Європарламент відреагував на заклик хоусітів до ініціативи по врегулюванню кризи в Ємені

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Французький депутат Європарламенту Патрісія Лалонд (PatriciaLalonde) надала проект нової європейської ініціативи по врегулюванню кризи в Ємені під назвою «Внесок Європарламенту у відкриття другого етапу внутрішнього єменського діалогу паралельно і на додаток до шляху, очолюваному посланцем ООН».

Нещодавно хоусіти привітали зусилля Росії та Європейського Союзу по сприянню вирішення кризи в Ємені. Здається, що хоусітам необхідно запустити політичний процес, перш ніж вони програють битву у місті Ходейда, щоб вступити на переговори з більш сильною позицією, що зробить їх частиною майбутнього політичного рішення в Ємені. Це те, що мається в ініціативі Європарламенту, створюючи для хоусітів політичне представництво у майбутньому Ємену. Проте Європарламент також включає у діалог «Південний рух», «Південну Перехідну Раду», «Всезагальний народний конгрес Ємену» та «Єменське об’єднання за реформи» («Аль-Іслах»).

У цьому контексті посланець ООН в Ємені Матрін Гріффіт на минулому тижні виступив з заявою у раді Безпеки, сказавши, що він закликав обидві сторони єменської кризи обговорити політичне рішення та позбавити місто Ходейду від яких-небудь військових дій. Проте його заклик, здається, не був почутий. ОАЕ об’явили про завершення строку, на протязі якого хоусіти повинні були піти із міста, і що «звільнення» Ходейди буде відновлено під прикриттям коаліційних сил та єменської армії, підконтрольної АбдРаббоХаді. Військові дії відновились навколо Ходейди у п’ятницю 6 липня, і величезна частина військ була задіяна як на суші, так і на морі. У свою чергу, Абдульмалік аль-Хоусі об’явив, що його бійці будуть захищати місто Ходейда та західне узбережжя і закликав до мобілізації місцеві сили.

Незважаючи на успіх Америки у стримуванні просунення ОАЕ у напрямку Ходейди під приводом «гуманітарної допомоги» та «захисту громадянських осіб» на додаток до перенесення будівлі Ради Безпеки з метою позбавити місто від яких-небудь військових дій, щоб хоусіти вижили та увійшли у переговори про політичне рішення — незважаючи на це Європа встала на бік ОАЕ у битві за Ходейду. Британія заявила, що битва при Ходейді є законною битвою на прохання законного уряду. Франція погодилась брати участь у битві при Ходейді, допомагаючи у розмінуванні. Ініціатива Європарламенту, здається, дає ОАЕ та силам Хаді більше часу для істотного військового прогресу у битві за Ходейду, щоб хоусіти увійшли у переговори про політичне рішення з більш слабкою позицією. Проте колишні бойові дії показують, що «звільнення» Ходейди буде нелегким.

Інструменти конфлікту в Ємені роблять ставку на те, що Захід вирішить це питання, розділивши вплив та багатство країни, а в обмін на це залишить їх у кріслах уряду, щоб вони отримали решту крихт.

Захід — як Америка, так і Європа на чолі з Британією — бореться за владу та багатство в Ємені. Кожна сторона намагається панувати над важливішими міжнародними коридорами, важливими місцями для стратегічних маневрів у регіоні та родовищами нафти та природного газу на Аравійському півострові. Невірний Захід доручив ведення цієї боротьби місцевим інструментам, які забирають синів країни від імені армій, щоб битися між собою під вводячими в оману сектантськими регіональними стягами, проливаючи мусульманську кров на захист впливу Британії або у служіння розширенню американської гегемонії у світі. У той же час жителі Ємену живить приниженим, змученим бідним життям, коли під їх ногами знаходяться численні багатства, за які б’ються ці великі світові держави.

Іслам заборонив нам битися один з одним. Посланець Аллаха ﷺ у прощальній хутбі сказав:

لَا تَرْجِعُوا بَعْدِي كُفَّاراً يَضْرِبُ بَعْضُكُمْ رِقَابَ بَعْضٍ

«Не ставайте після мене невірними, які рублять один одному голови!» (Бухарі).

Що ж сказати про тих, які вбивають один одного у служіння інтересам невірного Заходу?!

Вирішення кризи в Ємені може бути досягнуто лише шляхом вилучення проблеми із коридорів ООН та рук місцевих маріонеткових керівництв, негайно припинивши бойові дії між братами та застосувавши шаріатські закони, пов’язані з подібними кризами. Тоді кров, честь та майно будуть збережені, і буде піднесений стяг «Немає божества, окрім Аллаха, Мухаммад — Посланець Аллаха» у Халіфаті за методом пророцтва, про швидкий прихід якого нам повідомив Посланець Аллаха ﷺ.


Д-р Абдуллах Базіб, Ємен
27 Шавваля 1439 р.х.
11.07.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню