Погляд на останні події у Лівії

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У той час, як політичне коло у Тріполі квапиться організувати у середині цього місяця так звану «Національну конференцію», метою якої є привести карту політичного рішення у Лівії у дію, у цей ж час генерал Хафтар відправляє свої сили на штурм Тріполі.

Хафтар зумів захопити місто Гарьян,яке є одним із найважливіших міст північно-західної частини Лівії, і він розташований приблизно у 100 км від Тріполі. У зв’язку з тим, що відбувається, варто відзначити наступне:

— Хафтар заявив про початок операції по звільненню Тріполі;

— голова Президентської ради Лівії Фаіз Сарадж наказав ВПС застосувати силу, щоб протистояти будь-які загрозі у відношенні Тріполі;

— Фаіз Сарадж наказав Генеральному штабу і військовим округам підвищити ступінь готовності на випадок загрози цивільному населенню;

— міністерство внутрішніх справ об’явило надзвичайний стан і закликало усі підрозділи з питань безпеки усувати будь-які порушення безпеки у Тріполі;

— центральне командування у Місураті наказало військовим підрозділам висуватись у бік Тріполі;

— місто Місурата, де зосереджені найбільші військові сили на заході Лівії, об’явило всезагальну тривогу;

— «сили захисту Тріполі» атакували військові підрозділи Хафтара у 80 км до півдня від Тріполі.

Усе це трапилось у четвер.

Потім, у п’ятницю, трапилось наступне:

— сили міста Ез-Завія, підконтрольні уряду національної згоди, взяли у полон один із підрозділів Хафтара у 27 км до заходу від Тріполі;

— ВПС Фаіза Сараджа піддали бомбардуванню скупчення сил Хафтара у районі Ель-Хайра до півдня від Тріполі;

— був відновлений контроль над аеропортом Тріполі після того, як він був захоплений силами Хафтара.

Закордонні держави також не залишились осторонь:

— Державний департамент США виступив з заявою: «Ми уважно стежимо за ситуацією у Лівії і ми продовжуємо підтримувати курс під керівництвом ООН».

— Англія закликала до екстреного засідання Радбезу ООН у зв’язку з подіями у Лівії.

— Генеральний секретар ООН, виступаючи у п’ятницю у Тріполі, заявив: «Рішення у Лівії повинно знаходитись шляхом політичного діалогу».

— Генеральний секретар ООН: «Важко провести Національну конференцію в обстановці глобальної конфронтації…».

Щоб спробувати зрозуміти те, що відбувається, необхідно звернути увагу на Національну конференцію, яка повинна пройти у місті Гадамес. Це місто розташовано на північному заході Лівії, на стику лівійського, туніського і алжирського кордонів, поблизу від розташування сил алжирської армії. Причина обрання цього міста полягає у тому, що Алжир виступає проти будь-якого контролю Хафтара над Лівією, і у випадку необхідності алжирська армія має можливість втручання.
У минулому місяці Фаіз Сарадж вирушив в Абу-Дабі за офіційним запрошенням на зустріч з Хафтаром. Хоча фотографії з зустрічі і не були опубліковані, проте була поширена новина про так зване «взаєморозуміння двох сторін» по розділенню влади у Тріполі. Зустріч пройшла без участі інших партнерів, що викликало хвилю гніву серед решти інших . Один із обурених сказав, що подібне розділення влади між Хафтаром і Сараджем було засновано на правилі «чоловіку дістається частка, яка дорівнює частці двох жінок».

Очікувалось, що Гассан Саляма за допомогою Національної конференції у Гамадесі утвердить документ про це взаєморозуміння, але здається, що Америка та її союзники не утвердили це. Варто відзначити, що операція Хафтара була почата у мить, коли Алжир став нездатним вживати які-небудь дії на своєму кордоні, або через внутрішні проблеми, або через запевняння з боку французів, що те, що відбувається, не буде нести небезпечних для нього наслідків. Також прагнення місії ООН надати Америці та її агенту Хафтару час і можливість створити загрозу для Тріполі, поставило під загрозу вплив Європи у Лівії, яку вона хотіла закріпити за допомогою національної конференції. А такі обставини у подальшому дозволять Америці добитися від конференції вигідних для неї результатів.

Ані для кого не секрет, що Америка практикує політику брехні і обману, яка говорить про бажання Америки вирішити питання політичним шляхом. Саме Америка відправила Хафтара штурмувати Тріполі. Тому міністр внутрішніх справ Лівії Фатхі Башагха (FathiBashagha) звинуватив місію ООН у змові з Хафтаром і звинуватив арабські країни у підтримці його операції: «Ми більше не будемо довіряти міжнародній спільноті, а будемо покладатись лише на себе».

Це явна ознака того, що протистояння між Америкою і рештою Європи у нашій країні стало відкритим, що також простежується у заявах Сараджа і його наказах, відданих військовим підрозділом у зв’язку з операцією Хафтара. У результаті Хафтар несе важкі втрати.

Можливо, дане протистояння стане початком міжусобної війни, що само по собі є метою Америки, адже вона прагне зруйнувати наші країни. Проте це не повинно заважати нам міркувати про те, що відбувається в арабських країнах, зокрема — у країнах, де бушують революції.

Ми повинні розуміти, що вигнання місії ООН із наших країн і недопущення її втручання, ігнорування вимог послів наддержав і ізоляція від цих країн — шлях до звільнення наших країн від гегемонії невірних і дотриманню законів Аллаха. Сказав Всевишній:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَوَلَّوۡاْ قَوۡمًا غَضِبَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِمۡ قَدۡ يَئِسُواْ مِنَ ٱلۡأٓخِرَةِ كَمَا يَئِسَ ٱلۡكُفَّارُ مِنۡ أَصۡحَٰبِ ٱلۡقُبُورِ

«О ті, які увірували! Не дружіть з тими, на кого розгнівався Аллах. Вони втратили надію на останнє життя, як невіруючі втратили надію на воскресіння мешканців могил» (60:13).

Таким є шлях перемоги, а надання допомоги віруючим — неважка справа для Аллаха.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад аль-Мухаззаб
4 Шабана 1440 р.х.
10.04.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню