Життя мусульман до руйнування Халіфату

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Дорогі мусульмани! Агресія проти вас зупиняється не полум’яними промовами, які не приносять ніякої користі, а вістрям списа так, щоб ворог назавжди відмовився нападати на мусульман.

Саме так і відповідали мусульмани, коли у них був Халіфат, як це видно із історії. Приклади відбиття ворожих атак детально описані в таких книгах, як «Аль-Бідая ван-Ніхая» Ібн Касіра, «Футух аль-Бульдан» аль-Балазурі, «Таріх» Ібн Хальдуна, «Таріх уль-Іслям» аз-Захабі та інших. Наведемо деякі строки із цих книг:

• «В 87 році хіджри Кутайба ібн-Муслім виступив в поход на Пайкенд, що знаходиться недалеко від Бухари. Іще до приходу полудня Аллах дарував мусульманам перемогу. Один чоловік підбурював на повстання проти мусульман, але був схоплений. Перебуваючи у полоні, він сказав: «Дозвольте мені відкупитись п’ятьма тисячами комплектів китайського одягу, які оцінюються в тисячі». Коли про це доповіли Кутайбі, він відповів: «Ні. Я не дозволю тобі знов устрашати мусульман», — і велів відсікти йому голову».

• «В 90 році хіджри Дахір, правитель Сінда, напав на корабель і взяв в полон перебуваючих на ньому мусульманок. Халіф велів своєму валію покарати цього тирана. Мухаммад ібн аль-Касім очолив військо і визволив мусульманок, покарав цього беззаконника і відкрив землі Сінда».

• «В 223 році хіджри римський правитель виступив в похід на мусульманські землі і напав на місто Забатра, вбивши і взявши в полон мусульман. Одна із полонених мусульманок заволала: «О, Мутасім!». Коли ця новина дійшла до халіфа Мутасіма, він сказав: «Я вже йду!». Він особисто очолив військо і помстився за мусульманку. Потім він спитав: «Яке римське місто найбільше?». Йому відповіли: «Аморій (місто недалеко від Анкари)». І халіф відкрив це місто».

• «У 582 році хіджри правитель Ель-Карака Рено де Шатільон (Арнат) напав на караван мусульманських паломників із Єгипту, деяких вбив, а решту взяв у полон. Султан Салахуддін одразу ж почав готуватись до війни, закликавши приєднатись до нього воїнів із мусульманських міст. Султан поклявся, що вб’є злочинця,якщо отримає над ним перемогу. В місяці Рабі уль-ахір 583 році хіджри Аллах дарував йому перемогу в Битві при Хаттіні. Салахуддін вбив беззаконника, щоб помститись за те, що він зробив з паломниками. Потім 27 Раджаба 583 року хіджри він звільнив аль-Аксу».

• «У 1307 році хіджри (1890 р.) один театр вирішив показати у Парижі виставу, в якій буде зображений Посланець Аллаха ﷺ. Коли звістка про це дійшла до султана Абдульхаміда II, він тут же викликав до себе посла Франції в Стамбулі і зустрів його, надягнувши на себе військову форму. Він пригрозив, що якщо вистава відбудеться, Османська держава об’явить про розрив відносин, що буде означати війну. Султан суворо сказав послу: «Я — халіф мусульман. Я обрушу мир на ваші голови, якщо ви не скасуєте цю виставу». Франція підкорилась вимозі і скасувала виставу».

Невірний колонізатор у ті часи усвідомлював, що будь-яке порушення святості Ісламу і мусульман призведе до жорсткої відповідної реакції. Але сьогодні він оскверняє Коран, Посланця Аллаха ﷺ і землі мусульман, а відповіді ніякої не слідує. Причина бездіяльності мусульман полягає у відсутності Імама, праведного халіфа, який захищав би Умму від підступів ворогів.

 

Із промови аміра Хізб ут-Тахрір, вченого Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти з нагоди 102-ї річниці падіння Халіфату
Із рубрики новин газети «Ар-Рая» № 433
16 Шабана 1444 р.х.
8 березня 2023 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню