Аравії, до аналізу, класифікації та фільтрації.

Ці відмінні та глибокі відносини та ступінь проникнення британців в усі аспекти життя Саудівської Аравії свідчать про складність обмеження впливу Британії у Саудівській Аравії. Це показує, що Саудівська Аравія є абсолютним послідовником Заходу та агентом британців та американців з самого початку створення держави руками англійців. Навіть після входження американського впливу у країну вона як і раніше схильна до впливу двох держав — Америки та Британії. Ця країна не може повністю віддати свою лояльність Америці. Американський та британський вплив залишаться там доти, доки вона існує. Також конфлікти та суперництво будуть тривати між ними без остаточного рішення на користь кого-небудь із них, доки існує держава Саудівська Аравія.

Американський та британський вплив остаточно покинуть країну лише після падіння влади родини Сауда. Вона ж зникне лише шляхом встановлення істинної Ісламської Держави — Праведного Халіфату за методом пророцтва — на руїнах цієї фальшивої саудівської країни.


Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Хутвані
21.03.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню