Наскільки близько імпічмент Дональда Трампа?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Президент США Дональд Трамп як ніколи наблизився до імпічменту.

Сама процедура відсторонення президента від посади повинна були схвалена більшістю голосів Палати представників США, і лише потім у ролі суду виступить і Сенат. Прокурору Роберту Мюллеру було доручено розслідувати втручання Кремля в американські вибори 2016 р. і виявити можливу змову Дональда Трампа з російським керівництвом. На даному етапі Демократична партія США очікує результату розслідування, щоб з його завершенням винести рішення щодо продовження процесу імпічменту або відмовитися від нього.

На цьому тижні у ході триваючого розслідування Мюллера у список прибічників передвиборчої кампанії Трампа, у відношенні яких було висунуто остаточне звинувачення у скоєному злочині, були добавлені Пол Манафорт, Майкл Коен, Майкл Флінн та Джордж Пападопулос. Звинувачення, які висуваються, припускають, що Трамп під час своєї передвиборчої кампанії скоїв низку помилок. У зв’язку з цим конгресмен-демократ Ел Грін заявив: «Я вважаю, що президент повинен зрозуміти, що зворотний відлік часу по його звільненню запущений».

Ці звинувачення вже більше року є гарячою темою для дебатів в Америці. Проте за увесь час Трамп уперше визнав ймовірність імпічменту, тому, виступаючи на телеканалі «FoxNews», він заявив: «Я не знаю, як можна об’явити імпічмент кому-небудь, хто здійснив чудову роботу», «Я вам скажу, що якщо мені коли-небудь об’являть імпічмент, то я думаю, що ринок обрушиться. Я думаю, що у такому випадку усі дуже обідніють, тому що без цього мислення ви побачите такі цифри, у які ви відмовитесь вірити».

Трамп намагається використати питання імпічменту, щоб залякати опозицію з метою відбити у неї бажання атакувати його. Трамп не одинок, коли описує цю проблему як національну кризу; так, екс-мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані попередив, що у США трапиться «бунт», якщо президента піддадуть імпічменту. Варто відзначити, що у минулому місяці Рудольф Джуліані приєднався до юридичної команди Трампа. Також з боку Джуліані було роз’яснення того, що звільнення президента є політичним актом, за яким неминуче відбудуться недобрі політичні наслідки: «Імпічмент об’явити можна лише по політичним мотивам, але американський народ повстане проти цього».

Правителі демократичних держав не несуть відповідальності за свої злочини перед судом, тому що вони самі є джерелом права. Подібне положення речей у корні відрізняється від системи правління в Ісламі, де правитель несе повну відповідальність за свої злочини. Тут же їх злочини повинні наразитись на політичний процес з боку їх колег. Таким чином, довгі місяці невпинних розслідувань та спекуляцій, безумовно, відволікають Америку від інших важливих питань.

Надання процесам політичного характеру веде до того, що поняття «справедливість» ніколи не буде досягнуто. Колишній радник президента США Стівен Беннон сказав: «Листопад — місяць референдуму для імпічменту, де пройде голосування: за чи проти. Тому кожен прибічник Трампа повинен отримати програму».

Звідси виникає питання: що станеться у листопаді? А у листопаді відбудуться проміжні вибори ! Саме вони визначать, чи збережуть за собою республіканці (Трамп) більшість місць у Конгресі.

Член Палати представників Ненсі Пелосі ясно дала понять, що вибори повинній пройти до судового розгляду: «Команда Спеціального радника та прокурорів Нью-Йорка проводять ретельне, професійне розслідування. І їм повинно бути дозволено продовжити це робити без створення яких-небудь перешкод». Своїм колегам-демократам після останніх шокуючих звинувачень вона сказала наступне: «Оскільки листопад стрімко наближається, ми повинні також зосередитись на наданні сильного економічного послання важким родинам по усій Америці».

Демократичні лідери відкладають заклик до імпічменту Трампа доти, доки у них не з’явиться більш сильна позиція у Конгресі, саме тому вони чекають листопада. Так, у минулому році лідер демократів у сенаті Чак Шумер заявив: «Можливо, іще передчасно вимагати імпічменту. Коли з’явиться більше шансів на успіх, тоді і треба нанести серйозний удар. Це серйозно та небезпечно, тому треба чекати». Таким чином, поняття «справедливість» у США буде ґрунтуватись на політичних факторах, а не на юридичних міркуваннях.

Тим не менш, інформація, згідно якої Трамп є злочинцем, збільшується з кожним днем. Так, Аллен Вейсельберг (AllenWeisselberg), головний фінансист «Організації Трампа», отримав імунітет від федеральних прокурорів, що, у свою чергу, означає, що може з’явитись іще більша кількість доказів незаконної практики у ході виборчої кампанії Трампа. Федеральні прокурори також надали імунітет директору «NationalEnquirer» Девіду Пеккеру, який використав «NationalEnquirer» для скупки скандальних історій про сексуальні справи Трампа і не давав їм ходу під час виборчої кампанії. Тиск росте, і ті, хто фінансує політичні кампанії у США, скоро вирішать, що робити з Трампом.


Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Робін
18 Зуль-хіджа 1439 р.х.
29.08.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню