Зустріч Трампа з Путіним у Хельсінки призводить до паніки та сумнівів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Хто б міг подумати, що присутність Трампа у Білому домі стане ефективним засобом для революційного перетворення політики США у міжнародних відносинах?

Супротивники Трампа повністю захоплюються тим, що ганьблять особистість Трампа так, що використовують дестабілізацію ним старого міжнародного порядку як привід для нападок на його адресу, у той час як прибічники Трампа виправдовують його. Усі зайняті особистістю Трампа, і жодна із сторін не визнає, що їх держава рішучим чином змінює свій курс. Вони довгий час вірили у систему міжнародних цінностей і  правил, продиктованих Америкою, і нічого іншого не знали, а тепер прибічники Трампа не можуть вже приховувати правди про те, що Трамп руйнує країну, у той час як його супротивники хочуть лише довести державі, що він — слабкий та дурний, і не більше того.

Зустріч Трампа з Путіним, що відбулась 16 липня у Хельсінки, викликала шок у сенаторів США та цілу низку питань. Сенатор Берні Сандерс відносно Трампа заявив:

«Мене вкрай обурила його поведінка у Хельсінки, де він продав права американського народу. Це примушує мене вважати, що Трамп не розуміє ступеню того, що накоїла Росія не лише з нашими виборами, але й відносно її кібератак по усім галузям нашої інфраструктури. Або, можливо, Росія шантажує його, володіючи такою інформацією про нього, якою можна торгуватись».

Після спеціального засідання, що тривало осле більше 90 хвилин, відбулась прес-конференція, на якій Трамп та Путін висловились загальними та смутними виразами відносно різноманітних проблем. За декілька днів до засідання у Хельсінки Трамп заявив, що Європа була «ворогом» Америки, але після Хельсінки, здається, його політичні опоненти та американські спецслужби теж стали ворогами. Він навіть публічно погодився з пропозицією Путіна щодо того, що якщо американські спецслужби захочуть притягнути до відповіді руських по звинуваченню у втручання в американські вибори, то тоді руським повинно бути дозволено притягнути до відповіді американських виборців. Стурбовані цією заявою 98% членів американського сенату проголосувало за резолюцію, у якій говорилось, що

«Америка відмовляється надавати можливість будь-якому нинішньому або колишньому політику, або урядовому чиновнику, або політичному призначенцю, або співробітнику правоохоронних органів, або військовослужбовцям озброєних сил США надавати звіт перед урядом Володимира Путіна».

Опитування думки відносно зустрічі Трампа з Путіним у Хельсінки показало, що біля 68% республіканців підтримали його рішення. Разом з тим, немала кількість сенаторів-республіканців була ним вкрай роздратована. Так, сенатор Лінідсі Грем заявив, що якщо дозволити Росії вести звіт з американців, то це буде виглядати «смішно та наївно». Також і сенатор Джон Коррін заявив про те, що це «жахливо». Також республіканці виразили занепокоєність з приводу сказаного російським послом в Америці Анатолієм Антоновим, який заявив через два дні після зустрічі у Хельсінки про те, що Трамп і Путін досягли «важливих усних домовленостей». Сенатор Джефф Флейк заявив:

«Ми повинні знати, на що саме учора натякнув російський посол, а ми не знаємо. У нас немає про це ніяких ідей».

Сенатор Роб Портмен заявив: «Я не знаю, що саме сталося. Ніхто не знає». Відносно виправдань Трампа щодо того, що він обговорював свої образи з Путіним, сенатор лише відповів: «Цього недосить». Голова Комітету по міжнародним справам Сенату Боб Коркер заявив, що він «не має уявлення» про те, що трапилось, і виразив занепокоєння з приводу заяви Білого дому про «домовленості проведення другої зустрічі з метою початку реалізації угод».

Путін заявив про те, що вони обговорювали можливість проведення референдуму на сході України, хоча Білий дім врешті решт і спростував його слова. Тим не менш, припущення про те, що Білий дім може піти на компроміс відносно сходу України на користь Росії, може порушити довіру його європейських союзників.

Лідер більшості членів Сенату Мітч Макконелл хотів заспокоїти європейців, сказавши:

«Ми запевняємо, що держави ЄС є нашими друзями, а не Росія».

У той же час сенатор Джеррі Моран виступив з попередженням для Сенату, заявивши:

«Слова важливі. Те, що говорять американці, може або підсилити, або послабити довіру ЄС».

Складається враження, що слова та вчинки Трампа не систематизовані, а члени Сенату не можуть приховати від союзників Америки те, у чому ніколи не зізнаються самим собі. Нинішня адміністрація США діє так, що стає ясною її нездатність в одиночку управляти «вільним миром», а отож, вона тепер знов повинна буде визнавати відносини зі своїми колишніми друзями та ворогами, без урахування цінностей та союзів, що переважали останні 70 років. ВВП Росії нижче, аніж в одому штаті Техас, у той час як Китай та ЄС становлять із себе зростаючу силу, через що Америка буде використовувати Росію, бажає їх стримування.


Д-р Абдуллах Рубін
25.07.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню