Візит Ібн Сальмана в Америку у двох словах: війна з Ісламом та розкидання грошима

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Нещодавній офіційний візит наслідного принца Саудівської Аравії (КСА) Мухаммада ібн Сальмана в Америку, що тривав три тижні, в усіх відношеннях відрізняється від попередніх візитів, які здійснював він та решта усіх інших посадових осіб КСА.

Це був перший візит в Америку після того, як Ібн Сальман остаточно усунув усіх своїх конкурентів у владі, де-факто прибравши її до своїх рук. Візит розтягнувся на декілька тижнів, тоді як інші візити, здійсненні раніше іншими чиновниками, не перевищували і декількох днів. Це було схоже більше на проживання, а не на візит! В Америці наслідний принц не скупився на серйозні заяви та рясно доносив нові шокуючі погляди, найбільш критичному із яких очікувалось бути відкладеним до миті його повернення у Саудівську Аравію. Віднині Ібн Сальман буде правити напряму із Америки — справжньої політичної столиці його влади.

У спробах стати іще ближче до Америки наслідний принц усіма силами накинувся на усе, що стосується Ісламу — на ісламські думки, рухи, образ життя. Після зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем він заявив про те, що «проблеми на Близькому Сході обумовлені трансграничними ідеологіями, що не мають відношення до національного інтересу, які суперечать принципам ООН, явно порушують її закони та устої». Тим самим Ібн Сальман здійснює нападки на глобальні ідеї Ісламу, підтримує вигадані ідеї, утверджені законами ООН, і закликає до розбратно-націоналістичним зв’язкам замість утвердження Ісламського Шаріату, втілення Книги Аллаха та Сунни та міцного об’єднання усіх мусульман навколо верві Аллаха.

Наслідний принц об’явив війну ісламським рухам — в ефірі телеканалу «Сі-бі-ес» він охарактеризував групу «Брати-мусульмани» як «годувальницю терористів» та пообіцяв викоренити «усі її елементи» із саудівських учбових закладів у найближчий час. Ібн Сальман висловився про те, що «необхідно усунути екстремізм», що означає віддалити ісламські рухи від політичного та ідейного життя у Саудівській Аравії, тому що дані рухи у тій або іншій мірі закликають до Ісламу — до «екстремізму», на його думку.

Ібн Сальман відмовився від ісламського образу життя у будь-якій його формі. Так, він он не упустив нагоди похвалитися в Америці своїми «реформістськими досягненнями», такими як дозвіл жінкам керувати автомобілем, відвідувати футбольні матчі та змішуватись з чоловіками, відкриттям кінотеатрів та проведенням концертів у саудівських містах та рештою усіх інших проявів західної культури.

В інтерв’ю газеті «TheWashingtonPost» Ібн Сальман розкрив шокуючі подробиці того, як і чому Саудівська Аравія підтримувала джихад («тероризм» — на думку принца) проти СРСР в Афганістані. Він заявив про те, що «інвестиції у мечеті та ісламські релігійні школи, відомі як медресе, за кордоном були укорінені у часи «Холодної війни», коли західні союзники попросили Саудівську Аравію використати свої ресурси для запобігання агресії Радянського Союзу». Тобто він з усією очевидністю заявив про те, що Саудівська Аравія направляла та фінансувала муджахідів для війни з руськими за вимогою Заходу і за інтереси Заходу. Врешті решт «саудівські правителі втратили над ними контроль», і тепер треба «усе повернути на місце» і «припинити фінансування «тероризму», яке ведеться не урядом, а саудівськими фондами», — визнав Ібн Сальман, який також розкритикував тенденцію пробудження Умми, що спостерігається останні 30 років.

Принц у ході свого турне по Америці з одного боку здійснював нападки на Іслам та його прибічників, а з іншого — усіляко зближався з сіоністами та хрестоносцями. Він зустрівся з великою кількістю представників організацій, таких як «Американсько - «ізраїльський» комітет по громадським зв’язкам» (АІКГС) і найбільш відома єврейська організація «Бней-Бріт». Ібн Сальман продемонстрував неймовірну дружелюбність зятю та старшому раднику президента США Дональда Трампа по Близькому Сходу Джареду Кушнеру, з яким на протязі довгих годин обговорював змови по «угоді сторіччя» та фінансову роль Саудівської Аравії у них. Пізніше саудівське посольство заявило про те, що «сторони обговорили майбутнє мирного плану».

Він також зустрівся з провідними американськими діячами: політиками, представниками розвідки, мислителями, економістами, журналістами, а також виконавчими керівниками таких велетнів, як Apple, Amazon, Microsoft, Ober, WaltDisney та LockheedMartin.

Проявлений інтерес Америки до Ібн Сальману та його прийняття усіма ключовими представниками американського суспільства виходить із того, що Америка бачить у ньому короля на довгі роки уперед. Усі ці зустрічі закладають у нього «американський дух», американський склад розуму і «вводять точні координати» американських інтересів, які йому доведеться виконати.

Можливо нещодавні заяви Трампа про виведення американського контингенту із Сирії були тестовою перевіркою образу мислення Ібн Сальмана, на які він відреагував ти, що попросив не виводити війська хоча б «у середньостроковій перспективі» для того, щоб зберегти свій вплив, не втратити, як він виразився, «пункт спостереження » і не допустити експансії інших країн (тобто Ірану). Принц додав також, що надасть фінансову допомогу Америці. Це означає те, що він знає: платиш більше — Америка залишиться на довше.

У заяві щотижневику «Time» Ібн Сальман виразив надію на те, що Башар Асад, залишившись при владі, «не стане маріонеткою Ірану». Так тижні, проведені у США, не пройшли даром — він зрозумів справжню позицію Америки по підтримці Башара Асада.

Говорячи про розкидування мусульманськими грошима перед американцями, важко без сорому це згадувати і неможливо вмістити в обмежену статтю сотні мільярдів, які принц спустив на угоди та закупки у США. Обсяг закупок Саудівською Аравією лише американських зброї досяг не менше 54 мільярдів доларів на рік, проте президент Америки Трамп порахував це недостатнім та почав вимагати збільшити вартість контрактів. Так, виступаючи на урочистій вечері «Співпраця КСА–США. Разом переможемо!» та інших урочистостях, Ібн Сальман заявляв про те, що завдяки його та його зустрічам з Трампом в Америці буде створено більше чотирьох мільйонів робочих місць, у той час як у Саудівській Аравії панує криза та хронічне безробіття — дванадцять мільйонів людей не можуть знайти собі роботу!

Нещодавні повідомлення банківських джерел про те, що Саудівська Аравія отримала кредит на суму 16 мільярдів доларів у американських, європейських та азіатських банків, ясно ілюструє кризу, викликану розтратою грошей в Америці.

Мухаммад ібн Сальман об’явив війну проти Ісламу для того, щоб догодити американцям, витратив багатства країни та Умми на потреби її ворогів і тим самим власноруч включив себе до списку правителів-ворогів та правителів-пособників ворогів свого нарду. Це означає те, що проти них треба вставати та необхідно діяти для їх.

Ахмад аль-Хатвані
25.04.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню