Конференція країн-донорів Йорданії — утвердження залежності і раболіпства

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У четвер 28 лютого у Лондоні відбулась міжнародна конференція, закликана допомогти Йорданії справитись з наслідками кризи сирійських біженців, як заявляє про це сама Йорданія.

Цього разу вона була скерована на підтримку інвестицій, росту і робочих місць в Йорданії, яка проводиться під гаслом «Йорданія: ріст і можливості». Британія, Японія та Європейський інвестиційний банк заявили про своє рішення надати Йорданії фінансову допомогу у розмірі 2,6 мільярди доларів для підтримки йорданської економіки.

Конференція була проведена у партнерстві з урядом Британії і за участю 450 лідерів різноманітних секторів економіки із 60 країн та міжнародних організацій. За підсумками конференції уряд Британії об’явив про свою підтримку у виділенні Йорданії кредиту від Міжнародного валютного фонду у розмірі 250 мільйонів доларів. Уряд Британії передасть 14 млн. фунтів стерлінгів (біля 19 млн. доларів по поточному курсу) у фонд Всесвітнього банку (ВБ), призначений для модернізації державної системи управління, просунення експорту і полегшення діяльності бізнесу. Також було об’явлено про виділення нового гранту у розмірі 50 млн. фунтів стерлінгів у спеціальний фонд країн-донорів для надання кредиту під низькі відсотки для підтримки реформ, молодіжних програм і створення робочих з акцентом на сирійських біженців.

Йорданський король Абдуллах II очолив делегацію-учасницю, до якої входили біля 270 представників уряду і приватного сектору, у тому числі прем’єр-міністр і міністри фінансів,планування, промисловості, торгівлі, енергетики та інвестицій. Виступаючи перед учасниками конференції, король сказав, що в останні роки його країна стикнулась з великими проблемами, включаючи приплив в Йорданію біля 1,3 мільйону сирійських біженців і нестачу міжнародної підтримки для усунення наслідків цього. Він додав, що повільний економічний ріст Йорданії «не приведе нас до бажаного майбутнього».

Також він сказав, що Йорданія змінює свою економічну стратегію і зосереджується на своїх конкурентних перевагах, виражених у висококваліфікованих кадрових ресурсах, що створюють можливості для приваблення інвестицій, які відкривають робочі місця з високим прибутком. Він також зазначив, що його країна рухається у напрямку усе більшої залежності від новітніх джерел енергії, які, як очікується, забезпечать біля 20% енергетичного балансу до 2020 року. При цьому «можливість отримання фінансів вкрай необхідна». Він також сказав, що у Йорданії є готовий потенціал для інвестицій, і що ця конференція послужить стартом для початку реальної програми економічних перетворень в Йорданії.

Ця конференція є копією Лондонської конференції, яка пройшла у 2016 році у межах протистояння сирійській кризі. Тоді Йорданія отримала грант у розмірі 2,1 мільярди доларів і змогла підняти стелю кредитування до 5,7 мільярдів доларів під невелику відсоткову ставку на строк 25 років з виступом офіційного Лондон поручителем. Окрім цього, Йорданія отримала тоді 1 мільярд доларів для фінансування будівництва шкіл у межах рішення проблем сирійських біженців і фінансову допомогу у розмірі 300 мільйонів доларів для підтримки загального державного бюджету.

Зі свого боку, прем’єр-міністр Британії висловила думку у підтримку зусиль по наданню допомоги Йорданії, підкресливши у свої промові, що Йорданія стикнулась з низкою складних регіональних та економічних проблем в останні роки. Вона додала, що Йорданії необхідно надати можливість залишатись маяком стабільності, «оскільки вона захищає усіх нас від тероризму». За словами британського прем’єр-міністра, конференція, яка пройшла, служить декларацією про створення міжнародної коаліції для економічної підтримки Йорданії.

Конференція проходила в умовах великих фінансових та економічних проблем, які переживає Йорданія. Уряд ледве може забезпечити необхідні прибутки для своїх операційних та інвестиційних банків, як він про це заявляє, після того, як спустошив кишені йорданців через податки. Уряд ввів усі мислимі і немислимі податки, щоб гарантувати надходження у державну казну, яка, здається, не наситилась і ніколи не насититься.

Звичайно, ця та подібні до неї конференції не можуть бути вільними від політичних наслідків та певної ціни, яка буде накладена на країну. Гроші, що виділяються цій країні, є довгостроковими кредитами під класичні відсоткові ставки, які, насправді, погіршують і без того нелегке положення боргів, які жителі країни будуть віддавати довгі роки. Між іншим, ці гроші невідомо куди дінуться і не здійснять  позитивного ефекту у житті людей. Наприклад, гроші, виділені на конференції у 2016 році, так і не потрапили у бюджет, і ніхто не відзвітувався за них. Колишній голова Асоціації інженерів Йорданії, член Національної консультативної ради і парламенту Йорданії Лаіт Шубейлат відкрито заявив: «По усі видимості, цю фінансову допомогу чекає доля її попередників, які були переведені на особисті рахунки за кордоном. Правляча банда не замислюється про наслідки своїх витівок, вважаючи себе застрахованими від звіту, оскільки правлячий режим та його приспішники захищені тими законами, які були розроблені і переглянуті ними же».

Ця конференція країн-донорів проходить у той час, як сотні безробітних йорданців стоять перед Йорданським королівським диваном (канцелярією), вимагаючи надати робочі місця, щоб нарешті позбутися від безробіття. Як і утопає країна у багатьох інших економічних кризах, не говорячи вже і про те, що усе фактично тоне у благодатних водах дощів через погану інфраструктуру, корупцію і непрофесійних державних діячів.

Здається, що правлячий режим в Йорданії своїм останнім підсиленням податків у сфері торгівлі і виробництва примусив більшу частину підприємців закрити свої підприємства, крамниці і вивести свої гроші за кордон. Це дозволяє іноземному інвестору, який змінить закони про інвестиції на свою користь, повністю заволодіти усіма економічними засобами. Саме до цього прагне британський уряд і йорданський режим, оскільки трудові ресурси та кваліфікована робоча сила в Йорданії є у достатній кількості. І вони не будуть коштувати відносно дорого для іноземця. Усе це нагадує нам про проект Переса по Близькому Сходу у 1996 році, у якому він описав проект Нового Близького Сходу. Він говорив, що «гроші будуть країн Перської затоки; робочою силою, а точніше, рабами, будуть араби і мусульмани; а володарями бізнесу будуть іноземці»!

Британія дуже зацікавлена у збереженні цього правлячого режиму. «Йорданія захищає  нас, тобто Захід від Ісламу», — відгукнувся британський прем’єр-міністр про Йорданію. І немає сумнівів у тому, що йорданський режим не жаліє сил на боротьбу з носіями заклику, переслідуючи і беручи їх під варту у місцях позбавлення волі. Проте усі чудово розуміють, що корінням тероризму і змови проти мусульманських країн є Британія та і такі, що успадкували її Америка та сіоністське утворення.

 

Професор Хатим Абу Аджамія
Йорданія
Газета «Ар-Рая»
29 Джумада ас-сані 1440р.х.
06.03.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню