Істина суть закликів Трампа до завершенню війни в Газі!

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Американська газета «The New York Times» від 2 квітня 2024 року опублікувала нещодавні висловлювання колишнього президента США Дональда Трампа, де він закликає до припиненню війни в Газі без попередньої умови звільнення «ізраїльських» заручників. Ці висловлювання представляють собою відхід консерваторів від підтримки прем’єр-міністра єврейського утворення Біньяміна Нетаньяху.

В бесіді з «The New York Times» 26 березня 2024 року Трамп заявив: ««Ізраїль» втрачає міжнародну підтримку. Він повинен припинити війну в Газі і рухатись до мирному врегулюванню. Також він повинен проявляти особливу обережність, оскільки втрата підтримки спостерігається по усьому світу» і додав: «Ви повинні покласти край своїй війні… Ви повинні це зробити … Ми повинні досягти миру … Нам неможна допустити продовження цього!».

Чи виражає даний заклик справжню політичну позицію або ж це є передвиборчою риторикою у боротьбі за президентське крісло в Білому домі? Чи є це відображенням прискорюваних і невпинно оновлюваних змін на глобальній, американській і регіональній аренах?

Для того, щоб зрозуміти суть і значущість цих заяв, необхідно звернути увагу на низку змін і тенденцій на міжнародній і регіональній арені, а також всередині самої Америки, зокрема серед членів Конгресу по питанню війни в Газі.

Цими змінами і новими тенденціями є наступні аспекти:

1. Події, які відбулись в Раді Безпеки ООН 22 березня 2024 року, є істотним зсувом в міжнародній політиці. Уперше з початку конфлікту Китай і Росія виступили проти Сполучених Штатів, блокуючи можливість прийняття рішення, яке б підтримувало американські дії у відношенні війни в Газі з метою реалізації своїх стратегічних цілей в цьому конфлікті. Згідно офіційному сайту ООН від 22 березня 2024 року: «Рада Безпеки не змогла утвердити американський проект резолюції, який наполягав на необхідності припинення вогню в Газі через те, що Росія і Китай наклали на нього вето».

2. Зміни в політиці американського уряду відносно війни стали очевидні, коли США уперше утримались від використання права вето проти міжнародного рішення Ради Безпеки, датованого 26 березня 2024 року, закликаючого до припиненню війни і звільненню заручників. При цьому в резолюції не згадувалось про притягнення ХАМАС до відповідальності за події 7 жовтня. Згідно опублікованій інформації на сайті «Al Jazeera» від 26 березня 2024 року, резолюцію підтримали десять непостійних членів Ради і проголосували за неї 14 із 15 членів Радбезу ООН.

3. Міжнародні громадська думка проти «Ізраїля» погіршилась у зв’язку з триваючими злочинами проти мирних жителів, а також через політику змору, яку проводить уряд єврейського утворення з метою спричинення тиску на ХАМАС. Це погіршення в громадській думці усугубилось і підсилилось після інциденту, який трапився на минулому тижні, під час якого були вбиті працівники міжнародної організації «World Central Kitchen» в Газі. Багато європейських країн, в тому числі Великобританія, почали вимагати вжити заходів у відношенні виконавців даної операції. Британська газета «The Sun» повідомила, що у минулий вівторок уряд Великобританії викликав ізраїльського посла в Лондоні, щоб виразити «рішуче засудження» вбивства співробітників гуманітарної місії в Газі, серед яких були троє британців. Прем’єр-міністр Великобританії Ріши Сунак закликав єврейське утворення дати пояснення щодо даного «трагічного інциденту».

4. Зміни в громадській думці в Америці, як серед представників обох партій в Конгресі, так і серед громадських організацій і широкої публіки. Колишній посол при Трампі в єврейському утворенні Девід Фрідман в інтерв’ю сказав: «Я розумію побоювання щодо ізоляціоністських тенденцій серед республіканців, оскільки всередині Республіканської партії існує активність в цьому напрямку». Сайт «RT» від 20 березня 2024 року повідомляє, що лідер демократичної більшості в Сенаті США Чак Шумер на минулому тижні закликав до проведенню нових виборів в Ізраїлі, вважаючи, що прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху «збився зі шляху» і став перешкодою на шляху до миру!

Перед лицем цих змінених тенденцій, опинившись під внутрішнім і міжнародним тиском і під тиском американського Конгресу, обидва кандидати, Трамп і Байден, почали використовувати ситуацію на користь своєї виборчої кампанії. Те, що було заявлено Трампом і деякими політиками із його оточення в Республіканській партії, є істинним відображенням реальності, що підлаштовується під поточну політичну обстановку. Це не перший раз, коли Трамп використовує події для просунення своєї передвиборчої компанії. Раніше він використав тему війни в Україні і закликав до її припиненню. І зараз Трамп в інтерв’ю ізраїльській газеті «Ісраель Хаюм» від 26 березня 2024 року говорить, що «Ізраїль» відчутно втрачає міжнародну підтримку через свою війну в Газі і закликав його до завершенню цього конфлікту і просуненню мирного процесу. Він сказав: «Ви повинні завершити війну... Ви повинні припинити її... Це повинно закінчитись» і додав: «Ізраїльські атаки перетворили більшу частину сектора Газа в руїни!».

Сьогоднішні позиції Трампа помітно відрізняються від тих, які він займав на початку війни, початково його підхід сприяв створенню незручної ситуації в Конгресі для президента Байдена відносно надання допомоги єврейському утворенню. Це вимушувало Байдена неодноразово шукати вихід із тупикової ситуації, зв’язуючи надання допомоги євреям з питаннями підтримки України і Тайваню і з питанням південних кордонів. Політика західних лідерів, особливо американських президентів, будується на прагматизмі, а не на сталих принципах, тобто будується на утилітаризмі, де велика увага приділяється поточним реаліям, а не істинним цінностям, яким повинна відповідати ця реальність. Ця політика завжди орієнтована на вивчення наслідків і результатів будь-яких дій і зосереджена на досягнення власних інтересів, незважаючи на використовувані засоби і способи, особливо в передвиборчий період, коли прагнення догодити американським виборцям стає як ніколи актуальним. Громадська думка в США змінилась по відношенню до подій в Газі і тепер більшість виступає за припинення війни. Ця думка стало широко розповсюдженою серед американського населення, включаючи політичну еліту і членів Конгресу.

Подібні заяви республіканців ставлять Демократичну партію у скрутний політичний стан і підсилюють її недоліки перед американськими виборцями на майбутніх виборах. Цим і пояснюються останні висловлювання Байдена про необхідність припинити війну без яких-небудь згадувань про притягнення ХАМАС до відповідальності, що співвідноситься з громадською думкою в США у цілому і серед демократів в Конгресі зокрема.

Політика обох партій, як республіканців, так і демократів, перш за усе орієнтована на досягнення інтересів Сполучених Штатів, а також на підтримку єврейського утворення. Початкова підтримка війни, скерована на вдоволення вимог американського народу і конгресменів, служила електоральним інтересам лідерів обох партій. Проте, коли громадська думка почала виступати проти війни, відбулась зміна у вигідний для передвиборчої кампанії бік у позиціях обох кандидатів, які борються за президентство. Тому останні заяви Трампа, скеровані на використання поточної ситуації в інтересах своєї передвиборчої кампанії, різко відрізняються від його попередньої підтримки Нетаньяху і уряду єврейського утворення.

На завершення ми хочемо сказати, що в позиціях невіруючих країн і перш за усе Америки немає блага для мусульман, навіть якщо ці позиції скеровані проти єврейського утворення. Вони використовують проблеми мусульман у першу чергу в своїх інтересах, а також в інтересах єврейського утворення. Припинення війни в межах американської політики, яка пропонує рішення про дві держави і знищення військового потенціалу ХАМАС, служить у першу чергу єврейським інтересам, а не інтересам мусульман і жителів Гази. Вихід із цього занепадницького положення і усунення домінування Заходу над землями мусульман, будь то в Газі або де-небудь іще, можливий тільки за допомогою об’єднання Умми в єдиній Державі, яка буде протистояти політиці усіх невіруючих, включаючи Америку і єврейське утворення. Ми просимо Всевишнього в ці останні дні благого місяця, місяця благословення і перемог, дарувати Ісламській Уммі швидке полегшення і відродження під стягом праведного Халіфату за методом пророцтва. Амінь.

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб, Єрусалим
10.04.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню