Судан та міжнародний конфлікт, який підсилюється

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Міжнародний експерт по Судану у Міжнародній групі по запобіганню криз вважає, що суданське досьє інтернаціоналізувалось, коли стало отримувати підтримку від Вищої ради озброєних сил Єгипту, КСА та ОАЕ.

Також у день, коли закінчилась триденна акція громадянської непокори, Америка призначила досвідченого дипломата Дональда Бута своїм представником по Судану. Помічник держсекретаря США по справам Африки Тібор Надь (TiborP.Nagy) зустрівся з підписантами Декларації  свободи і змін, а також з Військовою радою.

Експерт по Африці Абдельфаттах аль-Фатіхі (AbdelfattahElFatihi) вважає, що Америка своїм призначенням представника у Судані дає зрозуміти про своє прагнення надати політичні контури майбутній владі. В інтерв’ю «DW Arabia» директор Центра стратегічних досліджень Сахари і Африки Абдельфаттах аль-Фатіхі сказав: «Сьогодні Америка почала реалізацію своєї стратегії у Судані, особливо з урахуванням угод і альянсів, які пов’язують Судан з сусідніми країнами».

Також аль-Фатіхі зазначає, що втручання декількох країн регіону у суданську кризу лише продовжить її. Він вважає, що окрім Єгипту, КСА та ОАЕ у кризу втягнуті і інші країни регіону. У квітні минулого року президент Туреччини Ердоган підкреслив, що «серце Африки» (так він охарактеризував Судан) піддалось іноземному втручанню у внутрішні справи країни. У 2017 році Ердоган відвідував Судан, де заявляв про бажання Туреччини збільшити свої інвестиції у Судан до 10 млрд. доларів. Це трапилось після того, як Туреччина отримала управління суданським островом Суакін.

Іноземне втручання ясно простежувалось на переговорах в Аддіс-Абебі між підписантами Декларації свободи і змін і «Революційним фронтом», об’єднуючим озброєні рухи Судану. Так агенти Заходу направили своїх людей з метою вплинути на учасників переговорів. Приклад тому — палестинець Мухаммад Мушарафа (MohammedMоsharafa) (близький соратник Мухаммада Дахлана і радник кронпринця Мухаммада ібн Заіда Аль Нахайяна), який раптово з’явився у готелі «RadissonBlu» Аддис-Абебы, де знаходились учасники переговорів. Він провів низку зустрічей з цими учасниками, і це при тому, що по суті він не має ніякого відношення до даних переговорів.

Тому активісти задались питанням, що хочуть ОАЕ від переговорів в Аддіс-Абебі. Адже поява палестинця Мухаммада Мушарафи, який має тісні зв’язки з владою Абу-Дабі, його переговори з низкою учасників та його численні дзвінки про те, що і як відбувається, породжують подібні питання.

Катар також мав присутність на переговорах. Так ефіопська влада викликала голову «Руху за справедливість і рівність» (ДСР) Джібріля Ібрагіма, щоб допитати про його зустріч з послом Катару в Аддіс-Абебі. Джерела повідомили, що Джібріль Ібрагім зустрічався і з іншими катарськими посадовими особами у штаб-квартирі посольства в Аддіс-Абебі, серед яких були представники катарської зовнішньої розвідки. Джерела додали, що ця інформація була доступна ефіопським службам безпеки, які поквапились викликати Джібріля Ібрагіма і допитати його про ці зустрічі, адже самі зустрічі були скеровані на зрив переговорів. Джерела повідомляють, що є активна катарська присутність спецслужб, які намагаються притягти лідерів суданської опозиції на свою сторону з метою зірвати переговори з Військовою радою Судану. Влада Ефіопії внесла змінення у рішення про видворення Джібріля Ібрагіма після втручання африканських посередників.

Що стосується американського посланця, його внутрішніх і зовнішніх контактів і заяв по Судану, то у тебе, дорогий читач, не повинно бути і краплі сумнівів у тому, що він є важливим представником у Судані. Адже він зустрічається з Військовою радою, підписантами Декларації свободи і змін, Садиком аль-Махді і озброєними рухами. Також він має зв’язок з КСА, ОАЕ та Єгиптом. Більше того, він заявляє, на якій стадії знаходяться переговори, коли вони відновляться, якою є загальна позиція і у яку сторону необхідно просуватись. При цьому діяльність даного посланця внушає деяким людям надію на те, що йому вдасться досягти бажаної політичної стабільності.

Що стосується проголошення про невдалий військовий переворот, то це проголошення вже про п’яту таку спробу після скинення аль-Башира. При цьому оговорюються, що серед учасників перевороту були голова Генерального штабу, начальник сухопутних військ, командуючий бронетанковим підрозділом, командуючий Спеціальними силами, командуючий Силами народної оборони, командуючий військовим округом, а також командуючі 13 бригадами, 40 генералів, більше 70 офіцерів різного рангу, 15 офіцерів служби розвідки і безпеки, низка лідерів ісламських рухів і Національного конгресу Судану. Звідси виникає питання: хіба після змови таких осіб можливо провадити держпереворот?

Подібного роду зачистки у точності повторюють дії Ердогана, який скористався невдалим переворотом на свою користь. Суданські і єгипетські дипломатичні джерела повідомляють про конфлікт агентів Америки та Англії: боротьба продовжує залишатись внутрішньорегіональною, і пов’язана вона з просуненням своїх людей у владу Судану і створенням кожною стороною підконтрольного для себе нового режиму. Раніше джерела говорили про розбіжності між КСА та ОАЕ.

Ані для кого не секрет, що регіональні країни є інструментом у міжнародній боротьбі, тому кожна країна намагається покращити свою позицію перед своїм західним хазяїном. Тому, звертаючись до мусульман, у цілому і народу Судану — зокрема, хочу спитати: до яких пір ми будемо залишатись здобиччю хижаків? Хіба Аллах не описав нас наступними словами:

كُنتُمۡ خَيۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ

«Ви є кращою общиною, яка з’явилась на благо людства» (3:110)?

Тому бажання покладатись на безрозсудних політиків неодмінно призведе до втрати усіх зусиль революції, метою якої є скинення режиму аль-Башира. Ми повинні звернутись до Аллаха, а не до міжнародної спільноти, звернутись до щирих синів Умми, а не до авантюристів. Ми повинні встановити Другий Праведний Халіфат, де правління буде здійснюватись на основі законів Аллаха, а не лібералізму.

 

Газета «Ар-Рая»
Хасбуллах Суляйман — Судан.
28 Зуль-када 1440 р.х.
31.07.2019 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню