Як Америка будує змову проти «Талібану» за допомогою переговорів?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Після короткої паузи Державний департамент США знов об’явив про відновлення мирних переговорів з ісламським рухом «Талібан». Згідно заяви, спеціальний представник США по примиренню в Афганістані направиться у столицю Катара Доху для того, щоб офіційно відновити переговори з представниками руху.

Раніше, 8 вересня, президент США Трамп повідомив у «Твіттері» про те, що переговори з талібами, які дійшли до конкретного етапу, припинені через теракт у Кабулі.

Іще з миті початку переговорів раціональний аналіз на місцях вказував на те, що такого роду паузи ймовірніше усього робляться з метою натиснути на «Талібан», і переговори рано чи пізно відновляться. У дійсності ж США не прагнуть до реальному миру в Афганістані, а будують змови проти руху «Талібан».

З іншого боку, Вашингтон втратив військовий контроль над Афганістаном. США не лише зазнали тут поразку, але й похитнули свою позицію на міжнародній арені. Тому Америка бажає запобігти своїй поразці шляхом мирних переговорів для того, щоб захистити свої політичні інтереси.

Далі чітко наведемо виверти, до яких вдадуться США у змові проти талібів:

1 — Для Америки (і для Заходу — у цілому) будь-які угоди і договори є можливістю використовувати брехню і шахрайство, а афганці, та й усі мусульмани, вважають ці «угоди додатковими придбаннями» до тієї «позиції», на якій вони знаходяться. Отож, Америка має намір розіграти аферу, поки таліби думають про реальну угоду і можливість примирення.

2 — Америка має великий дипломатичний багаж і досвід ведення переговорів, на відміну від талібів, які не мають ніякого досвіду у політичних переговорах і недосить обізнані у цій області.

3 — Справжня сила «Талібану» виражена у військовій практиці та й бойових діях, тому що його бійці несуть ісламську акиду, яка у них окріпла у період військової конфронтації з американськими військами. Секрет успіху талібів на землі полягає у їх джихаді проти Америки. Звідси ж вони мають велику підтримку населення. Усвідомлюючи цей факт, Америка намагається послабити військову міць талібів. І оскільки Штатам військовими засобами це не вдалось, вони намагаються добитися своїх цілей політичними засобами. Тому, якщо «Талібан» підпише угоду з Америкою, його популярність, природно, знизиться, що також негативно скажеться на військовій міці ісламського руху.

4 — Зазвичай американські дипломати маніпулюють словами при складання чорнового варіанту угоди, намагаються внести завуальовані формулювання і багатозначні тексти, які вони зможуть використовувати кожного разу у своїх інтересах на свій лад.

5 — Америка підтвердила у чорновому варіанті документа те, що вона припинить свою присутність в Афганістані, але більшість американських військових чиновників, включаючи Трампа, неодноразово говорили про те, що продовжать військову присутність і розвіддіяльність в Афганістані, навіть якщо буде досягнута угода. У такому випадку афганський народ втратить довіру до руху «Талібан», а американці сформують громадську думку про те, що таліби таємно погодились на присутність американської армії та розвідки у країні. Так Штати позбавлять талібів віри і підтримки народу.

6 — Америка погодилась з більшістю умов, але вона відкине їх, як тільки справа торкнеться практичних заходів, або ж щось розіграє для того, щоб відмовитись від угоди. Так, якщо Америка пообіцяє вивести війська на протязі року, це означає, що таліби не зможуть використовувати територію Афганістану проти Америки та її союзників. У такій ситуації Америка може організувати теракт у Вашингтоні чи Нью-Йорку, а потім заявити про те, що теракт спланований на афганській землі, і тому їй необхідно направити сили в Афганістан для забезпечення безпеки своїх громадян. У такому випадку США автоматично розірвуть досягнуту угоду.

7 — Америка наполягає на припиненні вогню з боку талібів. Звичайно, коли таліби припинять вогонь, виникнуть суперечки у рядах «Талібану», які мають у своєму складі різноманітні групи, що воюють спільно проти єдиного ворога — Америки, — поки серед них панує ідея ворожнечі проти Заходу. Тут Америка використовує це для просочування у ряди муджахідів і оволодіння контролю над позиціями талібів.

8 — За допомогою мирних переговорів та угоди Америка прагне покінчити з ідеєю талібів про перемогу за допомогою війни,тому що «Талібан», особливо — його військове крило, вважає, що рух вже переміг Америку і виграв війну. Проте, завдяки мирному процесу Америка змінить підхід талібів і переконає їх у тому, що «не усе може бути досягнуто силою», тому вони повинні сісти за стіл переговорів і піти на низку умов.

9 — США мають намір заплямувати в очах людей образ талібів, підштовхуючи їх на низку попередніх умов. Наприклад, «Талібан» повинен буде відмовитись від ідеї Імарата і Правителя усіх віруючих, як і визнати «права людини» і «права жінок». Навіть якщо «Талібан» якось надасть деяким обмеженням «ісламський окрас», тим не менш, він продовжить на протязі усього часу демонструвати велику гнучкість перед Америкою.

10 — Америка намагається створити дистанцію, а у кращому для неї випадку — ворожнечу між «Талібаном» і муджахідами неафганського походження. Коли США стверджують про те, що афганська територія не може використовуватись проти них, це прямо означає, що в Афганістані неафганських муджахідів не повинно бути. У результаті таліби будуть вимушені припинити відносини з озброєними групами «Аль-Каіда» та іншими і заборонити їм діяти в Афганістані.

Америка повна рішучості запобігти своїй поразці на полі бою шляхом поразки «Талібану» на полі дипломатії, примусивши талібів відмовитись від своїх цілей і сподівань і врешті решт програти у політичній сфері. Ця американська задумка ось-ось принесе плоди, якщо «Талібан» негайно не ухопиться за вервь Аллаха, не відмовиться від переговорів, не продовжить битися з Америкою доти, доки та не зазнає поразки і не убереться приниженою з афганської землі.


Газета «Ар-Рая»
Сейфуллах Мустанір
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Афганістані
11.12.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню