Проти кого домовились про партнерство в області безпеки США, Британія і Австралія? Який ісход цього договору?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

15.09.2021 США, Великобританія і Австралія об’явили про новий альянс в області безпеки під назвою AUKUS в Індо-Тихоокеанському регіоні, що викликало гнів Франції, ЄС і Китаю.

Держсекретар США Блінкен на прес-конференції в супроводі міністра оборони Остіна разом зі своїми британськими і австралійськими колегами охарактеризував альянс AUKUS як «історичну главу». «Ми не залишимо Австралію один на один с тактичним тиском Китаю». Він відкрито заявляє, що альянс скерований проти Китаю. «AUKUS буде захищати спільні інтереси безпеки трьох країн, і ми готові протистояти усьому, що підриває міжнародну стабільність», — зазначив Остін. Під цим він має на увазі Китай, а міжнародна стабільність вважається нинішньою міжнародною ситуацією, в якій домінує Америка. Китай працює над головуванням в регіоні двох океанів, тим самим підриваючи там американський вплив. Міністр оборони Австралії Даттон сказав: «Наш союз з Америкою є гарантом безпеки і стабільності в Тихому і Індійському океанах. Військова співпраця буде включати усі типи американських літаків в Австралії. Саме переслідування своїх інтересів Австралією послужило причиною відмови від французьких підводних човнів».

Він заявляє, що критерієм Австралії є інтерес країни, і її не хвилює факт порушення обіцянок і угод, як це і притаманно усім капіталістичним країнам. Америка полонила Австралію цією спокусливою угодою. Помітно, що для досягнення своїх інтересів вона пляше під американську дудку, а інколи — під британську; тому що Австралія — одна із країн Британської Співдружності, це полегшує цим двом країнам вплив на неї. Згідно заяві Байдена на спільній прес-конференції з прем’єр-міністрами Великобританії і Австралії 16.09.2021, альянс представляє собою «механізм, який дозволяє обмінюватись з Австралією чуттєвими технологіями атомних підводних човнів». Великобританія — єдина країна, з якою США ділились технологіями атомних підводних човнів згідно з угодою, якій вже не один десяток років, скерованою іще проти Радянського Союзу.

Очевидно, що цей альянс скерований проти Китаю, і він піддався різкій критиці з боку офіційного представника МЗС Китаю Чжао Ліцзяня, який сказав: «Альянс ризикує завдати серйозний збиток миру в регіоні і підсилити гонку озброєнь... Ця угода — дуже вузька і безвідповідальна». Він закликав три країни «відмовитись від ідеї холодної війни». Америка працює над пошуком різноманітних союзів в регіоні, так 09.10.2021 вона підготувала військову угоду між Японією і В’єтнамом про протистояння Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні після візиту віце-президента США Камали Харріс у В’єтнам. Вона неодноразово виражала занепокоєність з приводу китайської загрози в регіоні і дала зрозуміти, що працює над протидією Китаю, займаючись пошуком різноманітних союзів в регіоні.

Франція була в ярості, а її міністр закордонних справ Ле Дріан назвав угоду «ударом в спину». Він сказав: «Я дуже розлючений і в величезному розчаруванні, адже у нас були побудовані довірчі відносини, які врешті решт обернулись зрадництвом. Байден прийняв несподіване рішення, керуючись політикою Трампа». Посол Франції в Австралії Жан-Пьєр Тебо заявив, що «Австралія ніколи не говорила йому про можливе скасування співпраці з Парижем». Він заявив, що Франція втратила біля 90 мільярдів доларів на поставці Австралії 12 дизельних підводних човнів, оскільки Австралія 16.09.2021 вирішила скасувати величезну угоду, укладену в 2016 році з Францією про купівлю звичайних підводних човнів, заради набуття атомних підводних човнів, уклавши договір про партнерство з Америкою і Великобританією.

Франція відкликала своїх послів в Америці і Австралії для консультацій в знак протесту і скасувала урочистий захід, запланований на п’ятницю 17.09.2021 в Вашингтоні, присвячений річниці вирішальної морської битви під час американської революції, в якій Франція зіграла важливу роль проти Великобританії. Франція заявила, що не довіряє Австралії в триваючих переговорах по торговій угоді з ЄС. Представник міністерства закордонних справ ЄС Боррель заявив: «ЄС жалкує, що його не проінформували чи не проконсультували щодо угоди, укладеної між Америкою, Великобританією і Австралією по Тихоокеанському регіону, адже угода такого роду не була підготовлена учора, бо це вимагає немало часу. Нас засмучує те, що нас не проінформували і з нами не консультувались», — і сказав: «Дана ситуація і наслідки цього альянсу будуть проаналізовані, і обговорення цього питання пройде на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, запланованої на 18.10.2021 в Люксембурзі».

Таким чином, здається, що цей альянс також скерований проти Європи, особливо проти Франції, яка працює над своїм лідерством і намагається сформувати європейську армію і сили швидкого реагування подалі від НАТО і гегемонії США, кидаючи тим самим відкритий виклик Америці. Як нібито Америка хоче помститись їй і нанести удар по її інтересам, щоб приструнити і підкорити її своїй гегемонії. Офіційний представник Держдепартаменту США Нед Прайс сказав: «Я розумію позицію французів і був проінформований про рішення Парижу відкликати свого посла в Вашингтоні для консультацій. Ми сподіваємось, що зможемо продовжити обговорення цього питання на високому рівні з нашими французькими союзниками в найближчі дні, а саме — на Генеральній Асамблеї ООН наступного тижня».

Тобто Америка хоче розповісти Франції на майбутніх зустрічах, чому вона пішла проти неї, і почне вимагати її повернутись на круги своя і відмовитись від ідеї європейської армії і сил швидкого реагування, інакше французькі інтереси будуть під загрозою. Зміна президента в Америці не змінює її політику, а швидше, змінює методи. Трамп напряму покарав Францію, наклавши податки на деякі французькі імпортуємі товари, а Байден покарав її через Австралію, скасувавши угоду з французькими підводними човнами.

Звідси стає ясно, що конфлікт між США і Китаєм буде підсилюватись так само, як і конфлікти між США і ЄС, а Британія докладе усіх зусиль, щоб зіштовхнути їх лобами, як зробила це під час Корейської війни і під час «Холодної війни» з Радянським Союзом в надії повернути свою втрачену імперію. Вона захоче ослабити ЄС, який відвернувся від неї і почав боротись з нею під керівництвом Франції. Розбіжності Британії з ЄС усе іще продовжуються з причини відсутності остаточного договору щодо її виходу із ЄС.

Це вказує на те, що цілісність капіталістичного Заходу тріщить по швам, і причина цьому — боротьба за матеріальні і національні інтереси, керує якою егоїзм: або ти, або я, кожна країна замислює змову проти іншої і готова відмовитись від свого договору, якщо того вимагає інтерес. З цієї причини західні країни вели між собою багато війн, включаючи дві світові війни, які унесли життя біля 70 мільйонів людей, включаючи геноцид десятків мільйонів людей, скоєний ними в Північній і Південній Америці, Африці і Азії. Це дикий світ, який не знає ані моралі, ані людяності як ідейно, так і практично.

А якщо вони і говорять про мораль і людяність, то тільки заради своїх корисних цілей. Вони не визнають цінність людського життя та її роль в цьому світі. Це широко розповсюджене зло небезпечно навіть для свого народу. Володарі капіталу грабують їх гроші і залишають їм гроші, щоб ті могли продовжувати працювати для них у якості виробничих машин і використовують їх в своїй боротьбі як гарматне м’ясо, а кожного разу, коли народ повстає, вони годують його крихтами.

Ось чому необхідно відновити правління Ісламу на землі, щоб скасувати усі ці союзи, які загрожують людству руйнівними війнами, і усунути панування капіталізму, який сіє зло, і тоді запанує добро, а багатство стане надбанням кожного індивіда, який буде перебувати в безпеці, захищеності і вдоволенні.

 

Газета «Ар-Рая»
Асад Мансур
03.10.2021

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню