Повстання в американських університетах — це не просто бунт, це ознака протистояння, яка закладе основу для подальших подій

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Новини про послідовні і поширювані хвилювання в американських університетах проти злочинів єврейського утворення і на підтримку жителів Гази продовжують домінувати в усіх засобах масової інформації. Протестувальники вимагають припинення злочинної війни, яка бушує над головами жінок, дітей і беззахисних людей в Газі, а також вимагають припинення взаємодії з компаніями, які, як стверджується, підтримують єврейське утворення, зокрема, вимагають, щоб університети не взаємодіяли з компаніями із числа постачальників та інших компаній, вилучаючи вигоду із війни в Газі.

Протестувальники також вимагають амністувати студентів і викладачів, які були покарані або звільнені за участь в протестах. На сайті Аль-Джазіри в статті «Університети встають на підтримку Гази. Що викликало гнів в американських цитаделях знань?», опублікованої 27 квітня 2024 року, говориться, що провідні американські університети, як Колумбія, Йель, Гарвард, Нью-Йорк та інші відчувають те, що можна описати як студентське повстання на знак протесту проти війни «Ізраїля» в секторі Газа і проти позиції Америки, яка підтримує євреїв в цій війні.

Що призвело до такого стрімкого розвитку подій? Якими є рушійні мотиви цих неочікуваних протестів, які поставили в тупик усіх політиків в США? Чи можуть ці протести перерости в широкомасштабне народне повстання, скероване проти беззаконня, порочності і несправедливості капіталістів? Які уроки і висновки можна вилучити із цих подій, які поставили в тупик американських політиків і із того, що методи протидії цьому з боку влади є такими, що суперечать їх цінностям, образу життя і переконанням?

Перш ніж почати викладення фактів по цій темі, слід спочатку згадати низку важливих аспектів.

Перший: капіталізм зародився на тлі революцій і визвольних рухів, які тривали багато років, протистоячи несправедливості і тиранії релігійних діячів і церкви в Середні віки.

Другий: Сама Америка заснувалась внаслідок кривавої революції, після якої ситуація стабілізувалась до сучасного стану. В період з 1861 по 1865 роки там бушувала жорстока війна між Північчю і Півднем через пригноблення темношкірих, після чого відбулось примирення під керівництвом президента Авраама Лінкольна, і порядок був відновлений згідно з новими законами, прийнятими після революції.

Третій: Це те, що замість колишньої несправедливості утвердилась нова, а саме — домінування капіталістів над значною частиною населення, що описується як контроль з боку одного чи двох відсотків населення над рештою прошарків суспільства, які становлять приблизно 98% людей, які є трудящим класом в капіталістичних суспільствах.

Насправді, ці події не були першими і навряд чи стануть останніми спалахами проти сваволі політиків зокрема і капіталістичної системи у цілому. В 1861 році темношкірі, а також південні шати протестували проти північних штатів. В 1886 році в Чикаго спалахнули протести проти скорочення заробітної плати з метою збільшення тривалості робочого дня. В 1968 році трапились масштабні протести проти війни у В’єтнамі. Потім відбулись протести тисяч міст під час фінансової кризи, яка почалась в 2008 році, а після цього був заклик до захоплення Уолл-Стріт в Нью-Йорку у вересні 2011 року.

Кривизна капіталістичної системи і протести людей проти неї або проти тих, хто її здійснює, є широко відомими і сталими явищами в західному суспільстві. Як тільки обурення вщухає в одному місці, воно спалахує в іншому.

Щодо цих масових і швидко розповсюджуваних протестів, то вони почались спонтанно, без підтримки з боку якої-небудь політичної організації. Це був крик проти тиранії і нехтування голосами людей з боку західних політиків, особливо американських лідерів. Більше того, проти них виступила більшість американських політиків із обох партій.

Причини, які спонукали до цих протестів, можна стисло викласти наступним чином:

1. Глибока економічна криза, як охопила США, що відбилась на цінах і інфляції, а також безперервне знецінювання заробітної плати внаслідок росту вартості життя. Це пов’язано з низкою причин, серед яких і зовнішні військові витрати Америки,тягар яких лягає на плечі простого американського громадянина.

2. Маніпулювання цінностями, встановленими Заходом, такими як демократія, права людини і свободи, згідно зі своїми політичними інтересами. США захищають Україну і звинувачують Росію, але у той же час не висувають звинувачень проти єврейського утворення за його дії проти палестинців. Це призвело до втрати свого іміджу Америкою перед світовою спільнотою і дискредитації капіталістичної ідеології, яку вона сповідує.

3. Жорстокі дії, які скоїли євреї в Газі, не мають аналогів серед сучасних звірств на землі, вони навіть перевершують по своїй жорстокості нацистів і фашистів.

4. Різкі висловлювання деяких політиків проти права на демонстрації збільшили масштаб протестів, наприклад, висловлювання Байдена під час єврейських свят: «Антисемітизм заслуговує на засудження і не повинен мати місце на території університетів і в будь-якому місці нашої країни», а також: «Моя адміністрація буде продовжувати реалізовувати національну стратегію по боротьбі з антисемітизмом і задіє усі ресурси федерального уряду для захисту єврейської спільноти».

5. Втручання єврейського упряду в протести і зухвалі заяви деяких єврейських політиків, особливо Нетаньяху і голови Моссада. 26 квітня 2024 року Моссад виступив з погрозою на адресу студенів американських вузів, протестуючих проти війни в секторі Газа. Цей інцидент викликав шквал обурення в колах США.

6. Вплив молодих мусульман в американських університетах, особливо представників палестинської діаспори. Тисячі палестинських студентів, які навчаються в університетах, діляться своїми переживаннями з колегами, розповідаючи про положення на своїй батьківщині, особливо ті, хто із Гази і чиї батьки стали жертвами конфлікту.

Це лише деякі із основних причин, які роздмухали тліюче вугілля, перетворивши його у полум’я, а потім підливши в нього масло, тими самим підсилили вогонь, який розгорівся.

Адміністрація Байдена, демократи і республіканці в Конгресі намагаються приховати правду, вводячи в оману громадськість. Проте в цій ситуації вони не досягли успіху, оскільки громадська думка усе активніше і активніше виступає проти політичних еліт та їх провальних дій.

Ці протести обернули громадську думку в США проти політичних еліт та їх дій. Ця громадська думка підсилюється з кожним днем і може досягти точки всенародного вибуху, поставивши звичайних людей перед реальною конфронтацією з політичними елітами з метою їх скинення, як це вже відбувалось в деяких частинах планети, включаючи країни мусульманського світу. Причина цього — еліти, які використовують країну та її громадян для обслуговування інтересів своїх корпорацій за рахунок бідних прошарків населення, і люди це добре розуміють.

Незважаючи на те, що політичні еліти прагнуть ввести громадськість в оману і відволікти її від істинного шляху, їх зусилля продовжують зазнавати поразки. Це пов’язано з тим, що на практиці люди бачать брехню і обман відносно війни проти Гази, у той час як підтримка і допомога Україні проти Росії знаходять широкий відгук і схвалення серед людей.

Ці протести спричинять значний вплив на політику США відносно війни в Газі, що у свою чергу буде спричиняти тиск на єврейську владу. Вони також істотно вплинуть на виборчу кампанію і шанси Байдена на успіх. В майбутньому дані протести можуть стати іскрою, яка запалить усі прошарки американського суспільства проти порочності і несправедливості капіталізму.

В цьому питанні велику важливість грає глибокий розрив між прошарками суспільства і політичною елітою як в Америці, так і в Європі. Ця еліта становить собою один відсоток суспільства, який управляє рештою усіх інших, тому конфлікти не вщухають, недовіра до цих еліт зростає, а протести з’являються в нових формах і видах. Другий важливий момент, який також має значення — це прагматичний підхід Заходу до своєї ідеології, коли інтереси ставляться вище принципів і переконань, що чітко видно у питанні Гази і України.

Ці системи ніколи не стануть сталими і дійдуть до такого ж кінця, як і їх попередники. Америка повторить долю Радянського Союзу і її існування довго не триватиме. Це неминуче, таким є закон Аллаха відносно тих, хто жив до того і відносно будь-якого, хто коїть зло:

اسْتِكْبَاراً فِي الْأَرْضِ وَمَكْرَ السَّيِّئِ وَلَا يَحِيقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ إِلَّا بِأَهْلِهِ فَهَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا سُنَّتَ الْأَوَّلِينَ فَلَن تَجِدَ لِسُنَّتِ اللهِ تَبْدِيلاً وَلَن تَجِدَ لِسُنَّتِ اللهِ تَحْوِيلاً

«Це трапилось тому, що вони звеличувались на землі і замислювали зло. Але зла хитрість оточує (або уражає) тільки тих, хто коїть зло. Невже вони очікують чого-небудь іншого, окрім участі перших поколінь? Ти не знайдеш заміни для настанови Аллаха і не знайдеш можливості ухилитись від настанови Аллаха» (35:43).

Таким чином, земля готується до приходу Ісламу, який врятує усіх від згубної порочності.

Істинні слова Всевишнього:

قَالَ اهْبِطَا مِنْهَا جَمِيعاً بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى * وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى

«Він сказав: «Низвергніться звідси разом, і одні із вас будуть ворогами інших. Якщо ж до вас явиться від мене вірне керівництво, то усілякий, хто послідує Моєму вірному керівництву, не опиниться заблудшим і нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а в День воскресіння Ми воскресимо його сліпим» (20:123,124).

 

Газета «Ар-Рая»
Хамд Табіб, Єрусалим
01.05.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая