Китай стверджує, що США роздувають питання ядерної загрози

Газета «Ар-Рая»
Друкарня

У заяві представника Міністерства іноземних справ Китаю, зробленої 21 серпня 2024 року, говориться: «В останні роки Америка постійно мусує питання про китайську ядерну загрозу, використовуючи це як привід для уникання своїх зобов’язань по ядерному роззброєнню. Хоча саме США залишаються найбільшим джерелом ядерної загрози у світі».

Газета «Нью-Йорк Таймс» також зазначила, що «у березні 2024 року Байден схвалив секретний стратегічний план, зосереджений на зростаючому ядерному арсеналі Китаю і підготовці США до можливих скоординованих викликів з боку Китаю, Росії і Північної Кореї». Це означає, що Америка бачить в цих трьох країнах серйозну загрозу через їх ядерний потенціал, який може порівнятись чи навіть перевершити американський. Хоча формального союзу між цими двома країнами немає, їх зближення і співпраця викликають у США тривогу, оскільки вони сприймають Америку як спільного ворога. У відповідь США створюють альянси — від двобічних до багатобічних, включаючи НАТО, які вони ж і очолюють.

США володіють 5428 ядерними боєголовками, Росія — 5997, а Північна Корея — приблизно 50 боєголовками (Alhurra, 14.03.2024). У звіті Пентагону від 20 жовтня 2023 року говорилось, що «Китай нарощує свій ядерний арсенал швидше, аніж очікували в США. У Китаю вже більше 500 боєголовок, готових до використання, і, швидше за усе, їх число перевищить 1000 до 2030 року». Представник Пентагону підкреслив: «Китай активно розвиває платформи для запуску ядерної зброї з суходолу, моря і повітря, а також розвиває необхідну інфраструктуру для підтримки цього масштабного розширення». Також було зазначено, що «китайський флот — найбільший у світі, який нараховує 370 кораблів і підводних човнів. Військові витрати Китаю в 2023 році збільшились на 7,2% і склали біля 212 мільярдів доларів». Комітет Палати представників США порекомендував збільшити ядерний арсенал країни як кількісно, так і якісно для протидії Росії і Китаю (Alhurra, 20.10.2023).

Різниця в кількості ядерних боєголовок, якою б вона не була, не має вирішального значення. Важливіше наявність якісних і сучасних можливостей ядерних озброєнь, здатних завдати серйозного збитку американським цілям. Саме тому Америка занепокоєна арсеналом Китаю, який швидко розвивається, і прагне контролювати і стримувати. США активно просувають тему китайської ядерної загрози і спричиняють тиск, щоб примусити Китай погодитись на зустрічі на рівні вищого керівництва і дозволити інспектування своїх військових об’єктів. Одночасно Америка укладає угоди по безпеці з країнами, зацікавленими в протидії китайській загрозі, і постійно проводить масштабні військові вчення з цими країнами в Південно-Китайському морі. Останні такі вчення за участю Індонезії та інших країн почались 26 серпня 2024 року і будуть тривати два тижні.

Президент США Джо Байден виразив своє вдоволення досягнутою угодою з головою КНР Сі Цзіньпіном під час їх зустрічі в Сан-Франциско 16 листопада 2023 року. Угода передбачає «відкриті, ясні і прямі контакти з Китаєм у військовій сфері». США прагнуть до встановленню військових зв’язків з Китаєм для того, щоб відстежувати його військові успіхи і схилити його до укладанню угоди по обмеженню ядерного озброєння. Щоб заманити Китай, США зміцнюють відносини з ним в інших сферах, намагаючись запобігти його союзу з Росією і поставки їх зброї для війни в Україні, а також щоб Китай спричинив тиск на Північну Корею з метою укладання угоди по її ядерній програмі.

31 травня 2024 року, після півтора років перерви і настирливих запитів з боку США, в Сінгапурі відбулась зустріч міністрів оборони США і Китаю Ллойда Остінаі і Лі Шанфу. Перед цим міністр фінансів США Джанет Йеллен відвідала Китай з чотириденним візитом, який почався 4 квітня 2024 року4, і зустрілась з низкою китайських чиновників з метою їх прихильності. Услід за нею 24 квітня 2024 року Китай відвідав державний секретар Ентоні Блінкен, який здійснив другий за рік візит до країни.

В рамках активізації діалогу 27 серпня 2024 року радник по національній безпеці США Джейк Салліван відвідав Китай з триденним візитом, в ходе якого зустрівся з головою КНР, міністром іноземних справ і високопосадовими військовими. В американському звіті зазначається, що Салліван «прагне підвищити рівень військового діалогу між США і Китаєм до рівня керівництва».

Китай виразив своє невдоволення після того, як 24 серпня 2024 року Міністерство торгівлі США об’явило про санкції проти 105 китайських і російських компаній через китайсько-російську співпрацю у сфері оборонного виробництва, зміцнення військового потенціалу Росії і допомоги їй в обході санкцій. Салліван сказав голові Сі, що «президент Байден розраховує на повторну зустріч з вами у найближчі тижні». Це, ймовірніше за усе, є спробою продемонструвати успіхи адміністрації демократів перед президентськими виборами у листопаді. У свою чергу Сі Цзіньпін підтвердив, що «зобов’язання по підтриманню хороших відносин з США залишаються незмінними». Салліван також зустрівся з Чжаном, заступником голови Центральної військової ради, і заявив, що «рідко випадає можливість проведення таких зустрічей» підкресливши прагнення США до організації зустрічей на китайських військових об’єктах.

Міністр іноземних справ Китаю Ван І на зустрічі з Джейком Салліваном заявив: «США повинні припинити стримувати Китай в області економіки, торгівлі і технологій, а також припинити завдавати збиток його законним інтересам». Він додав, що «Китай стоїть на захисті свого територіального суверенітету, морського права і інтересів в Південно-Китайському морі. Америка не повинна використовувати двобічні угоди як привід для зазіхань на суверенітет Китаю і його територіальну цілісність, так само як і не повинна підтримувати або закривати очі на порушення Філіппін». У відповідь Салліван заявив: «Америка не прагне до розриву відносин з Китаєм і схильна політиці одного Китаю». Офіційний представник Міністерства іноземних справ Китаю розкритикував американську стратегію «стримування і придушення Пекіну» і використання однобічних санкцій, які підривають світову торгову систему і впливають на безпеку і стабільність глобальних виробничих і транспортних ланцюгів. Китай закликав США припинити політизацію економічних і торгових питань, переводячи їх у питання безпеки.

Китай ясно виражає свою критику на адресу США, усвідомлюючи їх задуми і наміри, і активно намагається протистояти їм. У той же час Китай намагається підтримувати хороші відносини з Америкою для досягнення своїх інтересів. Проте це не залишає його в статусі крупного регіонального гравця, який перебуває в оборонній позиції, незважаючи на його ядерний потенціал. Якщо Китай не буде використовувати свої сили, включаючи ядерні, для того, щоб впливати на США і боротись за світове лідерство, він так і залишиться у межах свого регіону, до чого, власне кажучи, Америка і прагне.

В будь-якому випадку сили зла продовжують змови один проти одного. Нам це важливо тільки в тій мірі, щоб розуміти їх можливості, політику і методи з метою захисту себе від їх зла. Наша ціль — побудова Держави блага, праведного Халіфату за методом пророцтва, яке скине ці сили і принесе добро усьому світу.

 

Газета «Ар-Рая»
Асаад Мансур
18.09.2024

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая