Візит Нетаньяху до Вашингтону – зарубіжна поїздка з внутрішніми цілями

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

Прем’єр-міністр єврейського утворення Біньямін Нетаньяху завершив свій візит до Вашингтону на тлі інциденту в Мадждал-Шамсі на окупованих Голанських висотах, в результаті якого загинуло і було поранено десятки людей.

Візит був насичений популістськими подіями, включаючи його історичну промову перед Конгресом, яка тривала 53 хвилини і була зустрінута бурхливими і багаторазовими оплесками з боку конгресменів і присутніх. Під час свого візиту він також зустрівся з президентом США Джо Байденом, віце-президентом і кандидатом в президенти Камалою Харріс, а також з кандидатом від Республіканської партії Дональдом Трампом. Цей візит відбувся за запрошенням Конгресу США, направленому біля двох місяців назад.

Безумовно, Нетаньяху з радістю прийняв цю пропозицію і назвав її історичною, адже це вже четверта його промова перед Конгресом, чого не траплялось з жодним іноземним лідером в історії Сполучених Штатів, навіть прем’єр-міністр Великобританії Вінстон Черчілль виступав перед Конгресом лише тричі. Нетаньяху явно приділив велику увагу своїй підготовці до цієї промови перед Конгресом, яка була артистичною, з ретельно підібраними виразами згідно з перевагами і настроями американських політиків. Наприклад, в своїй промові Нетаньяху заявив, що перемога єврейського утворення буде перемогою Сполучених Штатів, закликаючи обидві країни «бути єдиними» після дев’яти місяців війни з ХАМАС.

Нетаньяху, під аплодисменти в Конгресі, сказав: «Щоб цивілізовані країни перемогли, Сполучені Штати і Ізраїль повинні бути єдиними». Він також додав: «На Близькому Сході вісь терористів на чолі з Іраном протистоїть Америці, «Ізраїлю» і нашим арабським друзям. Це не зіткнення цивілізацій. Це боротьба між варварством і цивілізованими країнами». Таким чином, щоб викликати схвалення і підтримку у присутніх, представив себе і Сполучені Штати у виді захисників цивілізованого світу від варварства, втоми і тероризму.

Проте ця ретельно підготовлена «театральна вистава» не спричинила належного ефекту ані на офіційну позицію президента США і віце-президента і кандидата від демократів Камали Харріс, ані на позицію кандидата від республіканців Дональда Трампа.

Нетаньяху хотів, щоб цей візит і його промова перед Конгресом зміцнили його політичні позиції в єврейському утворенні і пом’якшили на його адресу критику, пов’язану з війною. Аплодисменти і овації на ногах було саме тим, чого він і добивався своєю промовою, оскільки це демонструвало його в іншому світлі, відмінного від його поточної постаті ізгоя в своїй країні, якого вважають невдахою і відповідальним за найсерйознішу поразку в області безпеки. Його посил полягав в тому, що непопулярний прем’єр-міністр усе іще здатний маніпулювати відносинами з найважливішим союзником єврейського утворення і збирати групи республіканців і демократів на свою підтримку. Він хотів, щоб євреям запам’яталось саме це, сподіваючись на те, що це підвищить його авторитет і рейтинг в опитуваннях громадської думки.

Цілі Нетаньяху були очевидними для багатьох політиків в США. Так, сенатор Крис Ван Холлен заявив журналістам: «Нетаньяху усе це необхідно для зміцнення своїх позицій в «Ізраїлі», і це одна із причин, через яку я не хочу бути присутнім... Я не хочу бути співучасником цього обману. Він (Нетаньяху) не є великим хранителем відносин між США і «Ізраїлем»». Також член Палати представників, республіканець Томас Масси, сказав, що не буде присутнім на цьому заході. Він написав на платформі X: «Метою звернення Нетаньяху до Конгресу є зміцнення своїх політичних позицій в «Ізраїлі» і пом’якшення міжнародної критики, пов’язаної з війною. Я не прибічник цього, тому я не буду присутнім».

Як ми бачимо, міністри із уряду Нетаньяху відкрито спробували використати цей візит в своїх інтересах. Так, ультраправий міністр Бецалель Смотрич похвалив Нетаньяху, заявивши, що «серця євреїв повні гордості за прем’єр-міністра і наданий йому теплий прийом показує, наскільки сильними є наші партнерські відносини з Америкою». Міністр транспорту Мірі Рєгєв написала: «Наші вороги – це ваші вороги, наша боротьба – це ваша боротьба, наша перемога – це ваша перемога. Скільки величі, мудрості і рішучості в цих словах, якими характеризується наш прем’єр-міністр Нетаньяху. У нас є такий лідер, через якого нам заздрять інші країни. Ми повинні його підтримувати і стояти за ним. Нехай береже його Бог, щоб він продовжував нас вести».

Щодо американців, то навіть ті, хто аплодував Нетаньяху, не настільки наївні, як можуть подумати деякі, хоча вони теж не відрізняються глибокодумністю. Але вони розділяють дві речі: єврейське утворення і його міжнародний імідж і особистість Нетаньяху. Багато аналітиків визнали, що багато членів Демократичної партії, а можливо, і деякі республіканці, явно підтримують єврейське утворення, але віддали перевагу б комусь іншому замість Нетаньяху. Наприклад, лідер більшості в Сенаті Чак Шумер в середу закликав Нетаньяху піти у відставку і уникав рукостискання з ним. Інший демократ із Нью-Йорка, член палати представників Джеррі Надлер, за день до виступу назвав Нетаньяху найгіршим лідером в єврейській історії, але все ж таки аплодував його промові в певних місцях.

Політики проводять відмінність між єврейським утворенням і Нетаньяху. Вони показують сильну і рішучу підтримку єврейському утворенню, що виразилось в їх оваціях і аплодисментах, але це не є підтримкою особисто Нетаньяху. Тому Нетаньяху не вдавався в деталі ведення війни, її цілей і переговорів, обмежившись лише згадуванням про загальні інтереси, які підтримує Америка з самого початку, такі як ліквідація бойовиків і влади ХАМАС, звільнення заручників, забезпечення безпеки єврейському утворенню і усунення майбутніх загроз. Більше того, Нетаньяху навіть згадав про те,чого Америка хотіла з самого початку, а саме про відмову від ідеї залишитись в Газі і встановлення над нею військового правління, закликавши в своїй промові до того, щоб Газа була після війни «демілітаризованою і свобідною від екстремізму і знаходилась під управлінням палестинців». Окрім того, Нетаньяху використовував такі фрази, які лестять слухачам і викликають у них емоційний відгук, такі як «єдність цілей», «боротьба з варварством» і «захист демократії».

А ось щодо важливих позицій, пов’язаних з війною, вони були висловлені Байденом, Харріс і Трампом, і між їх висловлюваннями не було істотних відмінностей. Навіть Трамп підкреслив про необхідність якнайшвидшого завершення війни. Таким чином, послання Трампа і Республіканської партії полягало в тому, що вони не дозволять Нетаньяху іти до кінця в своїх мріях.

Байден і його віце-президент Камала Харріс були більш різкими і менш ввічливими з Нетаньяху. Вони сказали не те, що йому хотілось би почути і підкреслили необхідність завершення війни, досягнення угоди про перемир’я і реалізації рішення двох держав. Один із кандидатів на пост віце-президента Камали Харріс навіть накинувся на Нетаньяху, назвавши його небезпечною і такою, що загрожує усьому світу людиною, чим він зміцнив позиції Харріс і Демократичної партії перед виборами.

Таким чином, злочинці згодні в своїх цілях по знищенню бойовиків і розгрому Гази і мусульман. Хоча вони і розходяться в деталях і способах досягнення своїх цілей, проте вони єдині в важливості єврейського утворення, збереження його безпеки і забезпечення його майбутнього. Лідери Америки готові в будь-яку мить пожертвувати такими особистостями, як Нетаньяху, заради інтересів єврейського утворення, оскільки воно для них вкрай важливе, будучи отруйним кинджалом в тілі Умми, тому вони хочуть, щоб його існування тривало.

Палестинське питання залишиться в заручниках у цих злочинців, і народ Палестини продовжить бути жертвою їх амбіцій і мрій. Тільки Ісламська Умма здатна покласти край злочинам в Палестині і Газі, і вона повинна негайно вдатись до цього, щоб зірвати плани євреїв і Америки і повернути Палестину, перлину ісламських земель, мусульманам.

 

Газета «Ар-Рая»
Бахер Саліх
член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Палестина
31.07.2024р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая