Організований в Москві діалог між палестинськими фракціями — Перший крок на шляху до їх приборкання

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У п’ятницю, 1 березня 2024 року, завершився діалог палестинських фракцій, який проходив в Москві за запрошенням Росії. У підсумковій заяві даних переговорів підкреслюється, що представники фракцій домовились щодо права палестинського народу на самовизначення, створення свобідної і незалежної держави з повним суверенітетом на усіх окупованих палестинських територіях, зі столицею в Єрусалимі згідно до міжнародних рішень. Вони також підтвердили нелегітимність поселень та їх розширення згідно з рішеннями Ради Безпеки ООН і Генеральної Асамблеї ООН.

Також палестинські фракції домовились про проведення додаткових раундів зустрічей для досягнення всеохоплюючої національної єдності усіх палестинських сил і партій під егідою Організації звільнення Палестини, яку решта груп назвали єдиним і законним представником палестинського народу.

Примітним є те, що, незважаючи на відсутність впливу Росії на палестинсько-ізраїльский конфлікт, ця зустріч пройшла саме в Москві. І це не є чимось незвичайним в політиці Америки, яка має найбільший вплив на палестинський конфлікт, оскільки США нерідко дозволяють країнам, які прагнуть до присутності на міжнародній арені, таким як Росія, Франція і Великобританія, грати другорядні ролі, які відповідають загальному плану і цілям Америки.

Сполучені Штати неодноразово виражали своє бажання підготувати палестинську сторону до участі в мирному процесі і реалізації проекту «двох держав». Тому під час своїх поїздок в регіон Держсекретар США неодноразово заявляв про необхідність самореформування Палестинської адміністрації для участі в реалізації проекту «двох держав». Подібні заяви робив і Президент США Джо Байден, який після зустрічі з королем Йорданії підкреслив, що «Палестинська адміністрація потребує термінової реструктуризації, щоб ефективно вдовольняти потреби палестинців як на Західному березі, так і в секторі Газа. До миті, коли контроль ХАМАСу над сектором Газа припиниться, вони (Палестинська адміністрація) повинні бути готові до побудови держави, яка закликає до миру, а не прикриває терористичні групи, такі як ХАМАС і Ісламський джихад».

14 грудня 2023 року радник по національній безпеці Білого дому Джейк Салліван також заявив, що управління Західним берегом і сектором Газа необхідно передати під контроль Палестинської адміністрації, яка у свою чергу повинна «реформуватись і підсилитись».

В рамках свого плану по врегулюванню палестинського питання Сполучені Штати прагнуть до створенню потужної Палестинської адміністрації, здатної брати участь в переговорах. Ця адміністрація повинна бути у змозі забезпечувати безпеку єврейського утворення і представляти інтереси палестинців, щоб його роль в процесі вирішення палестинської проблеми була легітимною.

Оскільки Америка розуміє, що підготовка до цього дня займе немало часу, вона дозволяє процесу розвиватись повільно, під контролем або за участю тих, хто не має значної ваги в міжнародній політиці. При тому, що їх дії сприяють процесу підготовки сторін до майбутньому рішенню, повільно доводячи до зрілості сторони, які домовляються, поки не прийде час для остаточного підписання рішень.

Сором і ганьба цим палестинським фракціям за їх рішення, які були прийняті під гаслами єдності і солідарності, але при цьому підкреслюючи, що їх рішення повністю відповідають резолюціям Ради Безпеки і Генеральної Асамблеї ООН! Для них поселення євреїв і окуповані території — це ті поселення і території, які визнані міжнародними резолюціями. Незалежна держава для них — це держава, яка з’явиться внаслідок розділу територій. Усі їх вирази хоч і сформульовані термінами, які вводять в оману простих людей, але на ділі фони фактично зводяться до поступок територій і визнанню легітимності єврейського утворення, його окупації і визнання за ним лев’ячої частки Благословенної землі. Саме це і мається на увазі під виразом «прийняття міжнародних рішень і рішень Ради Безпеки ООН як основи».

Більше того, вони підкреслюють свою прихильність органу поступок і зрадництва — Організації звільнення Палестини, яка була створена колонізаторами, підтримувалась і зберігалась ними, щоб служити містком для поступок і символом зрадництва. Вступ фракцій в Організацію звільнення Палестини є свого роду входом в «дім преклоніння» перед Америкою.

В ітозі США прагнуть підтримувати і зміцнювати Палестинську адміністрацію, привчаючи решту груп слідувати її прикладу і стати частиною її, щоб сформувати немічну палестинську державу в противагу єврейському утворенню в рамках проекту «двох держав», який Америка прагне закріпити як єдиний сценарій вирішення конфлікту в Палестині. Палестинська адміністрація усвідомлює це і, незважаючи на сором і ганьбу, іде до цього, ведучи до поступок і компромісів, у той час як решта груп поступово стають частиною цього проекту, будь то відомо чи ні.

Ясність в питанні палестинської проблеми для усіх стала очевидною після варварської війни в Газі, яка розвіяла ілюзії. Було показано, що колонізатори, режими в мусульманських країнах і євреї — це один табір, позбавлений яких-небудь цінностей, моралі і людяності. Конфлікт в Палестині — це боротьбі між Уммою, її щирими синами з одного боку і маріонетковими правителями, США, колоніалізмом і сіоністами з іншого. Єдиний шлях до рішенню — це повне звільнення Палестини, що недосяжне через мирні проекти чи вибори, які пропонуються США. Шлях до цьому ніяк не зв’язаний з мирними проектами, виборами чи планами США. Звільнення Палестини буде нескладним, якщо армії Умми і віддані сини почнуть діяти. Жодній людині зі здоровим глуздом не слід приєднуватись до табору лицемірства і зрадництва, враховуючи, що часу у них залишилось не так багато, як було, а перешкод перед Уммою стало менше, аніж було.

Сьогодні Умма стала сильніше, аніж коли-небудь, її свідомість досягла вищого рівня, а її воля міцнішає з кожним днем, стаючи непохитною, з чим раніше не стикались режими і колоніалізм. Залишилось недовго до перемоги Аллаха і тоді істина восторжествує, брехня буде знищена, а нам буде дана перемога над невіруючими.

 

Газета «Ар-Райя»
Бахер Салех
член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Палестина
06.03.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню