Йорданія у збентеженні 2 ч.

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Той, хто стежить за тим, що відбувається, бачить, наскільки серйозно Америка взялась за Йорданію.

Вона скерувала свої сили для повного витіснення старого англійського впливу, не ставши вдовольнятись лише послугами англійських агентів. Тому вона повернулаПричиной бесчинства евреевсь до своїх старих методів, схожих на спроби 50-х років ХХ сторіччя, особливо після того, як Америка зрозуміла, що режим в Йорданії уникає реформ після тих конституційних поправок, які розширили повноваження короля. У результаті них прем’єр-міністр став звичайним мером та картинкою на сторінках газет, не маючим і частки у правлінні. У зв’язку з цими реформами влада перейшла від уряду до голови системи, тобто до короля. Король став превище усього, неможна стало піддавати звіту його за що-небудь, іншими словами, сталося політичне вбивство посади прем’єр-міністра.

Боротьба західних держав за вплив у Йорданії усугубляє і без того важке положення країни, де одні кризи змінюють інші. Виникає питання: хто отримає верх — стара Англія чи Америка?

Америка бажає усунути англійський вплив з усіма проанглійськими людьми, при цьому режим з усіх сил намагається устояти перед обличчям цієї бурі, особливо після змінення політичної обстановки у державах Перської затоки,зокрема — у Саудівській Аравії.

Америка припинила надавати підтримку Йорданії, нав’язавши свої колоніальні інструменти у постаті МВФ та принизливих умов, які дозволять їй нав’язати свою колоніальну політику та мати можливість втручатись у внутрішні справи країни. Режим Йорданії служить Заходу, він віддалився від своєї Умми, він править над нею за допомогою прогнилої, корумпованої законодавчої системи та політичних кіл. Подібні режими дозволили будь-якому бажаючому грабувати наші країни, зробивши із них арену для боротьби за свої інтереси, яку оплачує своїми життями та майном простий народ.

Кризи, що відбуваються в Йорданії, є політичними, а не чисто економічними. Проблема, що виникла, стала наслідком панування західних держав та їх боротьби між собою. Що стосується самого режиму, то він отримав легітимність свого існування від тих, хто заснував його після розділення мусульманських земель.

Тому виходом із ситуації, що склалася, буде негайне звільнення земель мусульман та їх населення від будь-якого західного впливу. Лише після цього Умма звернеться до Ісламу, яким задоволений Всевишній. Умма повинна проголосити битву за звільнення розумів від західної культури і за скинення існуючих прозахідних режимів у мусульманському світі.

Умма повинна повернутись до Ісламу, до його системи законів, до його запровадження в усіх сферах життя суспільства та людини. І ми повинні пам’ятати, що Всевишній заборонив мусульманам бути під правлінням невірних:

وَلَن يَجۡعَلَ ٱللَّهُ لِلۡكَٰفِرِينَ عَلَى ٱلۡمُؤۡمِنِينَ سَبِيلًا

«Аллах не відкриє невіруючим шляху проти віруючих» (4:141).

Тут під словом «шлях» мається на увазі будь-яке головування невірних над мусульманськими країнами. Незважаючи на те, що слово «шлях» прийшло без визначеного «ال»,воно стосується усього. Тому немає місця Всесвітньому банку, Америці та іншим державам на землях мусульман, немає місця їх умовам, за допомогою яких вони контролюють мусульман. Адже не будь у Заходу цих можливостей, він не зміг би зробити із наших країн арени для своїх протистоянь. Народ Йорданії не зможе позбутися від скрутного стану, викликаного пануванням колоніалізму на його землях, якщо тільки не повернеться до світогляду Ісламу та витікаючих із нього політичної, економічної та соціальної систем. Лише тоді люди стануть щасливими у цьому та Наступному світах.

Сказав Всевишній Аллах:

ٱلشَّيۡطَٰنُ يَعِدُكُمُ ٱلۡفَقۡرَ وَيَأۡمُرُكُم بِٱلۡفَحۡشَآءِۖ وَٱللَّهُ يَعِدُكُم مَّغۡفِرَةٗ مِّنۡهُ وَفَضۡلٗاۗ وَٱللَّهُ وَٰسِعٌ عَلِيمٞ

«Диявол загрожує вам бідністю та велить коїти гидоту. Аллах же обіцяє вам прощення від нього та милість. Аллах — Охоплюючий, Знаючий» (2:268).

А ті, хто бажає:

— корінного змінення,

— несення Ісламу як світогляду, із якого витікає система для життя,

— жити гідно як людина та досягти вдоволення Господа,

ті повинні прийняти Іслам у повному обсязі, а не вибирати ті або інші закони на свій розсуд. І вони повинні діяти спільно з тими, хто встановлює державу Халіфат, яка позбавить Умму від криз, що звалилися на неї, адже вони у встановленні держави керуються правильними переконаннями, політичною свідомістю та шляхом Пророка ﷺ. Сказав Всевишній:

قُلْ هَٰذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ ۚ عَلَىٰ بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ

«Скажи: «Таким є мій шлях. Я та мої послідовники закликаємо до Аллаху згідно переконанню. Пречист Аллах, і я не є одним із многобожників» (12:108).

У протилежному випадку Йорданія та решта інших мусульманських країн залишаться як перо на вітру, будучи ареною для протистоянь колонізаторів. Тому у Умми немає вибору — прийняти чи відмовитись, — навпаки, вона повинна вести боротьбу за звільнення через політичне та ідейне протистояння, щоб здійснити поставлену мету. Сказав Аллах:

وَقُلِ ٱعۡمَلُواْ فَسَيَرَى ٱللَّهُ عَمَلَكُمۡ وَرَسُولُهُۥ وَٱلۡمُؤۡمِنُونَۖ وَسَتُرَدُّونَ إِلَىٰ عَٰلِمِ ٱلۡغَيۡبِ وَٱلشَّهَٰدَةِ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمۡ تَعۡمَلُونَ

«Скажи: «Трудіться, і побачать ваші діяння, Аллах, Його Посланець та віруючі. Ви предстанете перед Відаючим сокровенне та явне, і Він повідає вам про те, що ви робили» (9:105).

Газета «Ар-Рая»
Ахмад Абдуррахман
7 Рамадана 1439 р.х.
23.05.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню