США регулярно контактують з командуючими армій в африканських країнах

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

26 червня 2024 року міністри оборони і начальники штабів 30 африканських країн зібрались на саміт в столиці Ботсвани, в Габороне. Конференція тривала два дні, протягом яких обговорювались так звані проблеми безпеки і стабільності в Африці.

Конференцію організувало і спонсорувало Африканське командування озброєних сил США (АФРІКОМ). Це перший захід такого роду, проведений в Африці з миті проведення установчої конференції в 2017 році. Лейтенант-командор армії США Боббі Діксон, представник АФРІКОМ, заявив, що ціль конференції полягає у «вирішенні актуальних проблем безпеки в Африці і знаходженні способів спільної роботи для миру і безпеки на континенті». Детально розкриваючи цілі конференції, він додав: «Нам треба докладати більше зусиль у боротьбі з тероризмом, протидії кіберзагрозам і організації миротворчих місій. Конференція охопить усі ці питання, а експерти і військові командуючі обміняються ідеями, стратегіями і встановлять партнерські зв’язки, які зміцнять колективні оборонні здібності усієї Африки. Це більше, аніж просто конференція, це важливий крок до єдиному підходу в захисті африканського континенту».

Це означає, що США мають намір встановити повний контроль над Африкою, охоплюючи усі її країни разом з їх озброєними силами шляхом тісної взаємодії між арміями. Вони добиваються цього, встановлюючи міцні зв’язки з військовими командуючими через такі щорічні конференції.

Торішня конференція міністрів оборони африканських країн була проведена в Римі (Італія) під егідою Африканського командування озброєних сил США (АФРІКОМ), і в ній взяли участь представники 43 країн. Проте проведення поточної конференції безпосередньо на африканському континенті має особливе значення, оскільки підкреслює, що США стали головним військовим куратором Африки, незважаючи на те, що цього разу не були присутніми представники тринадцяти країн порівняно з минулим роком.

Таким чином, Америка зібрала тридцять африканських країн під свій вплив, використовуючи привід боротьби з тероризмом, протидіючи кіберзагрозам, зміцнення оборонних можливостей африканських країн і створення єдиного підходу до захисту усіх африканських держав під американським керівництвом.

Можливо, виведення миротворчих місій ООН із деяких африканських країн, таких як Демократична Республіка Конго і Малі, роль Росії, яка підсилюється в декількох африканських країнах, особливо в Західній і Центральній Африці, і зростаюча роль приватних компаній в цих країнах — усе це Америка використовує як вагомий аргумент для поширення свого впливу на африканському континенті і обґрунтування своєї постійної присутності на чорному континенті.

Подібні американські дії відбуваються тоді, коли континент переживає значні зміни в глобальному балансі сил, пов’язаних з Африкою, особливо після виходу Франції із декількох африканських країн. Таким чином, Африка знов стала ареною міжнародної боротьби і виниклий там стратегічний вакуум вимагає заповнення на глобальному рівні.

На конференції обговорювалось багато спеціальних питань по безпеці, скерованих на досягнення так званої безпеки і стабільності на континенті, оптимізація методів і способів захисту ресурсів, рішення актуальних проблем безпеки, обмін інформацією, заохочення партнерства і співпраця у питаннях загальних загроз і проблем з безпекою. Це робиться для того, щоб Африка, як сказав представник АФРІКОМ, стала «більш мирною і безпечною», тобто більш мирною і безпечною в своїй залежності від Америки, а не від кого-небудь іншого.

Конференцію очолили голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун і командуючий Африканським командуванням американських озброєних сил (АФРІКОМ) генерал Мішель Ленглі. Вони обговорили з учасниками шляхи підсилення співпраці між африканськими країнами і США для протистояння так званим «стратегічним викликам» в області безпеки і стабільності на континенті.

За допомогою АФРІКОМ і таких регулярних конференцій Америка почала заміщати Францію в Африці, оскільки Франція більше не в змозі зберігати свій вплив там. Окрім того, США вилучають користь за рахунок Великобританії із англомовних африканських країн, які раніше перебували під британським впливом, використовуючи їх як міст для оволодіння рештою африканських країн, як тими, хто перебуває під французьким впливом, так і тими, хто перебуває під британським. В цьому їм допомагає крупний військовий контингент, розташований в Африці (АФРІКОМ).

Це американське втручання у справи африканського континенту, як і передуючі йому європейські втручання, особливо з боку Франції і Британії, підкреслює колоніальний погляд, який досі переважає в цих крупних державах.

Тільки Ісламська Держава Халіфат за методом пророцтва, яка незабаром буде відновлена, з дозволу Аллаха, здатна реально протистояти американському впливу і повністю викоренити його з континенту. І, з дозволу Аллаха, це відбудеться у найближчий час.

 

Газета «Ар-Рая»
Ахмад Аль-Хатвані
03.07.2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая