Англія обходиться поблажливо з хоусітами, які підтримуються інструментом Америки — ООН

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Уряд Абд Раббо Мансура Хаді атакував спецпосланця ООН в Ємені британця Мартіна Гріффітса, заявивши, що він більше не може вважатись неупередженою і добросовісною стороною.

Це було озвучено вранці у п’яницю у виступі офіційного представника Раджіха Баді: «Спецпосланець ООН Мартін Гріффітс більше не може вважатись неупередженим і добросовісним у виконанні дорученої йому місії згідно з міжнародними резолюціями у зв’язку з його нещодавнім брифінгом у Раді Безпеки ООН».

Раджіх Баді звинуватив Гріффітса у тому, що він відхилився від своєї місії в Ємені, додавши, що він «більше не займається виконанням резолюцій Ради Безпеки і міжнародною законністю і явно відхилився від курсу своєї місії в Ємені».

Раніше урядом Хаді також був розкритикований посол Англії в Ємені Майкл Арон за свої заяви, де він обрушився з критикою на сили коаліції за їх цинізм у відношенні однобічного виходу хоусітів із портів Ходейди. Передача портів Ходейди сьогодні схожа на передачу, яка проходила під час екс-спостерігача ООН Патріка Каммарта у 2018 р., який подав у відставку після цього. Порти Ходейди були передані хоусітам службам берегової охорони, після чого посол Англії в Ємені Майкл Арон був вимушений вибачитись за свої заяви про цинізм сил коаліції; причиною тому послужила хвиля образ з боку уряду Хаді та їх прибічників.

В інтерв’ю газеті «AsharqAl-Awsat» посол сказав, що позиція його країни у відношенні хоусітів ясна. Також він заявив: «Ми визнаємо «легітимний» уряд, надаємо допомогу у здійсненні його цілей і задач коаліції. Ми з коаліцією — у «четвірці», і позиція Британії у відношенні легітимності не може бути піддана сумніву, але Британія також хоче досягти миру і прогресу і допомогти зусиллям ООН. Тому, якщо деякі єменці порахували, що я підтримую хоусітів, то вони помилились».

Далі він додав: «Ми довгий час чекали реалізації першого етапу, але з обох сторін не було досягнуто домовленостей … Деякі закликають до виконання двох етапів одночасно, інші — щоб ми вичекали між двома етапами, треті — щоб ми зайнялись рішенням проблеми сил берегової охорони … У будь-яку мить могла виникнути проблема або з тієї, або з іншої сторони, яка могла перешкодити початку першого етапу».

Далі він додав: «Саме тому хоусіти заявили: «Ми готові виконати це, тому що діємо без другої сторони». Такою є вимога «четвірки» за два тижні до початку виходу хоусітів із трьох портів.  Хоусіти виконують своє зобов’язання  … Це позитивно, і я не розумію, чому деякі проти цього». Англійський посол підкреслив, що «усе, що відбувається, є  частиною першого етапу, який вимагає, що сили відійшли від портів на 5 км, якщо ж вони не зроблять цього, то не здійсниться перший етап».

Далі він продовжив, що контроль на першому етапі повинен бути трибічним, «але у цьому процесі присутні хоусіти і ООН; після здійснення першого етапу контроль буде трибічним. Це початок … Як ми можемо рухатись уперед, якщо обидві сторони стоять на місці, нічого не роблячи … ООН буде вести контроль… Портове управління на Червоному морі є державним закладом Ємену, який буде регулювати роботу портів і митниці. Усі прибутки від портів підуть у Центральний банк Ходейди, щоб платити заробітну плату робітникам у Ходейді та інших мухафазах».

Стає ясним, що ООН підтримує хоусітів, зокрема, через те, що Америка є впливовою стороною у цій організації. Що стосується Англії, то вона вимушена слідувати по п’ятам Америки в усіх її планах, навіть якщо розставляє пастки для Америки і веде роботу по блокуванню її рішень в Ємені. Хаді, його уряд, ОАЕ та їх єменські прибічники є агентами Англії, але при цьому їх позиція досить слабка. У той час як агенти Америки — хоусіти — змогли відтіснити англійський вплив в Ємені, який пускав коріння на протязі десятиріч.

У зв’язку з тим, що Хаді та його сили опинились під тиском КСА, Англія відвела роль ОАЕ у якості альтернативи, якщо «легітимний» уряд не зможе добитися якої-небудь перемоги над хоусітами, або не зможу привести до руху фронти, заморожені вже декілька років. Зокрема, мова йде про фронти Маріба і Ніхма по напрямку до Сани. Фронти були заморожені Америкою через свого агента КСА. Що стосується Англії, то через ОАЕ, крило Тарека Аффаша (племінника Алі Салеха) і південні сили вона намагається здійснювати свою діяльність, бо розуміє, що Хаді перебуває під тиском КСА і став залежним від неї у багатьох своїх рішеннях.

Ці конфліктуючі сторони ввергли Ємен та його народ у війни і кризи. Адже їх не турбує доля Ємену та його народу, єдиною їх турботою стало здійснення інтересів своїх хазяїв і отримання частки пирога влади, навіть якщо доведеться переступити через тіла єменців.

О, народ Ємену, вже давно настав час:

— зрозуміти сутність агентів Заходу, які б’ються один з одним,

— зрозуміти сутність ООН та її колоніальних політичних рішень, скерованих на колонізацію країн та їх ресурсів,

— зрозуміти діяльність конфліктуючих сторін, які ведуть країну до провалля і накликають гнів Аллаха,

— зрозуміти, що вони продали країну та її жителів у рабство Заходу, що є політичним самогубством,

— зрозуміти, що єдиним переможцем у цьому конфлікті буде колоніальний Захід, а тими, хто програє, неминуче стануть жителі Ємену, кров яких тече річками, а життя наповнене стражданнями і негараздами.

Давно настав час для вас змінити своє положення. Більше того, сьогодні ми з вами знаходимось у місяці Рамадані — у місяці, у який був ниспосланий Коран, коли відбувались ісламські завоювання. Настав час для нас відкинути колоніальні резолюції ООН, схопити за руку конфліктуючих дурнів, скеруватись до діяльності по встановленню Другого Праведного Халіфату. Виконання даних зобов’язань повинно відбутись без зволікань. Так скеруйтесь до того, чим задоволений ваш Господь, що викликає гнів ваших ворогів і що несе вам велич, пошану і гідне життя!

 

Газета «Ар-Рая»
Абдульмумін аз-Зайляі
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
17 Рамадану 1440 р.х.
22.05.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню