В межах конституції держави Халіфат. Стаття 21

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Політичні партії в державі Халіфат є обов’язком Умми та її право

Всевишній Аллах зобов’язав Ісламську Умму наказувати схвалюване, забороняти засуджуване і закликати до Ісламу:

وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

«Нехай серед вас буде група людей, які будуть закликати до добру, наказувати схвалюване і забороняти засуджуване. Саме вони будуть тими, хто набув успіху» (3:104).

Задача наказувати схвалюване і забороняти засуджуване не покладена тільки на індивідів. В цьому аяті Всевишній Аллах наказує утворити групу , яка буде цим займатись. В аяті (وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ) «нехай серед вас буде група» частка (مِنْ) «із/від» вказує на частину «чогось», а не на роз’яснення, тобто, «нехай із вашого оточення буде умма (أُمَّةٌ)»; «умма» приходить в значенні «згуртована група». Ібн Касір сказав: «Зміст цього аяту полягає в тому, що повинна бути особлива група із числа цієї умми, призначена для цієї цілі, окрім того, що це є індивідуальним обов’язком кожного члена Умми по можливості».

Правитель в Ісламі призначається для управління справами людей, він повинен піклуватись про справи свого народу, і у випадку , якщо він робить упущення, його треба піддавати звіту. Всевишній Аллах надав мусульманам право і поставив їм в обов’язок звіт правителя. Таким чином, Умма несе відповідальність за виконання правителем своїх обов’язків. Хізб ут-Тахрір підготував проект Конституції держави Халіфат, в 21 статті якої говориться: «Мусульмани мають право утворювати політичні партії для того,щоб вимагати звіту від правителів, а також для того, щоб досягти влади за допомогою Умми при умові, що ці партії будуть засновані на ісламській доктрині і що приймаємі ними закони будуть шаріатськими законами . Для утворення таких партій не вимагається якого-небудь дозволу. Забороняється будь-яка партія, яка заснована на інших принципах окрім Ісламу».

Таким чином, мусульмани можуть утворювати партії для звіту правителя або досягнення влади при умові , що ці партії не будуть суперечити ісламській акиді. Неприпустимо перешкоджати утворенню партій, навіть якщо їх кількість — величезна. Це відноситься до ісламських партій , які закликають до Ісламу, забороняють погане, велять добро, а також вимагають звіт від правителя.

Що стосується інших партій, то їх треба розглянути. Якщо вони закликають до забороненому, як, наприклад, до націоналізму або поширенню неісламських ідей, то їх діяльність заборонена. Халіфат буде перешкоджати цьому і карати кожного, хто перебуває в подібних партіях.

Якщо партії були утворені на дозволеній по Шаріату дії, то їх діяльність дозволена. Наявність таких партій не означає,що цього досить для виконання наказу Аллаха про необхідність партії (групи) серед мусульман. Оскільки необхідна наявність особливої партії, яка буде виконувати веління Аллаха, згадане в аяті, вона буде наказувати схвалюване і забороняти засуджуване і її діяльність буде направлена як на звичайних людей, так і на правителів. Тому обов’язково , щоб діяльність цієї партії була політичною.

Політичні партії , які виконують повеління Аллаха, в своєму заснуванні не потребують дозволу правителя, більше того, їх заснування не повинно залежати від дозволу правителя. Таким чином, заснування партій не потребує дозволу , досить проінформувати відповідні органи в державі про утворення нової партії.

 

Мухаммад Саліх
14 Зуль-Хіджа 1443 р.х.
13.07.2022 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню