Хвороба Хафтара та її ситуацію у Лівії

Про газету
Друкарня

На протязі деякого часу мались суперечливі повідомлення про стан Халіфи Хафтара. Одні стверджували, що він переніс інсульт, що потяг за собою кому, інші говорили, що він у стані клінічної смерті.

Проте люди з інформаційного відділу Лівійської національної армії (ЛНА) заявили, що Хафтар знаходиться у повному здравії, хоча ЛНА з самого початку не визнавала його хворобу. При цьому варто відзначити, що контингент інформаційного відділу ЛНА був зібраний із решток колишнього режиму та секуляристського отребья.

У середині минулого місяця конфлікт між Агілой Салахом та маршалом Хафтаром загострився, причиною чому стало відвідання Агілой Салахом фронту навколо міста Дерна, який знаходиться під контролем Ради Шури муджахідів Лівії. Під час відвідувань він застеріг своїх одноплемінників, які б’ються на стороні Хафтара, від нападу на Дерну, тому що їх може спіткати доля племені аль-Бараса (згадуючи конфлікт між племенами аль-Бараса та аль-Убайдат 1860–1890 рр.). У свою чергу, співробітники відділу безпеки Хафтара напали на охорону Агіла Салаха, відібравши у них транспорт та зброю, що стало свого роду посланням йому.

Тепер, коли Халіфа Хафтар знаходиться між життя та смертю, ми бачимо, як розвивається конкуренція між його соратниками, одні із яких слідують за Єгиптом, а інші — за ОАЄ. Їх конкуренція ведеться за спадкоємність Халіфі Хафтару. Наприклад, Агіль Салах вирушив в ОАЕ з метою швидкого підтвердження своєї лояльності їм і щоб довести свою правонаступність Хафтару, що повинно гарантувати йому захист з боку ОАЕ та їх підтримку у подальшому. У той же час Єгипет прагне зліпити з Ауна аль-Фарджані (відповідальний у команді Хафтара за безпеку у східних районах) правонаступника Хафтару на підґрунті того, що Аун аль-Фарджані, як і Халіфа Хафтар, — із племені аль-Фарджан. Аль-Фарджані є довіреною особою Єгипту, тому що виконує усі його доручення (хоча, звичайно, не так, як це робив Хафтар). Якщо Аун аль-Фарджані стане правонаступником, то Єгипет, за яким стоїть Америка, зможе контролювати ситуацію на сході Лівії, що дозволить їм грати певну роль та спричиняти вплив на події в усій Лівії через місцеві механізми.

Проте, по-видимому, серед військових кіл Хафтара є сильне невдоволення кандидатурою Ауна аль-Фарджані у якості ватажка озброєних сил. Тому Америка поруч з Єгиптом почала непомітно просувати інші кандидатури, такі як генерал-майор Абдул Салам аль-Хасі, і почала проводити ротацію деяких корумпованих особистостей, яких вона використала на протязі останніх чотирьох років. Свої дії США та Єгипет виправдовували правилом «відомий диявол краще невідомого». Проте нам необхідно розуміти, що хто б не прийшов на місце Хафтара (Аун аль-Фарджані, Абдул Салам аль-Хасі або син Хафтара), він не зможе повернути колишню обстановку;цього не зміг зробити сам Халіфа Хафтар, що вже говорити про інших!

Америка на дану мить не здатна владнати справи на свою користь, що вимушує її погодитись на врегулювання ситуації з англійцями та французами, навіть якщо це буде тимчасово. На це вказують наступні речі:

1) Заява американського чиновника про те, що Америка довірила Італії взяти на себе американську роль у лівійському питанні. В один із днів Італія перехопила повітряні судна, що вилітали із ОАЕ та Єгипту для бомбардування Дерни, не дозволивши їм зробити цього.

2) Потім ми бачили, як в останні декілька днів американські «АФРИКОМ» бомбардували бойовиків на півдні Лівії під приводом їх членства в «ІДІЛ». Американська адміністрація та уряд Фаіза Сараджа заявили, що операція була узгоджена між двома урядами. Тут Америка не стала координувати дії з силами Хафтара.

А це — вже якийсь сигнал, який потребує подальшого спостереження; по-видимому, сталися змінення у позиції США відносно того,що відбувається у Лівії. У всякому випадку, на це вказують чартерні рейси Агіля Салаха та аль-Фахури в ОАЕ, Ауна аль-Фарджані в Єгипет та інші подорожі інших місцевих діячів. За останні два дні делегація із числа французів, італійців, англійців та німців відвідала Тобрук. Це вказує на ускладнення ситуації, що виникла після зникнення із поля зору Халіфи Хафтара. Адже порядок, що склався при Хафтарі, тепер порушився і стало складно реалізовувати його план, зокрема — те, щ було підготовлено для вторгнення у Дерну.

Тепер само знаходження сил Хафтара у «нафтовому півмісяці» стало складною справою, незважаючи на його ключове значення для Єгипту та Америки, адже деякі озброєні підрозділи у зоні «нафтового півмісяця» почали відходити на схід. А це, у свою чергу, налякало єгиптян, американців та європейців, адже ситуація у сфері безпеки у будь-яку мить може вибухнути та викликати анархію та хаос, чинників для цього у східному регіоні предосить. У зв’язку з цим ЄС провів нараду по ситуації у Лівії, а його застеріг від от того, що усе може усугубитись через відсутність Хафтара. Деякі політичні сили у Тріполі порахували, що зникнення Хафтара стане допоміжним чинником для наведення порядку та виведення країни із критичної ситуації.

Член Вищої державної ради Лівії Умар Бухаш сказав: «Те, що відбувається у східних районах, швидше за усе відбувається через наявність там військової організації, на чолі якої стоїть керівництво ЛНА. Сама ця організація представляє собою союз племінних,ідейних груп та ополченців, які більше роз’єднані, аніж об’єднані … Конфлікт у східній Лівії після зникнення Хафтара стане порядком денним для різноманітних керівників ; причина тому — спадщина Хафтара. Заява міністра закордонних справ Франції про покращення здоров’я Хафтара — це можливість виправити ситуацію після зникнення самого Хафтара, як і можливість надати гравцям досить часу для розробки нових сценаріїв». Виникає питання: якими є ці сценарії?

Те, що сталося з Хафтаром стало повною несподіванкою для внутрішніх, зовнішніх, регіональних та міжнародних гравців. Адже його стан сплутав їм карти, вимусивши публічно брехати. Ця мить простежується і у заяві спецпосланця ООН по Лівії Гасана Салама, він стверджує, що особисто обговорював з маршалом Хафтаром розвиток ситуації у Лівії. Його заява є явною брехнею,адже цієї розмови не було, проте через тиск з боку Франції, Італії та ОАЕ він збрехав. У цьому ж дусі була заява з боку міністра закордонних справ Франції, що, нібито, стан маршала Хафтара покращився після проходження необхідних досліджень та аналізів. Заява сина Хафтара англійському Інтернет - виданню «MiddleEastEye» розкрило, що у його батька фіброз легень та гострий енцефаліт головного мозку, і на дану мить він у стані коми.

Тим самим син Хафтара спростував інформацію про покращення здоров’я свого батька. Усі ці брехливі заяви були зроблені для того, щоб викроїти достатню кількість часу для обрання наступника Хафтара, який повинен продовжити його шлях. Проте, на жаль, справа ускладнилась, адже оказія з Хафтаром сталася у ту мить, коли підтримуючі його сторони перестали рахуватись з ним через те, що він порушив їх фінансові плани, змішав їм усі карти. Цей його передсмертний стан є початком кровопролитної боротьби, у якій кожна сторона буде переслідувати свої інтереси, а це вже призведе до краху проекту «гідність Хафтара», який вони підтримали, пожертвувавши багато чим: починаючи з 2014 р., вони витратили сотні мільйонів доларів. Залишилось чекати, час покаже!


Газета «Ар-Рая»
Ахмад Мухаззаб
9 Шабана 1439 р.х.
25.04.2018 р.

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню