Розвиток війни в Газі

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Після того, як 5 днів назад рух ХАМАС прийняв основну частину американського плану, скерованого на припинення дев’ятимісячної війни в секторі Газа, два представника руху заявили у неділю, 7 липня, що: «Рух очікує відповіді від «Ізраїля» на свою пропозицію про припинення вогню». Один із представників ХАМАС, який попросив не називати його імені, сказав Reuters: «Ми передали через посередників нашу відповідь і чекаємо відповіді від окупантів». Цього разу ХАМАС відмовився від основної своєї вимоги, згідно якої єврейське утворення спочатку повинно погодитись на постійне припинення вогню до підписання угоди. Джерело в ХАМАС повідомило Reuters в суботу, 6 липня, на умовах анонімності у зв’язку з конфіденційністю переговорів, що рух буде прагнути повного припинення вогню через переговори на першому етапі, який триватиме 6 тижнів.

Важливо враховувати наступі моменти при спробі аналізу поточних переговорів про припинення вогню:

1. Завершення так званої другої фази війни і об’явлення про швидкий початок третьої фази. Друга фаза включала вторгнення, зачистку і широкомасштабне руйнування житлових районів і будівель. Третя фаза припускає початок точкових операцій, зосереджених ударів і повітряних бомбардувань місць, позначених окупантами, за аналогією з нещодавніми операціями євреїв на Західному березі, але в набагато більшому масштабі в Газі.

2. Вступ Байдена у виборчу гонку, обтяженого невдачами, в яких його звинувачує Трамп, і підсилення протистояння між ними на тлі поразки Байдена в перших дебатах. В результаті цього Байден і Демократична партія потребують припинення війни чи введення її в стадію «сплячого режиму» до завершення виборів.

3. Потреба прем’єр-міністра євреїв, Нетаньяху, в продовженні війни або в виході із неї в образі переможця, рятівника єврейського утворення, щоб не завершити свою політичну кар’єру, опинившись або у в’язниці, або пішовши у відставку.

4. Слабкість конкурентів і альтернативних кандидатів на пост прем’єр-міністра єврейського утворення, оскільки Нетаньяху вважається найсильнішою фігурою серед поточних лідерів і користується підтримкою єврейського лобі в Америці.

На тлі цих ремарок необхідно оцінювати поточну ситуацію і розвиток війни в Газі.

Війна в Газі була рішенням, ініційованим Америкою, перш ніж це зробили євреї. Америка хотіла цієї війни, більше того, вона і підштовхнула єврейське утворення до її початку, тому що прагнула до скасування влади ХАМАС в секторі Газа і знищення його військового потенціалу, а також до захисту єврейського утворення від майбутньої екзистенційно загрози і підготовки Гази до того, щоб вона стала частиною припускаємого американського проекту, а саме проекту «двох держав».

І ці цілі були майже досягнуті: війна в Газі зруйнувала рух до підґрунтя. Вони вважають, що їм вдалось знищити військову структуру рухів опору, а те, що залишилось, можна контролювати за допомогою точкових операцій, які проводяться окупаційною армією чи міжнародними і арабськими силами, які будуть задіяні після війни в початковій фазі. Вони також вважають, що правління ХАМАС в секторі закінчилось, і максимум на що він може розраховувати — це стати частиною політичної структури в цьому районі.

На думку Америки, усього перерахованого досить і вона не заперечує проти цього, за умовою знаходження рішення для звільнення заручників, оскільки це є однією із головних обіцянок Америки у війні в Газі. Вона вважає, що неможливо звільнити їх без угоди з ХАМАС, особливо після того, як Нетаньяху не вдалось звільнити заручників шляхом наземного вторгнення до Рафаху. Нетаньяху сподівався завершити війну руйнівною перемогою, думаючи, що вторгнення до Рафаху завершить зачистку усього сектора Газа, дозволить арештовувати лідерів ХАМАС і його військового крила, знищити тунелі і звільнити заручників. Його надії не виправдались і від цього від втратив розум. Америка, а також в деякій мірі і Нетаньяху, тепер вважають необхідним укласти угоду з ХАМАС для звільнення заручників.

Америка хотіла добитись укладання угоди за допомогою розпливчастих формулювань у відношенні умов завершення війни, що відкинули як Нетаньяху, так і ХАМАС. Потім Нетаньяху погодився на це під тиском, усвідомивши, що пункти угоди не примушують його до припинення вогню. Він повторив свою відмову від остаточного припинення війни до досягнення усіх цілей. ХАМАС також відмовився від своєї умови повного припинення вогню після того, як посередники переконали його, що пункти угоди косвенно передбачають це, роблячи відновлення війни складним, якщо не неможливим. «Associated Press» повідомило, що ХАМАС отримав гарантії від посередників, що війна не відновитися. Воно процитувало єгипетського чиновника і одного із представників ХАМАС, що рух відмовився від основної своєї вимоги, а саме від отримання попереднього зобов’язання від єврейського утворення про повне припинення війни і буде прагнути досягти цього за допомогою переговорів протягом першого етапу, який триватиме шість тижнів.

Таким чином, Америка прагне укласти угоду, щоб тимчасово чи остаточно зупинити війну і звільнити заручників після того, як покінчила з владою ХАМАС в секторі Газа і добилась згоди ХАМАС на формування нової влади в секторі, аналогічної Палестинській адміністрації на Західному березі. Америка припускає наявність ХАМАС в політичному житті, будь то у вигляді опозиції чи співучасті у владі, а також припускає існування військових осередків, які в подальшому будуть переслідуватись арабськими силами на початковому етапі після війни, а пізніше — силами Палестинської адміністрації, як це відбувається на Західному березі.

Америка усвідомлює, що Нетаньяху не хоче закінчувати війну, прагнучи до її продовження, поки не з’явиться щось, що буде гарантувати його утримання при владі, наприклад, перемога Трампа. Він також хоче добитись перемоги у війні, яка зміцнить його популярність і запобіжить його падінню. У той же час Америка розраховує на те, що тимчасове припинення війни, тривалість якої досить велика (кожен із трьох етапів буде тривати півтора місяці), звільнення заручників, ріст опозиції і внутрішні протести в єврейському утворенні зроблять відновлення війни для Нетаньяху складним, а можливо приведуть і до його падінню. Євреї не звикли до війни, і як тільки повернеться спокій, особливо на північному фронті, контрольованому американськими наказами, вони знов почнуть мріяти про стабільне життя, спокій, відсутність матеріальних, військових втрат і втрати людських життів, що створить громадську думку проти відновлення війни.

Щодо руху ХАМАС, то в умовах підсилюваного тиску на нього і упертості Нетаньяху, рух вирішив погодитись з усними обіцянками і запевняннями посередників, і не наполягав на своїй умові, що призвело б до продовженню війни і втрати іще більшого числа заручників або лідерів руху.

Таким чином, ситуація стоїть на місці і залежить від позиції прем’єр-міністра єврейської держави Нетаньяху і його правлячої коаліції. І буде недивно, якщо Нетаньяху знов відмовиться від угоди через вищезгадані причини, особливо враховуючи, що переговорна група постійно обговорює деталі, кожна із яких може бути приводом для відмови чи відстрочки укладання угоди. Деякі вважають, що нинішня гнучкість Нетаньяху скерована на те, щоб тягнути час до свого майбутнього виступу в Конгресі США 24-го числа цього місяця, враховуючи, що у Америки протягом цих передвиборчих шести місяців не так багато важелів тиску на Нетаньяху.

Таким чином, діти, жінки і старі Гази, кров її жителів продовжують залежати від бажань євреїв, амбіцій Нетаньяху і жадібності правлячої коаліції, а американці тим часом дбають про єврейське утворення і забезпечують його безпеку і існування. Але у той же час Ісламська Умма та її армії усе іще стоять, осторонь спостерігаючи за руйнуваннями домів і тисячами людей, помираючих від голоду, страждань і вбивств, не поворухнувши навіть пальцем, щоб захистити своїх братів.

О, Умма Ісламу і армії мусульман, до якого часу ви будете миритись з тим, що Газа знаходиться в руках загарбників-євреїв та їх злочинних союзників-американців?!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمُ انفِرُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الأَرْضِ أَرَضِيتُم بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا مِنَ الآخِرَةِ فَمَا مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا فِي الآخِرَةِ إِلاَّ قَلِيلٌ

«О ті, які увірували! Чому, коли вас закликають виступити в похід на шляху Аллаха, ви тяжко припадаєте до землі? Невже ви вдовольняєтесь мирським життям більше, аніж Останнім життям? Але мінливе задоволення мирського життя порівняно з Останнім життям жалюгідне» (9:38).

 

Газета «Ар-Рая»
Бахір Саліх
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Палестина
10.07.2024р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая