Революційний народ у Судані більш свідомий, аніж військові путчисти

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Народні хвилювання у Судані, які тривають майже чотири місяці, увінчались у суботу, 6 квітня 2019 року, безпрецедентним страйком перед командуванням озброєних сил.

Цей день є символічним днем для народу Судану, оскільки саме 6 квітня 1985 року був скинутий військовий режим Джафара Німейрі. Але для нинішнього режиму стало повною несподіванкою побачити таку кількість революціонерів. Сили безпеки намагались розігнати протестуючих сльозогінним газом, проти них буди застосовані бойові кулі, але усі заходи, прийняті урядом аль-Башира, не змогли зломити рішучість людей продовжити страйк. Американцям, щоб не втратити свій вплив у Судані, треба було прийняти швидке рішення.

Таким чином, 11 квітня був об’явлений військовий переворот під керівництвом генерала Авада ібн Ауфа. Знаючи, що будь-який військовий переворот проти інтересів революції буде відторгнутий народом, скинення аль-Башира об’явив Ібн Ауф, який потім передав управління генералу Абдель Фаттаху аль-Бурхану. Спланованість такого сценарію підтверджується тим, що повідомлялось на «SkyNewsArabia» 11 квітня 2019 року: «Суданські джерела повідомили «SkyNewsArabia», що озброєні сили записали заяву, яка буде транслюватись трохи пізніше. У той же час війська розташувались по усьому Хартуму на тлі припущень щодо скинення президента Умара Хасана Ахмада аль-Башира. Очікується, що з заявою виступить голова Генштабу сухопутних військ Абдель Фаттах аль-Бурхан, який прибув на станцію радіо і телебачення, розташовану в Омдурмані».

Як і очікувалось, революціонери відкинули «записану» заяву генерала Авада ібн Ауфа, вважаючи її частиною колишнього режиму, і продовжили страйк, вимусивши Ібн Ауфа відмовитись від головування у Військовій раді. На другий день після перевороту 12 квітня генерал пішов у відставку разом зі своїм заступником Абд аль-Мааруфом, призначив наступником генерала Абдель Фаттаха аль-Бурхана. У заяві, переданій головуванню Ради, він об’явив імена нової ради, у склад якої входять старші керівники армії, заступник голови служб безпеки і розвідки, а також генеральний директор поліції. Окрім того, він об’явив командуючого силами швидкої підтримки Мухаммада Хамдана Дакло віце-президентом Ради.

Щоб заспокоїти народних революціонерів, аль-Бурхан об’явив про скасування комендантської години,введеної його попередником Ібн Ауфом, який, до того ж, не дотримувався революціонерами. Також новий голова держави заявив, що на протязі перехідного періоду у два роки він зміцнить громадянське правління. Тем часом голова служби безпеки і розвідки генерал-лейтенант Салах Кош також подав у відставку, що було схвалено головою Військової ради.

Те, що сценарій перевороту був спланований Америкою, підтверджується багатьма очевидцями, які декілька разів бачили повіреного у справах США Стівена Кутсіса у Хартумі перед штаб-квартирою Головного командування озброєних сил Судану. Американський дипломат 14 квітня зустрівся з заступником голови Перехідної військової ради Судану генерал-лейтенантом Мухаммадом Хамданом Дакло у президентському палаці, де був проінформований про ситуацію у країні. У заяві, опублікованій прес-службою президентського палацу у Хартумі, говориться, що Дакло проінформував Кутсіса про ситуацію та останні події у країні, а також про причини формування Військової перехідної ради. Окрім того, заступник голови військової ради Судану розповів повіреному у справах США про кроки, вжиті для збереження безпеки і стабільної у країні. У заяві також зазначається, що Кутсіс високо оцінив роль Військової ради у досягненні стабільності і безпеки, підкресливши необхідність продовження співпраці між Вашингтоном і Хартумом для зміцнення судансько-американських відносин.

Це повідомляється на додаток до того, що повідомило агентство «AlkhaleejOnline» у п’ятницю 12 квітня 2019 року: «Державний департамент США відмовляється вважати те, що трапилось, переворотом, але підтримує демократію і мир у Судані і вважає, що суданському народу необхідний перехідний період не менше аніж у два роки». Прес-секретар держдепартаменту Роберт Палладіно заявив, що «суданський народ повинен вирішити, хто буде керувати країною у майбутньому м», потім додав, що то «суданський народ ясно дав зрозуміти, що він вимагає перехідного процесу до громадянського управління, і це повинно бути здійснено на протязі двох років з сьогоднішнього дня». Усе це підтверджує те, що перехідний період у два роки — це рішення Сполучених Штатів.

Європа, особливо Британія, знає, що те, що трапилось, є американським переворотом проти революції і спробою зберегти колишній режим з новими обличчями, тому тут же почала вимагати передати владу громадянському уряду. Як повідомляє «AlkhaleejOnline», голова МЗС Британії Джеремі Хант «закликав до швидкої  передачі влади громадянському уряду, який представляє увесь народ». Також британський міністр написав у «Twitter», що «дворічне управління Військової ради не є рішенням». Окрім того, «AlkhaleejOnline» повідомляє, що «у четвер міністр закордонних справ ЄС Федеріка Могеріні закликала суданську армію негайно передати владу громадянському керівництву, пославшись на прагнення суданського народу до змін». У заяві Могеріні говориться, що «лише надійний і всеохоплюючий політичний процес може вдовольнити сподівання суданського народу привести до політичних і економічних реформ, яких потребує країна». Потім представник ЄС додала, що «це може бути досягнуто лише шляхом передачі влади громадянському перехідному уряду, і у цьому процесі кожен повинен проявляти спокій і максимальну стриманість».

Деякі країни регіоні, пов’язані з Америкою, також підтримали дії Військової ради. Так, Саудівська Аравія підтримала кроки Військової ради Судану по збереженню життів і майна громадян. У той же час король Сальман дав вказівку потрібним особам надати Судану пакет допомоги, який включає нафтопродукти, борошно і ліки. Газета «Аль-Судани» повідомила 14 квітня, що саудівські нафтопродукти будуть безкоштовно надаватись на протязі 6 місяців.

Революцій народ усе іще продовжує страйк, вимагаючи реальних змін, а не військових і внутрішньоурядових, оскільки усе це вже пережито, і саме такі зміни призвели Судан до такої жалюгідної ситуації. Члени Хізб ут-Тахрір, присутні серед революціонерів, спричинили найбільший вплив на формування свідомості в області реальних змін. Листовка, поширена партією «Хізб ут-Тахрір» серед протестуючих, була потужною зброєю перед обличчям будь-якого, хто намагається вкрасти революцію народу, який прагне до гідного життя. У листовці пояснюється, що реальні зміни, які не дозволять витратити зусилля революції і кров мучеників марно, досягаються за допомогою військових керівників, які вірні ісламській доктрині, а не старому режиму. Далі пишеться, що це щире угрупування військових офіцерів поверне Уммі владу за допомогою присяги халіфу мусульман, який застосує Шаріат. За три дні до перевороту Хізб ут-Тахрір застерігав у своєму прес-релізі від втрати революції, коли керівництво армії знов повернеться до старого режиму, потім буде сформований перехідний уряд, підвладний старому режиму, і проведені «демократичні вибори», які утвердять вигадане людиною законодавство, яке приносить лише страждання.

Зараз відбувається той сценарій, про який попереджав Хізб ут-Тахрір. Усе почалось з військового перевороту і розмов про дворічний перехідний період, а потім про демократичні вибори...

Хвала Аллаху за те, що народ виявився більш свідомим, аніж діячі, які влаштували переворот. Ми просимо Всемогутнього Господа направити до революціонерів таких володарів сили, які приєднаються до проекту Ісламської Умми і встановлять у Судані Другий Праведний Халіфат за методом пророцтва.

 


Газета «Ар-Рая»
Ібрахім Усман Абу Халіль
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір у Судан
11 Шабана 1440 р.х.
17.04.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню