А якщо б у нас був халіф та держава?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Якщо б у нас був халіф та держава, то виконались би слова Посланця Аллаха ﷺ:

إِنَّمَا الْإِمَامُ جُنَّةٌ يُقَاتَلُ مِنْ وَرَائِهِ وَيُتَّقَى بِهِ

«Імам — це  щит, за яким б’ються та яким захищаються» (Бухарі, Муслім).

А якщо б виконались ці слова Посланця Аллаха ﷺ, то ми побачили б, як правитель правовірних зупиняє кожного тирана, що завдав шкоду цій Уммі. Тоді мрії Америки про «новий Близький Схід» та сподівання Європи на «євро-середземноморське партнерство» перетворювались би на кошмар кожного разу, коли вони думають про це.

Якщо у нас був халіф та держава, то виконались слова Посланця Аллаха ﷺ:

الْمُسْلِمُونَ شُرَكَاءُ فِي ثَلَاثٍ فِي الْكَلَإِ وَالْمَاءِ وَالنَّارِ

«Мусульмани — співвласники у трьох речах: воді, пасовиськах та вогні» (Абу Дауд).

Якщо б виконалось це, то багатства нашої Умми, як нафта, мінерали, газ та інші багатства у надрах землі, на її поверхні та у небі стали б громадською власністю Ісламської Умми, яка здобувається та використовується державою на благо Умми і прибутки від яких розподіляються серед мусульман.

Якщо б у нас був халіф та держава, то виконались би слова Посланця Аллаха ﷺ:

مَثَلُ الْمُؤْمِنِينَ فِي تَوَادِّهِمْ وَتَرَاحُمِهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الْجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَالْحُمَّى

«У любові, милосерді та співчутті по  відношенню один до одного віруючі подібні одному тілу: коли одну із його частина уражає хвороба, усе тіло відгукується на це безсонням та температурою» (Муслім).

А також виконались би його ﷺ слова:

إِنَّ الْمُؤْمِنَ لِلْمُؤْمِنِ كَالْبُنْيَانِ يَشُدُّ بَعْضُهُ بَعْضًا وَشَبَّكَ أَصَابِعَهُ

«Воістину, у відношеннях один з одним віруючі подібні до будівлі, окремі частини якої зміцнюють один одну», — і, сказавши це, він переплів між собою палці своїх рук» (Бухарі).

Також слова:

إِنَّ الْمُسْلِمَ أَخُو الْمُسْلِمِ، إِذَا لَقِيَهُ رَدَّ عَلَيْهِ مِنَ السَّلامِ بِمِثْلِ مَا حَيَّاهُ بِهِ أَوْ أَحْسَنَ مِنْ ذَلِكَ، وَإِذَا اسْتَأْمَرَهُ نَصَحَ لَهُ، وَإِذَا اسْتَنْصَرَهُ عَلَى الأَعْدَاءِ نَصَرَهُ

«Мусульманин — брат мусульманину, коли він зустрічає його, то відповідає на його привітання тим же або тим,що краще, коли просить поради, то він дає пораду, а коли просить допомоги від ворога, він допомагає йому» (Байхакий).

Якщо б виконалось усе це, то правитель правовірних разом з валіями, амірами, суддями та держапаратами оберігав би права, гідність, кров, честь та майно Умми.

Якщо б у нас був халіф та держава,  то наш халіф був би кращим послідовником попередників — таких халіфів, як Абу Бакр ас-Сиддыик (р.а.), який сказав: «Слабкий із вас — сильний переді мною доти доки я не забезпечу йому його права. А сильний серед вас буде слабким переді мною доти, доки я не заберу з нього те, що не належить йому по праву». Таких халіфів, як Умар ібн аль-Хаттаб (р.а.), який сказав: «Воістину, я займаю по відношенню до майна Аллаха ту ж позицію, яку займає покровитель сироти: якщо у нього виходить обходитись своїми засобами, він так і робить, а якщо він вимушений взяти щось із майна сироти, він бере лише стільки, скільки йому необхідно»; також він сказав: «Якщо тварина спотикнеться на дорогах Іраку, то я боюсь, що Аллах спитає мене за це: «Чому ти не вирівняв дорогу, о Умар?».

Таких халіфів, як Усман ібн Аффан (р.а.), який сказав: «Я — послідовник, а не винахідник». Таких халіфів, як Алі ібн Абу Таліб (р.а.), який сказав: «Бійтесь Аллаха чинити несправедливість у відношенні людей та селищ. Ви відповідальні навіть за ділянки землі та тварин». Таких халіфів, як Умар ібн Абдульазіз, який сказав: «Я нікому не віддам без права, і ні у кого не відніму без права. Хто підкоряється Аллаху, тому ви повинні підкорятись, а хто ослухається Аллаха, то немає підкорення йому». Також він сказав: «Розсипте пшеницю на верхівках гір, щоб ніхто не говорив, що голодують птахи у державі мусульман».

Якщо б у нас був халіф та держава, то збулись би слова Посланця Аллаха ﷺ:

وَإِنَّ سِلْمَ الْمُؤْمِنِينَ وَاحِدَةٌ، لَا يُسَالَمُ مُؤْمِنٌ دُونَ مُؤْمِنٍ فِي قِتَالٍ فِي سَبِيلِ اللَّهِ، إلَّا عَلَى سَوَاءٍ وَعَدْلٍ بَيْنَهُمْ، وَإِنَّكُمْ مَهْمَا اخْتَلَفْتُمْ فِيهِ مِنْ شَيْءٍ، فَإِنَّ مَرَدَّهُ إِلَى اللهِ عَزَّ وَجَلَّ، وَإِلَى مُحَمَّدٍ

«Мир для віруючих єдиний. Одні віруючі не укладуть мир без інших віруючих, перебуваючи на шляху Аллаха, окрім як якщо вони разом і вчиняють справедливо. У чому б ви не мали суперечки, зверніться до Аллаху та Мухаммаду».


Газета «Ар-Рая»
11.04.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню