Російсько-китайські маневри, їх цілі і перешкоди!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Російське інформаційне агентство «РІА Новини» повідомило 20.12.2022 з посиланням на міністерство оборони Китаю: «Російсько-китайські маневри по військово-морській співпраці свідчать про рішучість двох країн спільно реагувати на загрози, які можуть загрожувати безпеці на морі».

Оборонне відомство Китаю додало в заяві, розташованої на його сторінці в інтернеті: «Ціль цих навчань — показати рішучість двох сторін підсилити спільне реагування на загрози безпеки на морі, підтримувати міжнародний і регіональний світ і стабільність а також іще більше поглибити російсько-китайську всеохоплюючу стратегічну співпрацю і партнерство в нову епоху». Російське міністерство оборони, у свою чергу, заявило: «Вчення пройдуть в акваторії Східно-Китайського моря. Основною ціллю навчань є зміцнення морської співпраці між Росією і Китаєм, підтримання миру і стабільності в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні». Американське агентство «Associated Press» 21 грудня 2022 року повідомляє: «Ці маневри є першим випадком, коли Китай направив 3 роди військ своєї армії для участі у вченнях з однією тільки Росією. Ці маневри були описані як демонстрація широти і глибини взаємної довіри між Китаєм і Росією».

Якими є цілі спільних маневрів? Який сигнал посилається Америці та її військовим союзникам в регіонах, розташованих поблизу Китаю і сусідніх країн, тобто розташованих у межах Південно-Китайського моря і Тихого океану? В якій мірі ця співпраця може скластись, просунутись і як довго може продовжуватись?

Перш ніж відповісти на ці питання, необхідно зазначити, що Америка повна рішучості приборкати Китай у військовому і економічному плані, а також створити в його регіоні військові союзи. Америка бажає досягти цим декілька політичних і військових цілей:

1. Обмежити Китай лише регіональним впливом в політичній і економічній сферах, щоб він не став конкурентом американській політиці, адже Китай є другою найбільшою економічною державою у світі після Америки і може конкурувати за вплив у світі.

2. Зайняти Китай регіональними проблемами, щоб відволікти від рішення основних питань, як, наприклад, позбавлення залежності від долара, гонка озброєнь, гонка в сфері електронних технологій, досягнення конкурентоздатності або навіть переваги над Америкою, особливо у відношенні пристроїв зв’язку, мобільних телефонів, мікросхем і чипів, а також напівпровідників, зокрема — у військовій сфері.

3. Устрашити країни які мають намір позбутись від економічної і політичної залежності США, особливо це стосується країн Євросоюзу і Росії.

Що стосується дій, що вживаються Америкою у відношенні Китаю і Росії для досягнення цих цілей, то вони численні, у тому числі:

1. Утворення і участь у військових блоках, а також утворення нових блоків у прилеглих до Китаю регіонах, подібно альянсу AUKUS, утвореному Америкою разом з Австралією і Британією, а також коаліція QUAD, створеної Америкою з Австралією, Японією та Індією.

2. Віддалення Китаю від Росії і недопущення стратегічного партнерства між ними. Виступаючи на каналі «CNN» 29 лютого 2022 року, радник по національній безпеці США Джейк Салліван застеріг: «Будь-які дії Китаю або інших країн, скеровані на забезпечення життєдіяльності Росії або допомогу їй в тому, що уникнути західних санкцій, чреваті небезпечними наслідками для Китаю».

3. Створення проблем в прилігаючих до Китаю регіонах, зокрема — за допомогою політичної і військової заклопотаності питанням Тайваню. Америка спонукає Тайвань до незалежності, хоча раніше вона визнала Тайвань невід’ємною частиною Китаю в 1971 році згідно з постановами ООН. Америка організувала візит спікера Палати представників США Ненсі Пелоси 2 серпня 2022 року з метою оскаржити політику Китаю у відношенні Тайваню. В останній час Америка надала фінансову допомогу Тайваню, яка оцінюється в 10 мільярдів доларів, коли Палата представників США схвалила 9 грудня 2022 року законопроект, що передбачає військову допомогу і продаж зброї Тайваню на суму 10 мільярдів доларів.

4. Переозброєння Японії у межах політики приборкання Китаю. Як заявив колишній радник міністра оборони США по безпеці в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Брайан Хардінг: «Прийняття Японією нової військової доктрини вказує на чітке і ефективне змінення її політики, що схвалюється в Вашингтоні. Це сміливий крок з метою захисту Індо-Тихоокеанського регіону, особливо враховуючи те, що Китай розвиває свою ядерну програму і нарощує ядерний арсенал».

5. Залякування об’явленням війни і військовою конфронтацією у випадку анексії Тайваню силою або у випадку його морської блокади. Президент США Джо Байден, виступаючи 23 травня 2022 року в Токіо, попередив, що його країна буде захищати Тайвань у військовому відношенні, якщо Пекін вторгнеться на самокерований острів, підкресливши, що Китай «грає з вогнем».

6. Залякування Китаю питанням зовнішньої торгівлі з США і Євросоюзом, накладанням на неї обмежень і підвищенням митних зборів, а також погрожуючи введенням економічних санкцій, як це трапилось з Росією з причини війни з Україною. Видання «The New York Times» 9 березня 2022 року наводить, що міністр торгівлі США Джина Раймондо пригрозила введенням санкцій у відношенні китайських компаній і припиненням життєво важливих поставок у випадку, якщо вони продовжать експорт напівпровідників в Росію.

Чи піддався Китай такій політиці і навмисним актам агресії? Які відповідні заходи вжив Китай, щоб позбутись від приборкання його Америкою в економічному і військовому плані? Чи вдасться Китаю спастись від такої політики?

В дійсності Китай не піддався цій політиці, незважаючи на свою міць і з кожним днем стрімке розширення свого впливу так, що йому стало тісно навіть в своєму регіоні. Китай здійснив декілька політичних кроків, щоб уникнути наслідків американської політики, до яких відносяться:

1. Зняття з порядку денного питання міжнародного і регіонального втручання в Тайвань і заклик Америки до дотриманню декларації міжнародного права у відношенні Тайваню. Голова МЗС КНР 20 жовтня 2021 року на саміті G20 в Римі заявив: «Згідно міжнародному праву, Тайвань не має іншого статусу, окрім як бути частиною Китаю», — підкресливши, що «країни, які навмисно просували свої пропозиції по тайванському питанню, заплатять за це».

2. Проведення аналогічних маневрів у відповідь на маневри Америки на прилягаючих до Китаю територіях. В заяві офіційного представника китайської армії від 25 грудня 2022 року наводиться: «Китайська армія провела ударні військові маневри в морському і повітряному просторі поблизу Тайваню у відповідь на провокації з боку Вашингтону і Тайбея».

3. Відкриття за кордоном нових горизонтів подібно підписанню торгових угод з країнами Перської затоки і Саудівською Аравією, підписаних 9 грудня 2022 року.

4. Підвищення конкурентоздатності у сфері електронних технологій, не зупиняючись на бажаннях Америки в цій сфері. Голова КНР Сі Цзіньпін в своєму зверненні перед Всекитайським з’їздом Комуністичної партії 30 жовтня 2022 року заявив: «Наша країна повна рішучості отримати верхи у битві ключових передових технологій». Він підкреслив важливість інновацій і досягнення самодостатності у області технологій, автоматизації, мікросхем і безпілотних автомобілів.

5. Підсилення питання озброєнь і збільшення військових витрат. Міністерство фінансів Китаю об’явило про збільшення військового бюджету на 7,1% на 2022 рік. Таким чином, Китай буде мати другий по величині оборонний бюджет у світі після Америки (740 млрд. доларів на 2022 рік).

6. Неофіційна підтримка Північної Кореї в її загрозах сусіднім країнам, ворожих Китаю, як, наприклад, Південна Корея і Японія. Центральне інформаційне агентство КНДР 16 жовтня 2022 року повідомило: «Президент Китаю Сі Цзіньпін направив північнокорейському лідеру Кім Чен Ину послання, в якому підкреслив важливість зміцнення співпраці між Пекіном і Пхеньяном».

7. Зміцнення економічної співпраці з Росією, особливо в області прибутків від газу, нафти і продовольства. Відносно телефонної розмови президентів Китаю і Росії економічна газета «Аль-Араб» 30 грудня 2022 року наводить наступне: «Обидва президенти мають намір зміцнювати економічну співпрацю перед лицем наслідків західних санкцій, введених проти Москви. Президенти двох країн заявили, що досягнуто домовленості про розширення співпраці у сферах енергетики, фінансів, промисловості, транспорту та інших з урахуванням світової економічної ситуації, ускладненої неправомірними санкціями Заходу».

Цей конфлікт буде продовжувати бушувати між двома міжнародними велетнями, згубно позначаючись на решті країн світу, поки не умиротвориться і не буде вирішений певним політичним шляхом. Це відбудеться або перемогою одного над другим,або застосуванням політики згоди і примирення, як це відбулось між Америкою і Радянським Союзом в 1961 році під час «Холодної війни».

Усі ці події приводять нас до світлої істини, яка полягає у тому, що єдиною системою, яка забезпечує справедливість, безпеку і процвітання для усього людства, є ісламська система правління. Це є спонукаючим чинником для Ісламської Умми до того, щоб втілити в життя цю велику божественну систему, щоб врятувати себе і людство від зла і несправедливості капіталізму.

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб — Єрусалим
18 Джумада ас-сані 1444 р.х.
11 січня 2023 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню