Чи підштовхне Росію до застосуванню ядерної зброї її скрутний стан в Україні?

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

21 лютого 2024 року президент Путін своєю промовою виразив усю серйозність і безвихідність стану, в якому опинилась Росія в Україні, наступними словами: «Ситуація навколо України — це питання життя і смерті для Росії, у той час як для Заходу вона не складає великого інтересу. Для Заходу мова йде про покращення свого тактичного стану, але для нас це доленосне питання, це питання життя і смерті». Путін мав на увазі, що Захід не хвилює стан Росії та її вимоги, а цікавить його лише власний стан і зміцнення своїх позицій по відношенню до Росії.

Заступник голови Ради Безпеки Росії Дмитро Медведєв 21 лютого 2024року на питання російських ЗМІ про географічні кордони російської військової операції в Україні відповів: «Де зупинимось? Не знаю. Я думаю, що враховуючи те, що я сказав про необхідність створення буферної зони, нам усе іще треба зробити багато чого. Чи буде це Київ? Так, можливо, це повинен бути Київ, якщо не зараз, то через деякий час. Можливо, на другому етапі розвитку цього конфлікту». І додав: «Ядерна війна може початись без попереднього плану, наприклад, у випадку атаки з території однієї із країн НАТО на Росію літаком F-16, поставленим в Україну... оскільки в 19 пункті про основи політики оборони Російської держави в області ядерного стримування говориться: «Це агресія проти Росії з використанням звичайної зброї, яка загрожує самому існуванню держави»… А атака по російським ракетним стартовим майданчикам не може бути розцінена як самооборона і є прямим і очевидним підґрунтям для використання Москвою ядерної зброї проти Києва».

Ці заяви підкреслюють стан Росії та її ставлення до питанню використання ядерної зброї. Це не просто погрози, оскільки, як згадав її президент, це питання має доленосне значення для його країни, а також для нього особисто. Поразка Росії в його очах неприпустима, оскільки це означає падіння режиму, судове переслідування, тюремне ув’язнення Путіна та інших російських лідерів. Це також призведе до краху його країни і потрапляння під гегемонію Заходу, позбавленню назавжди своєї міці, і, можливо, до подальшому розколу.

Коли Росія зрозуміла, що вона у скрутному стані в Україні і не може досягти своїх цілей, то почала погрожувати використанням ядерної зброї. 21 вересня 2022 року Путін виступив з промовою, в якій погрожував застосуванням ядерної зброї. Америка, єдина країна, яка використовувала ядерну зброю, коли опинилась в тупиковій ситуації у війні з Японією, усвідомлює небезпеку подібної ситуації і сприймає це всерйоз. Після цих заяв відбулась телефонна розмова між міністром оборони Америки Остіном і його російським колегою Шойгу, в якому Остін попередив Шойгу про наслідки використання ядерної зброї. Також 15 листопада 2022 року голова американської розвідки Бернс був відправлений до Анкари для зустрічі зі своїм російським колегою Наришкіним, щоб попередити його про «наслідки використання Росією ядерної зброї».

Росія усвідомила, що Америка маніпулює нею, забороняючи використовувати ядерну зброю для швидкого завершення війни, тим самим затягуючи її, щоб виснажити Росію. Так, 25 березня 2023 року президент Путін об’явив про розташування тактичної ядерної зброї в Білорусії, а вже 26 травня 2023 року президент Білорусії Лукашенко заявив, що Росія почала перекинення ядерної зброї на територію його країни.

Підтверджуючи серйозність ситуації, 20 липня 2023 року Байден заявив: «Погроза Путіна використати тактичну ядерну зброю реальна». 6 серпня 2023 року Міністерство оборони США об’явило, що «вони забезпечать Україну боєприпасами, які містять збіднений уран, які ефективні проти танків і бронетехніки». Слід зазначити, що в 2019 році Америка вийшла із договору з Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, а Росія призупинила свою участь через недотримання зобов’язань, взятих на себе Америкою, в новому договорі СНВ про скорочення ядерних озброєнь. Таким чином, використання ядерної зброї стало більш ймовірним.

Америка готова жертвувати українцями, як вона і робить це зараз, втягнувши їх до своєї війни проти Росії. Так само вона готова пожертвувати і європейцями, у випадку, якщо Росія нанесе ядерний удар по деяким українським містам, щоб завершити війну і примусити Україну здатись, примусивши Захід до переговорів на свою користь. Малоймовірно, що Америка пожертвує собою і нанесе удар у відповідь по російським містам, що призведе до подальшому удару Росії вже по американським містам.

Європа в страху від цієї загрози, оскільки знаходиться у безпосередній близькості до Росії, на відміну від Америки, і не має великого ядерного арсеналу, який обмежений боєголовками Франції і Великобританії. Війна в Україні стала для неї доленосним питанням, який вона хоче завершити на свою користь за допомогою традиційної зброї. 13 січня 2024 року Великобританія, а 16 лютого 2024 року і Німеччина з Францією уклали угоди про гарантії безпеки з Україною на 10 років, в межах яких вони будуть постачати їй різні озброєння, щоб та воювала за усю Європу. НАТО почав нарощувати свої сили уздовж російсько-білоруського кордону, довівши їх чисельність до 360 тисяч військовослужбовців, підсиливши свою присутність в Польщі і Фінляндії, яка стала членом НАТО і має найдовший кордон з Росією. Також підсилення НАТО відбулось за рахунок вступу Фінляндії і Швеції до Альянсу.

14 червня 2023 року, уперше з часів Другої світової, Німеччина об’явила про стратегію національної безпеки і про збільшення військових витрат до 100 мільярдів євро. 11 лютого 2024 року голова її генштабу заявив: «У нас є від 5 до 8років на підготовку до війни».

Президент Франції Макрон заявив про готовність відправити війська до України і зазначив доленосність цієї війни для Європи, сказав: «Якщо Росія переможе, у нас більше не буде безпеки, тому що російська влада на чолі з Путіним не зупиниться на кордонах України... і перебуваючи перед цією загрозою з боку Москви, ми повинні заявити, що готові відповісти».

Подібна ескалація вказує на те, що Росія опинилась в тупиковому положенні, а Захід мобілізує свої сили. І для Росії стає важким вирішити ісход війни на свою користь за допомогою традиційної зброї, оскільки конфлікт затягнувся на два роки і Росія піддається атакам як на захоплених територіях, так і на своїй власній. Таким чином, використання ядерної зброї неможна виключати. Першими жертвами цього стануть українці — православні слов’яни, брати руських, які вже які понесли великі втрати і втратять іще більше.

Америка веде запеклу війну проти Росії руками українців, бажаючи скинути першу з міжнародної арени, а потім скинути Путіна і примусити Росію слідувати за собою і перебувати під її домінуванням, подібно європейським країнам, які по сей день не можуть вирватись з-під цього панування. На цьому сконцентрована ця війна. В той же час Америка направляє свої зусилля для стримування Китаю від спроби напасти на Тайвань, намагаючись обмежити його можливості і домінування в регіоні.

Усі ці сили зла, які бажають панування і впливу, подібні персам і римлянам — найбільшим імперіям минулого. Але Іслам своїм приходом поклав край їх домінуванню, поширивши добро і праведний шлях, запобігши пролиттю крові і зупинивши бездумні витрати на безпідставні війни. Так буде і зараз, оскільки Іслам знов відродиться зі встановленням своєї держави, щоб знов виконати свою першорядну місію — порятунок світу від сил зла, втіливши справедливість, забезпечивши безпеку людям, скеровуючи їх на шлях добра і виводячи їх із пітьми до світла з волі Аллаха.

 

Газета «Ар-Рая»
Асад Мансур
20.03.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню