Місяць Рамадан не має ніякої цінності для тих, хто розв’язав війну в останні його десять днів

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

В п’ятницю, 8 березня 2024 року, Рада Безпеки ООН більшістю в 14 голосів прийняла резолюцію №2724, яка закликає до припиненню ворожих дій в Судані напередодні місяця Рамадан. Росія утрималась від голосування по резолюції, запропонованої Великобританією, яка закликає усі сторони до негайному припиненню ворожих дій перед Рамаданом.

Також, згідно резолюції, усі сторони повинні усунути будь-які перешкоди і забезпечити повний, швидкий і безпечний доступ гуманітарних вантажів через кордони і лінії зіткнення, а також вона закликає до дотриманню зобов’язань, прописаних в міжнародному гуманітарному праві. Зобов’язання, згадані в цій резолюції, включають в себе захист цивільного населення, цивільних об’єктів і зобов’язань, які містяться в Декларації Джидди і які не були виконані, підписаної 11 травня 2023 року між суданською армією і силами швидкого реагування.

В четвер, за день до прийняття резолюції, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на засіданні Ради Безпеки закликав усі сторони в Судані проявити повагу до місяця Рамадан, дотримуючись домовленості про припинення бойових дій. Він також попередив про гуманітарну кризу величезних масштабів і про зростаючу загрозу голоду. Позиція уряду Судану була привітною, але стриманою. Представник Судану при ООН аль-Харіс Ідріс заявив, що отримав листа від генерала Бурхана, командуючого армією і голови Суверенної ради Судану, в якому говорилось про готовність вдовольнити заклик Генерального секретаря ООН до припиненню бойових дій протягом Рамадану, зазначивши при цьому про відсутність аналогічної відповіді від Сил швидкого реагування. В тому ж дусі висловилось і Міністерство іноземних справ Судану, схвалюючи заклик Генерального секретаря ООН, але оговоривши, що Сили швидкого реагування повинні виконати свої зобов’язання згідно Декларації Джидди, включаючи вихід із житлових кварталів і цивільних об’єктів, а також повинні вивести війська із штатів аль-Газіра і Сіннар. Окрім того, влада Судану наполягала на поверненні вкраденого держаного і приватного майна і притягненні до відповідальності осіб, звинувачуваних у руйнуванні громадянської інфраструктури і майна громадян.

Як і очікувалось, Сили швидкого реагування відхилили умови суданського Міністерства іноземних справ, вважаючи їх неприйнятними і скерованими на зрив міжнародних зусиль по досягненню миру.

Між тим реакції інших країн були різними: США і Саудівська Аравія знов закликали до необхідності зниження напруженості і до політичному діалогу, який буде сприяти вирішенню кризи, нібито для досягнення стабільності в Судані, що безумовно, є хибним ствердженням! США підбурювали своїх агентів до розпалюванню цієї безглуздої війни, щоб відтіснити агентів Європи і Британії від влади в Судані. При цьому в руках США, які наполягають на діалозі на основі угод, досягнутих в Джидді, усе іще залишаються козирі. Це підтвердив державний секретар США, вказавши, що повернення до конференції в Джидді прокладе шлях для воюючих сторін в Судані до припиненню вогню, а також може привести до перемир’ю і остаточному миру за умовою наявності рішучості з боку озброєних сил і сил швидкого реагування.

Щодо Росії, яка одна-єдина утрималась під голосування по резолюції, заступник постійного представника Росії в Раді Безпеки ООН Анна Євстигнєєва заявила: «Ми вирішили дозволити прийняття цієї резолюції, оскільки вона стосується життя суданців», відкидаючи те, що Рада може нав’язати свої правила і принципи суверенним державам. Вона спитала: «Чи не здається вам, що лицемірство очевидно для усіх?», додавши при цьому: «Ми знаємо істинні наміри західників та їх волаючі подвійні стандарти, особливо коли ті ж самі країни затягують з прийняттям резолюції щодо припинення вогню в Газі, де відбувається справжня різанина...». Тим самим зробивши відсилку до використанню Сполученими Штатами тричі свого «незаконного» права вето. І вона була права в своїх словах, хоча це і нещиро, оскільки Росія не менш жорстока, анід Захід в своїй війні проти Ісламу і мусульман. Невірні — це єдине ціле, і якщо б Росія була згодна з Заходом, то не розкрила б цю гірку правду. Але як говориться: «Коли крадії сперечаються, знаходиться викрадене!». А ми стверджуємо, що коли невірні сперечаються, їх ненависть до Ісламу і лицемірство перед мусульманами стає очевидним.

Великобританія сподівається, що ця резолюція зупинить війну, щоб потім через всеохоплюючий політичний діалог повернути своїх агентів на політичну арену в Судані. В новинах з’явилась інформація про те, що делегація від Координаційної ради громадянських демократичних сил «Прогрес» на чолі з колишнім прем’єр-міністром Судану Абдаллою Хамдуком здійснили візит до Каїру. В заяві Координаційної ради було сказано, що делегація буде шукати шляхи досягнення мирного політичного рішення, яке закладе основу для сталого миру.

Із формулювання самої резолюції стає ясним те, що в даний час Америка не прагне до завершенню війни. ООН не видала обов’язкову постанову, а резолюція лише закликає сторони до негайному припиненню ворожих дій перед Рамаданом, але не зобов’язує їх припинити бойові дії! Про Рамадан вони згадали лише для відведення очей, оскільки волаючі сторони не проявили повагу до цьому благословенному місяцю, коли почали цю війну в останні 10 днів Рамадану, через що люди були позбавлені радості свята Ід аль-Фітр. Тому для них не має ніякого значення святенність цього місяця. В інші місяці вони не рахуються зі святістю крові мусульман і їх не бентежать вбивства і те, що величезна кількість людей стали біженцями. Тому можна сміливо стверджувати, що для них святість місяця Рамадан — це лише порожні слова.

Причиною усіх лих мусульман є їх правителі, які зрадили Аллаха і Його Посланця, ставши слухняним інструментом в руках невірних західних колонізаторів, реалізовуючи їх змови проти мусульман заради досягнення влади. Те що відбувається в Газі, є кращим цьому прикладом. Ісламській Уммі необхідно змінити це положення, присягнувши чоловіку, який повністю відповідає умовам Халіфа, дати присягу йому як Халіфу мусульман, щоб він об’єднав землі мусульман, запровадив релігію Аллаха, викоренив владу невірних і поніс Іслам на їх землі, щоб вивести їх із мороку невір’я і несправедливості капіталізму до світлу Ісламу і його справедливості так, щоб земля засяяла світлом від свого Господа.

 

Газета «Ар-Райя»
Ібрахім Усман (Абу Халіл)
Офіційний представник «Хізб ут-Тахрір» в Судані
13.03.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню