Халіфат — це здійсненний проект, а не мрія

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Посланець Аллаха ﷺ заснував могутню державу, яка справедливо правила світом, де Іслам став маяком вірного шляху. Так тривало аж до його руйнування руками зрадників і колонізаторів.

Потім мусульман спіткало приниження і зубожіння. Вони опинились на самому дні після того, як довгі сторіччя знаходились на самій верхівці.

Сьогодні вже як 98 років ми живемо без Халіфату, і ми знов заявляємо про свою рішучість і показуємо шлях до створення Ісламської Держави, яка поверне Іслам до життя і змінить міжнародну ситуацію. Проект Халіфату був і залишається єдиним порятунком Умми від усіх переживаємих тягот. Це — шлях до відновлення гідності і слави мусульман в усьому світі.

Халіфат — це дорога до викорінення впливу колонізатора із наших країн і порятунку світу із лап капіталізму. Тому колонізатор та його рупори розв’язують цілі кампанії по спотворенню образу Халіфату і створюють перешкоди перед його встановленням. Отож,сьогодні можна почути, що Халіфат — це «чудова фантазія і мрія, але вона нездійсненна і несумісна з нинішніми реаліями».

У відповідь на ці ствердження перш за усе ми повинні підкреслити, що побудова Халіфату є шаріатським обов’язком мусульман і що це призведе до встановлення релігії на землі, в обов’язковості чого немає розбіжностей. Це зобов’язання поширюється на усі часи і будь-які місця. Хіба Аллах може вимагати від нас виконання нездійсненної мрії?! Хіба може Він покласти на нас нездійсненну справу?!

Ствердження, що «Халіфат є нездійсненною мрією» — це брехня. Халіфат — це не філософська ідея, яка створює лише ілюзії, а відчутна реальність, яка колись була вже втілена у життя. Більше тринадцяти сторіч Ісламська Умма жила у затишку Ісламської Держави. Який проект може бути більш реалістичним?!

Більше того, відновлення Халіфату — це обіцянка Аллаха:

وَعَدَ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ لَيَسۡتَخۡلِفَنَّهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ

«Аллах обіцяв тим із вас, які увірували і робили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі» (24:55).

А також це блага звістка Посланця Аллаха ﷺ:

ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةٌ عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّةِ

«Потім буде Халіфат за методом пророцтва» (Ахмад).

Хто більш правдивий у своїх обіцянках, аніж Аллах?! Хіба працюючий для здійснення обіцянки Аллаха і Його Посланця ﷺ може вважатись тим,хто прагне до «недосяжного»?! Або ж він буде вважатись тим, хто прагне до величі цього світу і успіху Наступного?!

Незважаючи на усе це, варто показати приклади реалістичності Халіфату, і ми підкреслюємо, що Умма неухильно рухається у напрямку досягнення цієї мети.

Проект Халіфату повністю відповідає реальності, що прибирає будь-які сумніви. Для повної ясності необхідно вказати наступне:

Халіфат — це провірена система правління, яка демонструвала успіх своєї структури і придатність управляти. Успіх Халіфату очевидно простежувався у широкому поширенні Ісламу у роки його правління. Немає нічого більш реалістичного, аніж провірена система.

Умма неминуче об’єднається в єдиному політичному утворенні, і це — не вигадка. Ісламська Умма має одну віру, а її країни пов’язані одна з одною. Аж до нещодавніх пір вона жила в одній державі. Об’єднання  мусульман під однією владою — це природний процес, а розділення — штучний.

Халіфат застосовує божественну систему Ісламу, яка вирішує проблеми людей і підходить для усіх часів і для усіх місцевостей. Мусульмани та решта усього іншого людства у часи правління Ісламу жили у стані стабільності, справедливості і людської гідності, що робить Халіфат не лише реалістичним проектом, але й нагальною необхідністю людства.

Ті, хто розпочав встановлення Халіфату, окрім того, що слідують шаріатському методу, ідуть по практичному шляху. Вони мають чіткий план і ясне бачення тієї реальності, до якої вони прагнуть. У них є проект держави і правління, економічної і соціальної систем, які витікають із Шаріату. Також вони володіють готовою до застосування конституцією, що надає іще більшої реалістичності здійсненню їх цілі.

Сьогодні Умма готова до змін. Жахлива реальність, яку вона відчуває в усіх аспектах життя, спонукає її до змінень. Бажання встановити Халіфат під впливом прагнення до змін — це природній процес, який неминуче прийде. Створення Халіфату, враховуючи ту реальність, у якій ми живемо, більше аніж реалістичне.

С плином часу і подій вимога встановлення Ісламу шляхом заснування Халіфату охопила усі мусульманські народи. Це є чітким свідченням того, що Умма бачить реалістичність цього проекту і потребу у ньому.

Страхи Заходу і застереження його лідерів від повернення Халіфату є додатковим показником реалістичності цього проекту. Якщо б проект Халіфату був «нездійсненною мрією деяких», то Захід не підготовлював би для боротьби з ним спеціальні плани, виділяючи на це гроші із державного бюджету.

Також на здійсненність цього проекту вказують спроби отримати владу. Хоча і провалились усі ці спроби, проте продовження цієї діяльності передвіщає неминучий успіх. Для встановлення Халіфату вимагається лише одна успішна спроба, а це можливо по усім розумним критеріям.

Це — деякі показники реалістичності проекту Халіфату, чого вже недосить, що виявити правді і усунути брехню.

Раніше так само підіймалось питання реалістичності ісламського заклику. Курайшити говорили, що Мухаммад ﷺ — чаклун, провісник чи божевільний. Вони розуміли, що такі якості не дозволять нікому встановити державу і змінити хід історії. У той же час вони чудово розуміли свою брехню, тому вони боролись з закликом, намагаючись загасити світло Ісламу і не допустити його приходу до влади.

Проте на них чекала поразка. Мусульмани встановили державу і поставили Іслам на ноги, незважаючи на підступи невіруючих. Сьогодні так само секуляристи, пригноблювачі і колонізатори описують Іслам і його систему правління як «нездійсненну мрію»,бажаючи зупинити рух до встановлення Халіфату. І тепер, коли у них закінчились усі варіанти, вони намагаються посіяти відчай серед Умми, заявляючи про поразку ісламського управління. При цьому вони вказують на поразку деяких ісламських рухів, хоча ця поразка відноситься до самих рухів, оскільки вони не пройшли випробування на вірність своїй ідеології. Отож, ця поразка не відноситься до Ісламу та ісламському проекту.

Звертаючись до мусульман, хотілось би сказати, щоб вони не йшли на поводу у тих, хто викликає сумніви у реалістичності встановлення Халіфату. Правда — ясна, а брехня приречена на загибель. Не упускайте із виду створення причини перемог і досягнення цілі. Те, без чого неможливо здійснити ваджиб (обов’язок), само є ваджибом. Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і зміцнить ваші стопи. Покваптесь до встановлення Праведного Халіфату за методом пророцтва! Встановлення держави Ісламу — це найважливіша задача, з виконанням якої ви набудете велич і славу.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱسۡتَجِيبُواْ لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمۡ لِمَا يُحۡيِيكُمۡۖ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ يَحُولُ بَيۡنَ ٱلۡمَرۡءِ وَقَلۡبِهِۦ وَأَنَّهُۥٓ إِلَيۡهِ تُحۡشَرُونَ

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху і Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах — між людиною та її серцем, і що ви будете зібрані до Нього» (8:24).

 

Газета «Ар-Рая»
Аля Абу Саліх
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір у Палестині
18 Шабана 1440 р.х.
24.04.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая