Америку захлеснула інфляція, погрожуючи їй стагнацією

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Нові дані, опубліковані офіційними і неофіційними організаціями в Америці, показують неодноразове підвищення відсоткових ставок усього лише за один місяць, а також ріст цін на товари і послуги в усіх сферах життя і таку інфляцію, якої в країні не було на протязі сорока років. Усе це є передвісниками великої катастрофи, яка насувається на капіталістичний Захід на чолі з Америкою.

Сайт «CNN» від 16 червня 2022 року пише: «В середу ФРС підвищила відсоткову ставку на три чверті пункту, що стало найбільш різким підвищенням з 1994 року. Це трапилось услід за рішенням Федеральної резервної системи підвищити відсоткові ставки на піввідсотку у травні, що стало найбільшим підвищенням за 22 роки. Після катастрофічного звіту по інфляції у п’ятницю, який показав, що підвищення цін поширюється по усій економіці, зросли очікування більш різкого підвищення ставки. Висока інфляція, ймовірно, примусить ФРС декілька разів підвищувати відсоткові ставки у найближчі місяці. Чиновники ФРС можуть вдатись до додатковому значному підвищенню відсоткових ставок у спробі знищити інфляцію».

Сайт «BBC» від 15 червня 2022 р. пише: «ФРС об’явила про найбільше підвищення відсоткової ставки майже за 30 років у межах своїх інтенсивних зусиль по стримуванню росту споживацьких цін. Згідно прогнозам, опублікованим після засідання, офіційні особи очікують, що ставка, яку ФРС стягує з банків, може досягти 3,4% до кінцю року, що позначиться на людях в виді більш високої вартості іпотечних кредитів, кредитних карт та інших операцій».

На сайті «Al Jazeera» від 11.06.2022 пишеться: «Інфляція в Америці досягла рекордної позначки за останні 40 років, у той час як президент Джо Байден закликав до «великих і швидких зусиль» в цьому напрямку, тому що річний рівень інфляції досяг 8,6%».

Те, що відбувається в Америці (і на Заходу у цілому) попереджає про нову економічну катастрофу, яка зачепить усі сторони життя і викличе застій в американській економіці. Нова криза пошириться зі швидкістю лісної пожежі на усі європейські країни, як це було під час попередніх криз, наприклад, в 2008 році. Британська газета «The Economist» опублікувала звіт від 08.06.2022, в якому вказується: «Ми попереджаємо про підсилення рецесії і стагнації, які уразили економіку США в результаті війни Росії з Україною . Ми заявляємо, що американська рецесія завдасть іще одного удару по уразливим частинам світової економіки, знизивши попит на експорт».

Які очікувані наслідки нинішньої кризи для світової економіки в цілому, і для економіки Америки — зокрема? Де шукати вихід і порятунок для людства від цих послідовних катастроф?

Перш ніж перейти до обговоренню майбутніх наслідків кризи інфляції, викликаної війною в Україні, і пов’язаних з нею жорстких економічних санкцій проти Росії, ми нагадаємо, що сама природа західної думки, включаючи економічну систему, служить причиною багатьох і повторюваних економічних криз. Потім характер поведінки крупних країн, відстоюючих цю думку, лише усугубляє кризи, що спалахують в усіх частинах землі, спалюючи людей, дерева, каміння, клімат і атмосферу.

Світ був свідком багатьох економічних, політичних і військових криз через капіталістичну систему і держав, які сіють зло на землі і не турбуються про людей, навіть якщо прикриваються правами людини. Усе це записано в уставах міжнародних організацій, таких як ООН. Світ іще пам’ятає глобальну гуманітарну кризу у роки Першої і Другої світових війн, що унесли багато людських життів. Число загиблих перевищило шістдесят мільйонів, не рахуючи поранених і знедолених. Другий приклад — Велика депресія, яка охопила Америку в 1929 році і тривала десять років. Полум’я кризи поширилось по усім частинам землі і завдало великі фінансові втрати. Іще один приклад — фінансова криза 2008 року, яка знищила багато символів світової економіки і завдала трильйонні збитки.

Інфляція і ріст, що послідував за нею, скорочення і зрив багатьох проектів внутрішньої і зовнішньої торгівлі загрожують американській економіці — а, таким чином, і усій світовій економіці — рецесією і стагнацією. Війна має прямий вплив на американську економіку, а отож — і на світову економіку, тому що увесь світ пов’язаний з нею. І взагалі будь-яке глобальне змінення швидко і відчутно впливає на американську економіку, як і піддається її впливу. Інфляція веде до знецінюванню грошей і, отож, до автоматичному і всебічному росту цін на усі товари і послуги, до зниженню заробітної плати у службовців і робочих, до зменшенню заощаджень у простих людей. Держави зазвичай намагаються вирішити проблему декількома способами: підвищення відсоткової ставки і зниження податків на товари і послуги, щоб вивести гроші із ринку, і, таким чином, підвищити їх вартість. Але за цими заходами криються великі ризики, як відсутність бізнес-проектів і небажання людей брати кредити для своїх проектів, а це призводить до відсутності товарів і, отож, високим цінам і високому рівню безробіття . Такі заходи несуть загрозу економіці і викликають застій, уповільнення росту і стагнацію. Вони неефективні у рішення інфляції, оскільки викликають додаткові проблеми.

Основна причина інфляції полягає у відмові від правильної системи випуску грошей, тобто у відсутності прив’язки грошей до чомусь фіксованому, що несе в собі свою цінність. Інакше кажучи, відсутність прив’язаності грошей до золоту і сріблу як твердому підґрунтю. Що стосується інших питань, як українська війна, коронавірус або іпотечна криза 2008 року, то усе це спричиняє вплив лише на слабку і ламку систему, але не впливає на міцний і сталий фундамент, заснований на золоті і сріблі. Криза, викликана коронавірусом, наприклад, похитнула слабку грошову систему. Українська війна і супутні економічні санкції у відношенні Росії призвели до високих цін, високих витрат виробництва через рост ціна на сировину і енергію, а також до скороченню ринкового простору для продукції . Ці та багато інших чинників потрясли ламку систему, що не має міцного фундаменту.

Інфляція, скорочення, стагнація, війни за багатства, економічні руйнування, страх, терор, загроза знищення людства ядерною зброєю — рішення і порятунок від усього цього тільки одне, а саме — слідування божественному шляху, в якому немає боротьби за гроші, а є лише турбота про людину і людство.

Усе, що відбувається на землі, є попередженням і благою звісткою. Попередженням для цих зарозумілих держав, які усілись на шиях людей і повторюють слова фараона:

أَنَا۠ رَبُّكُمُ ٱلۡأَعۡلَىٰ

«Я — ваш всевишній господь!» (79:24),

مَا عَلِمۡتُ لَكُم مِّنۡ إِلَٰهٍ غَيۡرِي

«Я не знаю для вас іншого бога, окрім мене» (28:38).

І в той же час це є попередженням усьому людству, що порятунок не прийде від цих систем, які сіють страх, терор, зубожіння, позбавлення і горе. І це блага звістка для Ісламської Умми про неминучу кінчину існуючих систем, а також про сходження Ісламу над усіма релігіями в усіх частинах землі.

 

Газета «Ар-Рая»
Хамад Табіб, аль-Кудс
28 Зуль-хіджа 1443 р.х.
27.07.2022 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню