Що явно, а що приховано в американсько-британській атаці на хусітів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У п’ятницю ввечері, 12 січня, американсько-британський об’єднаний оперативний штаб під керівництвом американського генерала Дугласа Сімса наніс удари по 16 об’єктам хусітів. Було зафіксовано 72 атаки з використанням крилатих ракет і ракет «Томагавк» із застосуванням бойових літаків в Сані, Ходейді, Таізі, Забіді, Сааді і Хаджі в Ємені, що призвело до загибелі п’ятьох солдатів (і ще шестеро отримали поранення), про жертви серед мирного населення не повідомляється. Удари повторились наступної ночі після того, як в п’ятницю хусіти запустили протикорабельну балістичну ракету.

Ці акти західної агресії відбулись після того, як коаліція «Стражі процвітання», яка складається із 10 країн: Німеччини, Італії, Бельгії, Нідерландів, Данії, Нової Зеландії, Канади, Австралії, Японії і Бахрейну, очолювана США і Великобританією, у середу 3 січня випустила заяву, в якій закликала хусітів негайно припинити атаки на кораблі в Червоному морі. З подібним змістом вийшла резолюція Ради Безпеки ООН в середу 10 січня. В цей же день хусіти випустили декілька балістичних ракет, протикорабельних крилатих ракет і безпілотників, у кількості 21 одиниці, по американському авіаносцю USS «Dwight D. Eisenhower» і трьом британським есмінцям HMS «Diamond», HMS «Richmond» і HMS «Lancaster».

Хусіти почали атаки на кораблі, висуваючи умовою їх припинення зняття блокади з Гази. З 19 листопада 2023 року по 13 січня цього рокую, вони здійснили 12 атак в Червоному морі, захопивши також в порту Ходейда корабель «Galaxy Leader», як і нанесли удари по іншим кораблям за допомогою морських ракет і безпілотників, в тому числі — по британському і норвезькому, які не відреагували на їх радіоповідомлення. Американські гелікоптери «Апач» у відповідь випустили ракети по трьом військовим катерам, знищивши їх і вбивши десять перебуваючих на борту хусітів.

Грант Шаппс, міністр оборони Великобританії, чий корабель був атакований хусітами 3 грудня 2023 р., в своїй заяві у середу 10 січня попередив, що «Великобританія та її союзники раніше ясно дали зрозуміти, що ці незаконні напади зовсім неприйнятні, і якщо вони триватимуть, хусіти відчують на собі наслідки цього». Раніше він заявив в інтерв’ю британській газеті «The Times»: «Ми повинні стати щитом перед цими атаками, щоб захистити свобідне пересунення глобальної торгівлі. Безумовно, Великобританія залишиться ключовим гравцем у відбитті атак, які загрожують морській безпеці». Той же міністр повторив це у своїй заяві після нападу хусітів в середу 10 січня, сказавши: «Атаки хусітів неприйнятні, і їх наслідки будуть важкими». Він додав: «Ми вживемо усі заходи для захисту невинних життів і світової економіки». Зі свого боку, міністр іноземних справ Великобританії Девід Кемєрон заявив, що удари по місцям знаходження хусітів в Ємені є «необхідними, законними і пропорційними», і додав: «Хусітам повинно бути ясно, що ми серйозно налаштовані, коли говоримо, що їх атаки по британським та іншим кораблям зовсім неприйнятні».

Щодо Америки, найбільш важливого гравці і лідера коаліції «Стражі процвітання», то її міністр оборони Ллойд Остин заявив: «Удари були націлені на радари і на пункти управління безпілотниками і ракетами». Ціль цих ударів — «підірвати і ослабити здатність хусітів піддавати життя моряків небезпеці і загрожувати міжнародній торгівлі». Держсекретар Ентоні Блінкен в середу перед від’їздом із Манами сказав: «Іран допомагав і підбурював до цих атак, надаючи технології, обладнання, розвіддані і інформацію, і усе це спричинило реальний вплив».

В матеріалі, опублікованому Американським інститутом досліджень Куінсі від 26 грудня 2023 року, про військово-морські операції хусітів в Червоному морі говориться наступне: «Вони є майстрами асиметричної війни і в значній мірі добились своїх цілей, включаючи накладання витрат на «Ізраїль» і його союзників», — а також: «У Сполучених Штатів та їх союзників немає хороших варіантів, коли справа доходить до боротьби з єменцями», «поки що вони мають переваги в поєдинку з США» і «ці напади приносять серйозні політичні і навіть стратегічні вигоди єменцям, які перемагають в боротьбі за громадську думку як всередині, так і за межами Ємену», «на дану мить єменці використали лише невелику частину наявного у них озброєння, таких як дрони і ракети», «єменці не використали свої більш досконалі дрони і ракети великої дальності», — зазначивши, що вони «володіють великою кількістю морських мін, включаючи міни проникаючої дії, які важко виявити».

Між позиціями Америки і Англії є різниця, хоча вони і знаходяться по одну сторону барикад.

Великобританія і Америка є двома конкурентами за вплив в Ємені. Вони воюють разом, але з зовсім протилежними політичними цілями. Щодо решти учасників, то вони безпорадні і були на грані виходу із альянсу незабаром після його утворення, хоча багато із них сильно постраждали від закриття пароплавства в Червоному морі.

В сімдесятих роках двадцятого сторіччя американські агенти в цьому регіоні переслідувались і вбивались Британією через їх участь в американській політиці і загрози британському впливу; так було до нинішнього сторіччя. План Америки відносно регіону Червоного моря сьогодні, на тлі її слабкості, полягає в тому, щоб запобігти створенню Другого Праведного Халіфату за методом пророцтва на Близькому Сході. Вони бажають перевести ворожість між мусульманськими народами і єврейським утворенням у внутрішній конфлікт між мусульманами. Ми бачимо, що Америка виводить свій авіаносець USS «Gerald R. Ford» з Близького Сходу, і туди прибуває іранський есмінець «Альборз», який перетнув протоку Баб-ель-Мандаб, не побоюючись нічого. При цьому Америка заявляє, що бореться з хусітами! Так само вона спровокувала конфронтацію між Європою і Росією через війну в Україні, що дає їй можливість спокійно піти з Європейського континенту, не побоюючись переслідування. Тим часом Британія, яка заслабла після Другої світової війни і втрачає одного за іншим своїх агентів на Близькому Сході, працює над збереженням решти агентів, якими вона протистоїть Америці, підриваючи її інтереси в регіоні.

Істрія повторюється: учора португальські військові кораблі погрожували мусульманським країнам і перебували в перських портах в Ормузькій протоці. Сьогодні західні кораблі — в Червоному і Аравійському морях, але вигнати їх зможе тільки Другий Праведний Халіфат за методом пророцтва.


Газета «Ар-Рая»

Шафік Хаміс, Ємен
5 Раджаба 1445 р.х.
17 січня 2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню