Китай вийшов за межі Тихоокеанського регіону через задні двері

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Цей тиждень показав, що десятирічне стримування Китаю Америкою дало збій, незважаючи на розпалювання навколо нього війн і вирощування ворогів, що повинно було завадити Китаю стать силою у Тихоокеанському регіоні.

Адже поки Америка продовжує стримувати Китай у Тихому океані за допомогою розширення і модернізації у двох морях (Східнокитайському і Південно-Китайському морях), Китай потихеньку відкрив задні двері у бік Європи і погрожує ратифікувати відносини з атлантичними союзниками, яких адміністрація Трампа зневажає по сей день.

Голова КНР Сі Цзіньпін прагне прорвати американську блокаду поверненням до «Шовковому шляху», який зв’яже Азію і Європу. Тепер цей шлях буде називатись «Один пояс, один шлях» (BRI). На створення його інфраструктури будуть притягнуті величезні грошові засоби і кредити. Віце-президент США Майк Пенс вже назвав цей проект обмежувальним поясом і дорогою в один бік за допомогою чого Китай загонить світ у боргову кабалу. Фактично Китай отримав багато критики за надання кредитів бідним країнам, які Китай використовує в ім’я своїх інтересів. Проте Америка займається тим же самим.

Сьогодні Америка веде торгову війну з Китаєм, який загрожує конкуренцією Америці як найбільшій економіці світу. У минулому році Майк Пенс попередив, що американська політика, скерована проти Китаю, не змогла його приборкати: «Америка сподівалась, що економічна лібералізація приведе Китай до більш тісного партнерства з нами і з миром. Замість цього Китай обрав економічну агресію, яка, у свою чергу, підбадьорила його зростаючі озброєні сили».

Проте, всупереч попередженням Америки, на минулому тижні Італія підписала меморандум про взаєморозуміння з Китаєм, який виступає як підтримка проекту «Один пояс, один шлях» (BRI). І це, незважаючи на запевняння Білого дому, що даний проект завдає шкоди міжнародній репутації Італії. До цього рада національної безпеки США попередила, що меморандум про взаємодопомогу може узаконити хижацький підхід Китаю до інвестицій, не приносячи ніякої користі італійському народу.

У результаті підписання Італія отримала від Китаю допомогу у погашенні державної заборгованості через випуск так званих «панда-облігацій», а також угод на суму 2,5 млрд. євро, включаючи нафтопроводи і відкриття італійського порту Тріест для «China Communications Construction Company» («Китайська компанія комунікацій і будівництва», скор. CCCC).

Президент Франції Еммануель Макрон взяв на себе ініціативу по протидії впливу Китаю, але це було до офіційного візиту у Францію голови КНР Сі Цзіньпіна. Проте після їх зустрічі щось змінилось, тому що обличчя Макрона виглядало дуже задоволеним. Після того, як Макрон привів Ангелу Меркель і голову Єврокомісії на зустріч з Сі Цзіньпіном, вони обидва (Макрон і Сі Цзіньпін) виступили з закликом про якнайшвидше укладання двобічної інвестиційної угоди між ЄС і Китаєм. Меркель зазначила, що не бачить нічого критичного в угоді Італії з Китаєм, і що «Один пояс, один шлях» (BRI) є важливим проектом для Європи. Європейці також планують співпрацювати з Китаєм у космічній області. Китай же зняв трирічну заборону на імпорт французьких птахів. Більше того, Китай обіцяє закупити 300 європейських літаків Airbus.

Усі ці угоди вказують на позитивний у відносинах Китаю з ЄС, у той час як Америка ізолювала себе від європейських союзників і розпалила торгові війни з Китаєм і Європою. Газета «NewYorkTimes» опублікувала наступне : «Угода Італії з Китаєм вказує на змінення і зниження американського впливу».

Сьогодні Китай відкрив задні двері в Атлантичний океан через угоду з Італією. Італія стала першою, хто із країн великої сімки підписав  з ним угоду по проекту «Один пояс, один шлях» (BRI). Проте Китаю як і раніше буде важко пройти крізь ці двері через свою неліберальну політику з точки зору ЄС і Америки. Варто відзначити, що Америка у більшій мірі більш неліберальна і хитра, аніж Китай. Що стосується ЄС, то швидше усього,він скористається появою нових друзів, щоб вони адаптувались до мінливому стратегічному балансу світу (по мірі формування нової багатополярної влади) і занепаду Америки.

 

Газета «Ар-Рая»
Абдуллах Рубін
11 Шабана 1440 р.х.
17.04.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню