Сьомий візит Блінкена до регіону і переговори по сектору Газа

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Боляче бачити те, що відбувається з нашою великою Уммою, але наша упевненість в її силі непохитна, адже це найвеличніша Умма! Як же так виходить, що американський чиновник, який пишається тим, що він єврей за походженням, управляє «лідерами» Умми?

Ми називаємо їх «лідерами» умовно, адже вони не більше, аніж маріонетки. Вони навіть соромляться визнавати свій зв’язок з Ісламом, побоюючись бути звинуваченими в тероризмі, екстремізм і антисемітизмі. Вони прагнуть показати, що слідують світовому порядку, який диктує Америка, оскільки їм наказано не промовляти ані слова, окрім: «Ми вимагаємо дотримання міжнародного права і міжнародних рішень», «Ми закликаємо міжнародну спільноту і Раду Безпеки ООН до дії...», «Ми вимагаємо, щоб Америка спричинила тиск...». Вони підкоряються Америці, стережуться того, що вона їм забороняє, роблять поступки, коли це від них вимагається, і тиснуть на представників озброєних угрупувань в Газі за вимогою Америки, яка дбає про добробут єврейського утворення, прагне до його вдоволенню, забезпечуючи йому безпеку і підтримку, щоб те на віки залишалось військовою базою нових західних хрестоносців в регіоні. Лідери цього утворення розуміють це і заявляють про те, що вони захищають західні цінності. Захід же обходиться з ними як з розпещеною дитиною, яка нахабніє і поводить себе зухвало усе більше і більше, погрожуючи вторгненням до Рафаху і вбивство іще більшої кількості людей, понад вже вбитих десятків тисяч в Газі. Їх жага до пролиття крові мусульман ніяк не вичерпується.

З початку єврейського вторгнення до Гази держсекретар США Блінкен здійснив до регіону вже свій сьомий візит, який тривав з 29 квітня по 1 травня 2024 року. В ході цієї подорожі він відвідав Саудівську Аравію, де зустрівся з наслідним принцом Бін Салманом. В Ер-Ріяді, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі, він заявив: «Америка і Саудівська Аравія в останні місяці активно працювали над угодою про нормалізацію відносин між Саудівською Аравією та «Ізраїлем». Ця угода між Вашингтоном і Ріядом включає зобов’язання в області оборони і безпеки, а також співпрацю в ядерній сфері. Саудівсько-американська частина цих угод, швидше за усе, буде завершена в найближчий час». Далі він додав: «Для продовження нормалізації вимагатимуться два чинники: стабільність в Газі і надійний шлях до створенню палестинської держави». Тим самим Блінкен штовхає єврейське утворення піти на угоду з ХАМАСом про заручників, бажаючи купити їх згоду за нормалізацію відносин з Саудівською Аравією, що вказує на те, що Америка близька до своєї цілі.

За інформацією сайту «Axios» від 3 травня 2024 року, заснованою на заявах американських офіційних осіб, «президент Байден, через різку критику з боку його основних прибічників перед президентськими виборами, особисто бере участь в процесі по досягненню угоди про заручників і припиненню вогню в Газі». У зв’язку з цим він відправив свого держсекретаря, а за ним і директора розвідки Бернса для участі в триваючих переговорах в Каїрі. І щоб підсилити тиск з метою укладання угоди, їх візити відбулись саме тоді, коли до Каїру прибула делегація ХАМАСу.

Катарська делегація також прибула до Каїру для участі в переговорах, що підкреслює важливість катарського посередництва саме в цих переговорах. Це трапилось після того, як 17 квітня 2024 року міністр іноземних справ Катару Абдель Рахман Аль Тані погрожував припинити посередництво, різко критикуючи «політичні ігри деяких політиків, які прагнуть використати роль Катара в своїх виборчих кампаніях», маючи на увазі заклик американського депутата від демократів, який закликав США переглянути відносини з Катаром, що перегукується з критикою Нетаньяху, який стверджував, що Катар підтримує ХАМАС і не спричиняє достатнього тиску на них для звільнення заручників. Нетаньяху висловився на адресу Катара, що «роль посередника стримана; він не може запропонувати того, чого не бажають чути самі сторони». Сполучені Штати попросили Катар надати притулок керівництву ХАМАСу і організувати для них політичний офіс в Досі в 2012 році. Щоб використати його для впливу на ХАМАС по мірі необхідності, як це визнали колишній міністр іноземних справ Хамд і нинішній емір Тамімі. Також Катар був запрошений зіграти свою роль у відносинах з рухом Талібан, для чого в 2013 році був відкрий офіс, використаний для укладання угод з рухом і подальшим виведенням військ із Афганістану.

Блінкен також відвідав Йорданію і зустрівся з її королем, відомим своїми проамериканськими і проізраїльськими поглядами. Йорданія діє як транзитний пункт для доставки допомоги в Газу і як оборона лінія для єврейського утворення, про що очевидно свідчить відбиття іранських ракетних ударів Йорданією.

Останнім пунктом маршруту Блінкена стало єврейське утворення, де він провів зустрічі з його керівництвом, повідомивши їм про готовність Саудівської Аравії до нормалізації відносин. Ціною за це для євреїв є досягнення угоди по Газі і відмова від атаки на Рафах. Блінкен почав вимагати від них «розробити ясний план, перш ніж приймати рішення про вторгнення до Рафаху». Америка побоюється, що вторгнення єврейського утворення до Рафаху і скоєння нових масових вбивство викличуть іще більш різку реакцію як всередині країни, так і на міжнародній арені, де її вже звинувачують у співучасті в масових вбивствах. В ході зустрічі з президентом єврейського утворення Герцогом і військовим командуванням Блінкен заявив: «ХАМАС несе відповідальність за затягування процесу досягнення угоди, вони повинні прийняти дуже вигідну пропозицію, яка зараз знаходиться на їх столі, для припинення вогню», прагнучи таким чином умиротворити євреїв, добиваючись їх згоди на припинення військових дій в Газі.

Це пов’язано з тим, що президентські вибори в Америці не за горами, і Демократична партія втратила багато прибічників, гостро потребуючи голосів євреїв та їх прибічників, особливо на тлі того, що республіканці активно використовують цю карту. Багато американців через релігійні міркування, а також тому що вважають єврейське утворення своєю головною базою на Близькому Сході і через своє вороже ставлення до Ісламу і мусульман, підтримують євреїв. Для Америки загибель десятків тисяч мусульман в Газі нічого не означає, якщо тільки це не впливає на ісход президентських виборів і на її інтереси в регіоні. Америка вбила і покалічила мільйони мусульман в Іраку і Афганістані. Америка, захищаючи свого агента Башара Асада, закривала очі на злочини в Сирії, розв’язавши руки Асаду, Ірану та їх партнерам, таким як Росія, щоб вони збільшили своє насильство над сирійським народом.

Проте спостерігається деякий перегляд позицій відносно єврейського утворення серед американських політиків, деякі із яких об’явили про відставку. Серед американської молоді також зростають антиізраїльські настрої, оскільки вони не можуть змиритись зі злочинами цього утворення, що викликає побоювання у єврейських лідерів, оскільки подібне з ними відбувається уперше.

Єгипет грає важливу роль, оскільки межує з Газою і управляє життєво важливими для її жителів ресурсами, а також з миті укладання з євреями мирної угоди під егідою США регулює пересунення палестинців, підсилюючи свій контроль над кордоном в угоду єврейського утворення. Єврейське утворення зацікавлено в цій угоди, тому що воно забезпечує безпеку від потенційних загроз з боку Єгипту. Таким чином, Єгипет може впливати як на ХАМАС, так і на євреїв. Єгипет, як посередник, активно бере участь між сторонами поряд з Катаром і під патронажем США, ігноруючи той факт, що жителі Гази — це його народ, якому він повинен допомогти, і що єврейські окупанти — це його вороги, проти яких він повинен об’явити війну.

Останні переговори між цими сторонами почались 4 травня 2024 року в Каїрі з метою укладання угоди. Бачачи пряме втручання президента США, який відправив свого держсекретаря для підготовки і голову розвідки для координації процесу, американський уряд доклав усіх зусиль для укладання угоди. Оскільки триваюча війна в Газі і погрози єврейського вторгнення до Рафаху почали впливати на передвиборчий рейтинг Байдена. По усій видимості, угода цього разу буде досягнута. На жаль, ХАМАС готовий до поступок і прийняттю рішення про дві держави, що є поразкою після усіх принесених жертв. Проте це не ослаблює наш дух, а зміцнює нашу упевненість в тому, що єдине рішення цього питання — це відновлення Халіфату за методом пророцтва.

 

Газета «Ар-Рая»
Асад Мансур
08.05.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая