Консультації в Швеції і ознаки рішення Єменського конфлікту

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В Швеції четвертий день поспіль тривають переговори між сторонами Єменського конфлікту на тлі «позитивного духу консультацій», як це описав посол ООН в Ємені Мартін Гріффітс.

Член делегації від єменського уряду Хаді Хейг підтвердив, що консультативні ради були зібрані із представників двох делегацій: одна — з боку уряду, друга — з боку хоусітів. Комітети були розбиті на три частини, кожна із яких буде працювати окремо в своїй області. Перша частина комітетів буде зайнята розробкою механізмів по звільненню полонених, друга буде зайнята розглядом рішень економічних проблем, проблеми об’єднання банківської системи і виплати зарплат працівникам.

Для агентства «Анадолу» Хейг заявив, що третя частина комітетів буде зайнята вивченням питання зняття блокади з м. Тайз на південному заході країни, який осаджують хоусіти з 2015 р. Він вказав, що ці кометі ти іще не закінчили свою роботу і не досягли згоди по сьогоднішній день.

Як підсумок, консультації, які проводились з подачі посла ООН Мартіна Гріффітса з минулого четверга, торкнулись шести питань:

1. Звільнення полонених.
2. Битва за м. Ходейда.
3. Центральний банк Ємену.
4. Осада м. Тайз.
5. Відправка гуманітарної допомоги до постраждалих від війни.
6. Закритий аеропорт в м. Сана.

Нинішня зустріч між сторонами конфлікту в Ємені є п’ятою за рахунком . Перша і друга зустрічі проходили до цього в швейцарських містах Женева і Базель в 2015 р., третя — в Кувейті в 2016 р., а у вересні 2018 р. була проведена четверта зустріч в Женеві, яка закінчилась нічим.

Дані консультації проводяться з метою знайти спільні точки дотику для повернення взаємної довіри, як виразився посол ООН в Ємені Мартін Гріффітс. За допомогою консультацій повинно бути знайдено політичне рішення єменської кризи. Методом рішення стане завершення проблем економічного і гуманітарного характеру, викликаних війною. Але незважаючи на те, що намітились ознаки рішення економічних і гуманітарних проблем, нехай навіть і в загальних рисах, усе одно протиріччя між сторонами нікуди не ділось. Хоусіти покладаються на ООН і виражають їй повну довіру, у т.ч. і з питання морського порту м. Ходейда, передаючи його під нейтральне спостереження ООН, ввіряючи в руки ООН увесь імпорт, який проходить через нього, дозволяючи ООН використовувати порт по будь-якому призначенню і проводити так які завгодно інспекції. Окрім того, хоусіти погоджуються передати ООН контроль над аеропортом в Сані. Тим самим вони крок за кроком передають ООН владу над стратегічними об’єктами в країні, над її ресурсами і потужностями, у той час як самі кричать «Смерть Америці!», яка опікується ООН як організацію і домінує в ній. Хоусіти погодились з тим, щоб Всесвітній банк (ВБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) створили в Сані і Адені відділення Центрального банку Ємену і керували ним, а ЮНІСЕФ вдався до виплати зарплат в підконтрольних хоусітам районах, щоб знизити тим самим рівень невдоволення людей хоусітами.

ООН — це один із інструментів американської колонізаторської політики, і саме з цією ООН співпрацюють хоусіти в обмін на визнання їх легітимною стороною конфлікту. Таким чином, хоусіти і ООН отримали можливість співпрацювати між собою легальним способом, не використовуючи більше терміни «переворот», «озброєні найманці» і т.д. Віднині влада хоусітів вважається визнаним фактом. І як же може бути інакше, якщо ООН іще не встигла направити свого посланця особисто в стан хоусітів, як ті вже почали вантажити своїх поранених бійців на борт того ж літака, відправляючи їх лікуватись за кордон?

Ну а проанглійський уряд Хаді Мансура, лояльний Британії, поводить себе в точності так само, як і англійці, тобто намагається хитрувати, обманювати, вести політику батога і пряника, словом, робить усе можливе, щоб використати дії Трампа в своїх інтересах і знизити рол Ірану в регіоні (і особливо — в Ємені). Сьогодні уряд погрожує хоусітам військовими діями, а завтра відповідає на заклик вдатись до консультацій . Врешті решт, так чи інакше,уряд бажає отримати контроль над м. Ходейда з його морським портом, а аеропорт в Сані зробити аеропортом місцевого значення, перевівши статус головного аеропорту країни в аеропорти Адена і Сайун, підконтрольні уряду, після чого усі міжнародні повітряні перевозки із країни в країну будуть проходити вже не через Сану, а через Аден чи Сайун.

Уряд Хаді заявляє про свої вимоги, щоб врешті решт схилити хоусітів до переговорів і примусити їх погодитись допустити уряд до спільному управлінню в адміністрації морського порту Ходейда під керівництвом ООН, щоб як мінімум разом з хоусітами розділяти вплив в Ходейді. Сам же президент Хаді знаходиться зараз в Америці, можливо, у межах згоди, досягнутої між Америкою і Британією, які тим самим віддаляють погляди людей від нього заради вдалого проведення консультацій і припинення розмов про президента країни, щоб тим самим допомогти хоусітам зберегти своє обличчя перед жителями Ємену. Хаді зійшов з політичної арени і перебуває в Америці під приводом лікування приблизно два місяці чи більше, відмовляючись від поїздок, хоча «стан здоров’я» не завадив йому виступити з записаною промовою з нагоди 51-ї річниці виходу останнього англійського солдата із Адена. І це говорить Хаді — колишній охоронець британського представника на півдні Ємену в ті части і агент Британії по сей день. Виступаючи з промовою, він виглядав дуже здоровим. Ясно видно, що усі відмовки про здоров’я мають тільки політичний підтекст і не більше.

Ознаки успіху по поверненню довіри не обов’язково повинні означати швидке політичне рішення кризи в Ємені, тому що по сей день не ясно, до чого ці політичні переговори приведуть. Хоусіти хочуть добитись того, щоб їх визнали законною стороною конфлікту, рівної уряду Хаді. Звичайно ж, обидві сторони підуть на компроміси, але ці компроміси, на жаль, будуть здійснені під колоніальною опікою ООН, як би вони не суперечили щодо гуманітарної і економічної сторонах конфлікту. Якщо б в хоусітах і в уряді було благо, то вони б прийняли рішення на підґрунті Ісламу і погодились би навколо ісламського проекту Праведного Халіфату за методом пророцтва, який би зміг стати рішенням і виходом для них, зміг би покласти край конфліктам і смутам, від яких втомився вже увесь народ Ємену! Проте що хоусіти, що діячі уряду продались Заходу з потрохами, а хто виступає проти Аллаха, ніким вшанованим не буде!

 

Газета «Ар-Рая»
Абд аль-Мумін Зейляі
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
5 Рабі ус-сані 1440 р.х.
12.12.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню