Нещодавній саміт НАТО в Вашингтоні і 75 років лет агресії і зарозумілості

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Президент США Джо Байден відкрив саміт НАТО в столиці США Вашингтоні, який співпав з 75-річчям з дня заснування цього агресивного міжнародного військового альянсу, очолюваного США і країнами Західної Європи.

Цей альянс неодноразово розпалював безмежні регіональні і локальні війни, сіючи руйнування і хаос по усьому світу, створюючи нескінченні вогнища конфліктів на усіх п’яти континентах.

Байден почав саміт з брехливих солодких промов: вихваляв альянс і перебільшував його досягнення, відзначивши 75-річчя його створення, пов’язавши це з важливістю місця, де був підписаний початковий договір 75 років назад. Проте в дійсності він умовчав про той факт, що НАТО має експансіоністський колоніальний характер, хибно стверджуючи, що альянс сприяв поширенню миру і глобальної стабільності.

На поточному саміті основна увага приділялась незмінній підтримці альянсу України, особливо після того, як Росія в минулий понеділок нанесла ракетні удари по українським містам, що призвело до потрапляння ракети в дитячу лікарню в Києві. Ця подія викликала особливу увагу лідерів альянсу, і українське питання зайняло значну частину їх обговорень, затьмаривши інші теми. Вони пообіцяли надати Україні додаткову фінансову допомогу у розмірі 43 мільярдів доларів в наступному році і зобов’язались забезпечити її новими озброєннями для захисту свого повітряного простору, включаючи винищувачі F-16.

Щодо розташування нових сучасних американських озброєнь в Європі, адміністрація Байдена об’явила, що почне розгортання ракет великої дальності в Німеччині в 2026 році і зазначила, що будуть розташовані і інші види озброєнь. Білий дім і уряд Німеччини на полях саміту НАТО уперше з часів холодної війни об’явили про розташування в Німеччині потужних американських озброєнь, здатних досягати території Росії, починаючи з 2026 року. Серед них будуть крилаті ракети «Томагавк» з дальністю понад 2000 кілометрів, зенітні ракети СМ-6, а також нещодавно розроблена гіперзвукова зброя, що забезпечить кращий захист союзникам НАТО в Європі.

Саміт також закликав до зміцненню відносин з Японією і Південною Кореєю перед переговорами з лідерами Австралії, Японії, Нової Зеландії і Південної Кореї в заключний день саміту. Президент Південної Кореї Юн Сок Ель і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда зі свого боку пообіцяли підсилити співпрацю з НАТО в області безпеки.

Щодо Росії, то вона попередила США і Захід про те, що їх дії ведуть до ескалації, заявивши, що вона відповість на будь-яку провокацію. Заступник міністра іноземних справ Росії Сергій Рябков в Санкт-Петербурзі заявив: «Безпека Росії буде піддана небезпеці через таке озброєння, і це вимагатиме відповіді з боку Росії».

Китай також виразив своє засудження заявам, зробленим на саміті НАТО. В четвер представник міністерства іноземних справ Китаю заяви про різке засудження і категоричну незгоду Китаю з заявами, зробленими на саміті альянсу. Він зазначив, що заяви НАТО «розпалюють напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні і наповнені ворожими висолюваннями, просякнутими ідеями часів холодної війни, упередженістю і провокаціями». У зв’язку з цим Китай подав офіційний протест на адресу НАТО.

Погляд основних членів альянсу, американців і європейців, на світ носить домінуючий і пихатий характер. Щодо позиції США відносно альянсу, то вона полягає в керівництві і експлуатаційному управлінні, заснованому на матеріальній вигоді. США та їх крупні союзники розглядають світ як свою ферму, місце для колонізації, вилучення прибутку і експлуатації.

Америка використовує альянс для обмеження можливостей конкуруючих крупних держав, особливо Росії і Китаю, оточуючи їх військовими силами і базами, а також вибудовуючи військові регіональні альянси з місцевими державами з метою ізоляції Китаю і Росії. Одночасно з цим США нав’язують своїм європейським партнерам необхідність захисту, підкорення і дисципліни, перебуваючи під американською парасолькою.

Щодо решти країн світу, то США за допомогою альянсу або здійснюють військове втручання для їх стримування або їх розчленування, як це було з Лівією і Сербією, або залякують їх, погрожують грубою силою, примушуючи їх підкорятись, як це відбувається з іншими країнами.

З самого початку НАТО був створений для стримування Радянського Союзу і запобігання розширення його впливу в Європі. Після розпаду Варшавського договору під керівництвом комуністичної Росії, падіння комунізму і розпаду Радянського Союзу, альянс повинен був бути розпущений. Проте США і західні країни зберегли НАТО, незважаючи на зникнення їх традиційного комуністичного ворога. Потім вони вигадали нового ворога для себе і альянсу – Іслам, який вони демонізували, характеризуючи його як екстремізм, тероризм і фундаменталізм.

Розширення НАТО, включення до його складу нових країн, таких як Швеція і Фінляндія, і підтримка заявки України на вступ до альянсу в майбутньому – усе це сприяє продовженню епохи колоніалізму і пихатості. Це перетворює залякування слабких і бідних країн і тероризування їх народів в постійний міжнародний порядок денний і світову норму.

Таке ненормальне міжнародне положення, викликане існуванням цього домінуючого і несправедливого альянсу, сформувало складну реальність для мусульман, яка вимагає змін і позбавлення від цього зла, щоб звільнити світ від його згубного впливу. Подальше існування НАТО означає продовження несправедливості і пихатості як постійної риси в міжнародних відносинах, продовження існування згубної природи їх структури і утвердження гегемонії крупних колоніальних держав.

Ці необхідні зміни неминучі для порятунку людства від важкої спадщини, залишеної після Другої світової війни, яка обтяжує як мусульман, так і усіх інших пригноблених і ущемлених народів світу.

Цю велику задачу можуть виконати тільки носії заклику і володарі послання із числа мусульман-ідеологів, які сумлінно і настирливо працюють над відновленням ісламського життя і створенням другого праведного Халіфату за методом пророцтва. Це єдина надія на порятунок людства від тиранії капіталістичного світу і його жорстокої військової машини, втіленої в злочинному НАТО.

 

Газета «Ар-Рая»
Абу Хамза Аль-Хатвані
17 липня 2024 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая