Перше травня як показник несправедливості капіталізму та його порочності!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Кожен рік країни усього світу відмічають цю подію, повторюючи та підтверджуючи свої вимоги про права робочого класу та справедливого ставлення до нього з боку роботодавця, будь то під час роботи, видачі заробітної плати або відносно умов праці.

Якою ж є реальна причина цієї події? Чи дотримується справедливе відношення до робочого? Хіба роботодавець став справедливим до нього та ставиться до робочого як до людини належним?

У ці дні 130 років назад, тобто у 1886 році, у декількох країнах віту, особливо — в Америці, пройшли масові демонстрації, особливо у таких крупних промислових містах, як Чикаго. Причиною цього стало збільшення робочих годин та постійне зниження заробітної плати, у той час як ціни на продукцію зросли в угоду підприємцям за рахунок робітників та їх зарплат.

«Святкування 1 травня як «День Праці» зародилось у Чикаго, де робочі почали страйк. Вимагаючи скорочення робочого дня до восьми годин», — приводить «Euronews» 1 травня 2017 року.

Володарі фабрик та підприємств у цій ситуації знов змогли обманути простих робочих, надавши їм максимальний восьмигодинний робочий день та зробивши 1 травня вихідним днем, але проблеми на цьому не закінчились, оскільки корінь та причина, які сприяють пануванню роботодавців, як і раніше існує. І ця причина — свобода, яка надала можливість володіти усіма ресурсами. Таким чином, підприємці почали володіти виробництвом та сировиною, нафтою, газом, електроенергією і т.д. Володарі велетенських корпорацій сьогодні є правителями та впливовими політиками, які, у свою чергу, спричиняють вплив на ціни світового ринку. Таким чином, проблема не була вирішена у корні, були вирішені лише деякі симптоми  цієї хвороби а саме — підняті заробітні плати та скорочені години робочого дня до восьми годин.

Ці події спонукають нас до вивчення основ цієї хвороби та причин страждання представників робочого класу, які, незважаючи на репресії, вбивства та тюремні ув’язнення, вийшли на вулиці з протестами.

Концепція економічної свободи, що полягає у набутті, збільшенні та використанні майна, привела капіталістів до руйнуванню їх економіки, і це дало роботодавцям можливість вчиняти на свій розсуд, перетинаючи усі кордони. Усе це витікає із їх ідеології — відокремлення релігії від життя та надання людині права видавати закони, оскільки перед послідовниками цієї ідеології немає ніяких перешкод та принципів, окрім повної свободи.

Доктор економічних наук Американського університету у Каїрі Джалял Амін говорив:

«Капіталістична система надала капіталістам нової сили, якої не було раніше, що дало їм більше можливості експлуатувати народи; з підвищення цін та виробництва вони почали контролювати відділ споживання. І так споживачі у своїй залежності (від капіталістів — ред.) перейшли на один рівень з робочим класом».

12 січня 2013 року «Аль-Джазіра» опублікувала статтю: «Криза переслідує капіталістичний світ». У статті говориться: «З 1971 року по 2008 рік спостерігається стрімкий ріст фінансового сектора, у той час як виробничий сектор обвалюється. Статистика показує, що лише 10% фінансових операцій припадає на долю реальної економіки проти 90% у фінансовому секторі. Ця фінансова кліка контролює світову економіку та владу у капіталістичних країнах, нав’язуючи свою думку, а також вона зробила розкрадання багатства основою у капіталізмі.

Захід досі страждає від несправедливості капіталістичної системи, причому страждає не лише робочий клас, але й решта громадян. Люди стикаються з кризами, нестабільністю цін та іншими проблемами. У 1886 році криза була з причини низької заробітної платні та великого робочого дня, у 1929 році була «Велика депресія», а потім, у 2008 році, була іпотечна криза, але на цьому страждання народу не припинилось. Світ іще не оговтався від війн та криз, викликаних жадібністю та амбіціями капіталізму, як у 2011 році у тисячах міст по сьому пройшли протести проти цієї системи — люди вимагали скинення цієї системи та усіх її проявів на Уолл-стріт.

Демонстрації 1 травня проходять і по сей день у капіталістичних містах, демонстранти скандують ті ж гасла, які були у 1886 році, а саме — проти несправедливості капіталізму та його законів. Ці демонстрації вимагають від роботодавців більше прав, збільшення заробітної платні та покращення умов праці. 2 травня 2017 року газета «Аль-Кудс» опублікувала наступну новину під заголовком «Демонстрації та зіткнення по усьому світі у День Праці»: «Сотні тисяч людей по усьому світу першого травня вийшли на марші та демонстрації, щоб відзначити «День Праці Труда». На демонстрації у Росії, Франції, Туреччині, Індонезії, Південній Кореї та Філіппінах взяли участь десятки тисяч людей. Із арабських країн до цієї події приєднався Ліван, Марокко и Сектор Газа».

Події, що відбуваються 1 травня, говорять про дві речі. Перше — про порочну капіталістичну систему, її несправедливості, а також про необхідність звільнитись від її зла. Друге — про потребу людства в альтернативній системі. У той же час події підштовхують Ісламську Умму — адже вона володіє справедливою ісламською ідеологією — взяти на себе відповідальність за поширення своєї ідеології, щоб звільнити людство від пригноблення капіталізму.

Усі ці факти та події підштовхують Ісламську Умму до того, щоб вона повернула собі колишню велич, встановивши Праведній Халіфат, який був скасований 97 років назад! Умма повинна повернути свою велич та захистити себе від гніту капіталістичної системи, яка проникла в усі сфери життя. І потім вона понесе послання Ісламу усім народам, як це було раніш, щоб звільнити їх від несправедливості, яка лютує на землі.


Хамд Табіб — Єрусалим
02.05.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню