Після переобрання Путіна у ході нової «холодної війни» були вигнані сотні російських дипломатів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

29 березня 2018 року, після того, як США об’явили про видворення 60 російських дипломатів, генсек ООН Антоніу Гутерреш сказав, що американсько-російській відносини, що погіршуються, нагадують нам дні холодної війни.

Дане видворення було відповіддю на отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії 4 березня цього року у британському містечку Солсбері. Великобританія звинуватила Росію в організації даного злочину, заявивши, що отруєння було скоєно за допомогою нервово-паралітичної речовини, яка згодом була ідентифікована як бойова отруйна речовина класу «Новачок». Посол РФ у США Анатолій Антонов заявив, що дане звинувачення суперечить здоровій логіці: «Він провів 5 років у російській в’язниці, з що ми будемо йому мститися?». Незважаючи на заперечення Росії зараз важливо те, що сталося, а це — об’єднання багатьох країн проти Росії.

На минулому тижні США, Канада, Австралія та 25 європейських кран вислали у цілому 150 російських дипломатів. МЗС Росії на знак «солідарності» з Лондоном розпорядилась про висилку рівної кількості дипломатів.

Це вже не перше отруєння російських втікачів у Британії. Олександр Литвиненко у листопаді 2006 року був отруєний радіоактивним полонієм, колишній прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемеєрон звинуватив у цьому Путіна після того, як розслідування у 2016 році встановило, що ФСБ несе за це відповідальність. Незважаючи на це,тоді не був висланий жоден дипломат, так чому ж зараз їх вислали і чому США вислали більше за усе?

18 березня на виборах Путин виграв, став президентом на новий, шестирічний строк, у той час як Великобританія вислала 23 дипломати до виборів. Потім, після виборів, дипломатів вислала Америка та інші країни. Звідси виходить, що переобрання Путіна — дуже важливе питання. Незадовго до виборів Путін хизувався новою ракетою, яка здолає нинішню та майбутню американську протиракетну оборону. 30 березня російські військові повідомили, що провели друге успішне випробування МБР «Сармат». Дана ракета важить біля 220 тонн та може з легкістю добратися до США через Південний полюс, НАТО віднесла цю ракету до класу «Сатана 2».

Росія також звинувачується в агресивній діяльності у кіберпросторі, включаючи втручання у вибори президента США, та у морських операціях, скерованих на загрозу життєво важливим підводним комунікаційними кабелям. «У справжній час ми спостерігаємо таку активність російського військово-морського флоту, особливо у підводній сфері, якої ми не бачили з 1980-х років», — заявив у березні американському Конгресу командуючий Європейським командуванням озброєних сил США та Верховний головнокомандуючий Об’єднаними озброєними силами НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті.

У грудні минулого року США випустили нову стратегію національної безпеки, у якій говориться, що Росія та Китай підривають інтереси Америки та становлять загрозу для безпеки та процвітання країни. Трамп у ході телефонної розмови з Володимиром Путіним після його переобрання сказав: «Якщо ви хочете гонку озброєнь, то ми можемо це зробити, але я виграю». Між тим, голова КНР Сі Цзіньпін заявив: «У справжній час всебічне стратегічне відношення між Китаєм та Росією стало найкращим за усю багатовікову історію, і це служить прикладом для побудови нового виду міжнародного відношення».

Незважаючи на слабку економіку Росії, Америка побоюється її через те, що Росія — непередбачувана держава. У стратегічному документі США говориться: «Росія прагне повернути собі статус наддержави та встановити свій вплив у межах своїх, вона також прагне послабити вплив Америки у світі та віддалити нас від наших союзників та партнерів. Росія розглядає НАТО та ЄС як загрозу для себе».

Росія інвестує у нові військові можливості, у тому числі — у системи ядерних озброєнь, що залишається найбільш суттєвою загрозою для США, а також Росія інвестує у кіберпростір. За допомогою модернізованих форм підривної тактики Росія втручається у внутрішні політичні справи країн по усьому світу. Поєднання російських амбіцій та зростаючих військових можливостей створює нестабільний рубіж в Євразії, де зростає ризик конфлікту через прорахунки Росії.

Америка боїться втратити свій світовий вплив у зв’язку з новими розробками Росії, проти яких американські протиракетні системи можуть виявитися безсилими. До сьогоднішнього дня економічні  проблеми переважали в американській політиці. Американська політика у відношенні Росії здається безпорадною під час правління Трампа, що викликано сумнівами відносно втручання Росії в американські вибори. Тому зростаюча недовіра до Росії та встановлення Путіна на наступний строк у владі викликало відповідну реакцію Америки та Європи, а це — перша ознака західної єдності за правління Трампа.


Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Рубін
04.04.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню