Економічний крах в Ємені — гіркий плід прозахідних агентів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Єменський ріал як і раніше падає по відношенню до долару та інших іноземних валют наперекір усім заявленим економічним рішенням так званого «легітимного уряду».

На тлі взаємних звинувачень між хоусітами, контролюючими столицю Ємену Сану — усіма, хто намагається збагатитися за рахунок страждань жителів Ємену та їх загибелі, незалежно від громадянської війни, голоду або різноманітних захворювань. Один американський долар став коштувати більше аніж 700 єменських ріалів на тлі конфліктів та війн, що відбуваються в Ємені між протиборчими сторонами, виконуючими інтереси своїх заокеанських господ, а саме — двох наддержав, які ведуть між собою боротьбу за вплив та багатство у цій країні, тобто Америки та Британії.

І усе це відбувається разом з заморожуванням виплати зарплат у більшості провінції країни, особливо у районах, що перебувають під контролем ополченців із числа хоусітів, які витратили гроші на свої військові кампанії, а також відсутністю комунальних послуг, безробіттям та майже повною відсутністю експорту нафти та газу та інших багатств країни. На додаток до цього поширилась невтримна корупція в усіх регіонах країни, як у тих, які перебувають під контролем так званого «легітимного уряду», так і тих, хто перебуває під контролем хоусітів, оскільки обидві сторони є об’єктами, а не суб’єктами, тобто не володіють правом прийняття рішення. Окрім цього, за цю країну, її багатства та порти вступили у жорстоку схватку ОАЕ та Саудівська Аравія. ОАЭ контролюють порти Південного Ємену і газовий проект у Більхафі. Між тим, Саудівська Аравія працює над розширенням нафтопроводу на території провінції Ель-Махра, щоб транспортувати нафту на Арабське море.

Таким чином, Ємен став об’єктом жадань жадібних гравців та заокеанських хазяїв, у той час як самі єменці занурились у зубожіння та нещастя, гинучи під вогнем злощасних конфліктів. З іншого боку, ООН намагається спричинити тиск на сторони, щоб останні прийняли те політичне рішення, яке бажають Америка та Британія. Ці наддержави використовують економічний важіль, щоб не дати протиборчим сторонам повноправно розпоряджатись багатством і утворити кризу в умовах неприйняття обома сторонами політичного рішення, зокрема — хоусітами. Посланець ООН в Ємені Мартін Гріффіт покинув Сану після зустрічі з конфліктуючими сторонами, яка не дала ніяких результатів. А емісія майже 600 мільярдів єменських ріалів призвела до інфляції та падіння купівельної спроможності місцевої валюти на тлі ескалації конфлікту.

Тепер у відношенні Ємену у хід пішла економічна війна, яка має на меті збільшити страждання і без того знемагаючих під тягарем війн єменців. Міжнародний посланець Мартін Гріффіт заявив, що обговорить економічну ситуацію в Ємені з Міжнародним банком та Міжнародним валютним фондом, а також з Організацією Об’єднаних Націй і країнами Перської затоки. Це вказує на те, що Америка прагне передати державні злочини усіх сторін у розпорядження Міжнародному банку в обмін на кредит Ємену. Інформаційні агентства повідомили про те, що Організація Об’єднаних Націй отримає ці надходження і візьме на себе відповідальність за виплату їх у якості заробітної плати. Це і пояснює рішення замороження експорту нафти та газу, а також рішення щодо призупинення роботи портів та виплати заробітних плат до надмірної емісії єменських грошових одиниць. Що може завадити цьому?

Кожного разу ООН звертається до країн світу з закликом надати матеріальну допомогу для порятунку гуманітарної ситуації в Ємені. Потім більша частина зібраних грошей розкрадається між ними, а страждаючому народу дістаються лише ті засоби, які надають організації, що підтримують хоусітів, які привласнюють цю гуманітарну допомогу, щоб продати на ринках, незважаючи на те, що на ній  написано «роздається безкоштовно».

Що стосується Саудівської Аравії, ОАЕ, Ірану та інших держав, які підтримують конфлікти в Ємені і беруть у них або безпосередню участь, або непрямо за допомогою своїх агентів, то вони не надають значення стану єменського народу і його стражданням. Наприклад, Іран обіцяв своїм послідовникам хоусітам, що у випадку утвердження останніми повного панування над столицею Саною він вкладе $2 млрд. у Центральний банк для підтримки економіки і валюти Ємену. Проте Іран відступився від цієї обіцянки, а замість цього продовжує постачати зброю хоусітам, щоб збільшити вогонь війни і руйнування.

Між тим, Саудівська Аравія та ОАЕ витрачають свої гроші на купівлю західної зброї для боротьби з політичним Ісламом і утвердження своєї деспотії. Саудівська Аравія віддала США сотні мільярдів доларів замість того, щоб допомогти страждаючим від війни жителям Ємену. Як і бере вона участь у війні, що руйнує Ємен, лицемірно та брехливо заявляючи про те, що вона стоїть на боці єменського народу. Якщо б Саудівська Аравія дійсно хотіла покласти край хоусітам і повністю усунути їх вплив, то взяла б на себе зобов’язання по виплаті заробітних плат і забезпечила б основні потреби, послуги та інфраструктуру для живучих у зубожінні жителів Ємену, щоб завоювати серця людей та відвести їх від хоусітів. І не вдовольнялась би Саудівська Аравія люди подаяннями на адресу єменського народу у межах так званої «Саудівської лепти» на суму $2 млрд., про яку так сильно гудять ЗМІ, а народ і не відчуває відображення цієї допомоги ані на собі, ані на економіці  держави, ані на загальному положенні країни.

Відомо, що Саудівська Аравія проводить американську політику, яка скерована на приваблення хоусітів у владу і захист їх від руйнівного удару. Більш того, саудівські правоохоронні сили борються з біженцями із Ємену у Саудівській Аравії, щоб підкорити їх собі за допомогою накладання дорогих віз та неправомірних платежів, а потім погрожують їм депортацією. Таким чином, Саудівська Аравія стала більш суворою капіталістичною державою, аніж самі капіталісти, а Іслам  пречистий від її дій та режиму, не говорячи вже про те, що подібна політика грає на руку хоусітам, які користуються цим і підбурюють людей до війни на різних фронтах, навіть якщо ці люди ненавидять їх та вимушено підкоряються їм.

Шановні жителі Ємену! На вас лежить обов’язок змінити ситуацію у країні, як того бажають Аллах та Його Посланець ﷺ. Ви повинні зупинити прозахідних агентів та вигнати колонізаторів. У вас проблема не у нестачі багатства та природних ресурсів, навпаки, ваша країна багата своїми корисними копалинами і займає важливе географічне місце розташування, не говорячи вже по велику кількість робочої сили. Правильне рішення полягає у встановленні Праведного Халіфату за методом пророцтва, яке буде правильно втілювати Іслам та вірно вирішувати економічні проблеми. Адже економічна система в Ісламі відрізняється стабільністю та міцністю, і вона не змінюється з курсом долару у силу того, що опирається на золото-срібний стандарт грошової системи. Більше того, економічна система в Ісламі забезпечує кожному індивіду суспільства вдоволення його основних потреб, таких як харчування, одяг та житло, а також допомагає йому вдовольнити другорядні потреби поруч з запровадженням Ісламу у решті інших сфер життєдіяльності людини: у правлінні, у зовнішній політиці, освіті, соціальній системі і так далі.

 

Абдульмумін аз-Зайляі
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
1 Сафара1440р.х.
10.10.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню