Мусульмани-рохінджа перетворюються на втрачене покоління через відмову мусульманських армій прийти на допомогу

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У суботу 25.08.2018 на сайті «Arabi21» була опублікована стаття: «Іспанська газета «Confidencial» опублікувала звіт, у якому говорилось про етнічну чистку мусульман-рохінджа бірманським урядом.

Хоча з того часу, як вони були переміщені, минуло більше року, вони усе іще не можуть повернутись у свої дома або отримати притулок, а їх діти стали втраченим поколінням, позбавленим своїх основних прав.

Газета передає слова координатора проекту «Лікарі без кордонів» (MSF) в Бангладеш Марії Сімон, яка повідомила, що масове переміщення рохінджа почалось рік назад, і воно зачепило більше 700 тисяч людей, яким довелось втікати із Бірми. Ці люди зараз живуть у таборах, де немає організації та інфраструктури. Вони стали етнічною групою, яка страждає від безкінечних лих та пригноблення.

«Рохінджа у Бангладеш вимушені залишатись у межах свого табору, позбавляючись права на свободу пересунення. Більшість із них немає чистої води, ванних кімнат та туалетів. Вони позбавлені освіти, роботи та охорони здоров’я і живуть у бамбукових та пластмасових домах», — додала Марія Сімон.

«Біженці хочуть, щоб ми пам’ятали, що вони — такі ж люди, як і ми, і що вони усе іще там. Є декілька речей, як покращились з минулого року, але вони не зможуть повернутись у свої дома у найближчому майбутньому», — цитує газета директора організації «WorldVision» у Бангладеш Фреда Віттевена (FredWitteveen). Він також підкреслив, що умови життя меншості-рохінджа у таборі біженців трагічні. Незважаючи на зусилля більше аніж ста міжнародних благодійних організацій при співпраці з ООН та урядом Бангладеш по покращенню умов, вони страждають від зубожіння та переповненості табору.

«Більшість дітей та їх родин довгі роки страждають від переслідування та насильства у Бірмі, і сьогодні вони усе іще перебувають під загрозою, тому що вони покинули свої дома, не мають громадянства Бірми і не мають статусу біженця у Бангладеш», — додав Фред Віттевен.

У газеті приводиться думка ООН про те, що пригноблення мусульманської меншості рохінджа є етнічною чисткою, що відкидається бірманським урядом. У той же час рохінджа, як і раніше, позбавлені усіх своїх прав, не можуть повернутись у свою країну, не отримали права на громадянство у Брімі або біженця у Бангладеш».


Огляд новин «Ар-Рая»
05.09.2018

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню