«Угода сторіччя» приречена на поразку

Огляд новин «Ар-Рая»
Друкарня

Старший радник Білого дому Джаред Кушнер заявив, що довгоочікуваний план президента Дональда Трампа по пошуку рішення конфлікту між єврейським і палестинським народами буде представлений у червні після завершення Рамадану.

Про це Кушнер повідомив на форумі журналу «Time» у Вашингтоні, передає «Reuters».

«Ар-Рая»: адміністрація Трампа квапиться закрити палестинську проблему, яка створює перешкоди американським планам по регіону. Також мета цієї угоди полягає у тому, щоб забезпечити безпеку сіоністського утворення згідно з американським баченням. Проте ця угода, незалежно від її деталей, приречена на поразку. І тому є декілька причин:

По-перше, адміністрація США намагається перевести проблему в економічну площину і вирішити її за допомогою комерційної угоди. Здійснення цього плану практично неможливо, і Америка не у змозі остаточно вирішити проблему. Те, чого на протязі десятиріч не змогли досягти велетні американської політики, не досяжне для безрозсудного президента та його недосвідченого радника.

По-друге, для Ісламської Умми палестинська проблема — це питання віри. Не уявляється можливим, що мусульмани з їх культурною спадщиною уступлять хоча б дюйм своєї землі. Згідно ісламським джерелам, саме у Палестину Посланець Аллаха ﷺ здійснив нічну подорож і звідси піднісся на небеса. Тому ані угода Трампа, ані рішення двох держав, ані арабська ініціатива, ані будь-яка інша не зможуть стерти ісламський відтінок усієї Палестини, у тому числі аль-Кудса, Аскалана, Сафада і Тель-Рабіа, як би правителі не зраджували мусульман, погоджуючись на поступки.

По-третіх, десятиріччями колоніальні західні держави шукали рішення палестинської проблеми. Вони прагнули зберегти сіоністське утворення, яке для них є передовою базою у мусульманських країнах і кинджалом, встромленим у серце Умми. Але ці рішення завжди стикались з небажанням євреїв, тому що лідери цього злощасного утворення на тлі покори мусульманських правителів бажають отримати більше, аніж те, що пропонується ним згідно американським рішенням. Як би не намагались покровителі єврейського утворення запустити так званий «мирний процес», кожен крок закінчувався масовими вбивствами палестинців. Сьогодні сіоністські правителі більш упевнені в собі, аніж коли-небудь раніше. Аллах говорить:

أَمۡ لَهُمۡ نَصِيبٞ مِّنَ ٱلۡمُلۡكِ فَإِذٗا لَّا يُؤۡتُونَ ٱلنَّاسَ نَقِيرًا

«Або ж вони володіють часткою влади? Будь це так, то вони не дали б людям навіть виїмки на фініковій кісточці» (4:53).

По-четверте, події показали, що угоди, укладені між арабськими правителями і єврейським утворенням, ніколи не поширювались на народи. Мусульмани продовжували бачити в єврейському утворенні окупанта. Ані Кемп-Девідські угоди, ані Ваді-ель-Араба, ані Осло не могли привести до легітимізації сіоністів. Тому, незалежно від того, який результат буде у цієї угоди, він не змінить чого-небудь. Трамп не зможе вплинути на хід історії, географічно і культурно, особливо враховуючи зростаючу усвідомленість Умми, що можна спостерігати під час революцій, коли лунають заклики до звільнення Палестини, як це зараз відбувається в Алжирі.

По цим та іншим причинам угода Трампа приречена на поразку, якщо взагалі вона не народиться мертвою. Проте усе перераховане не знімає з Умми її зобов’язань. Вони повинна мобілізувати усі свої сили, щоб завадити здійсненню американської угоди і рішенню по створенню двох держав, а також усіх інших рішень. Що стосується мусульманських армій, то їх обов’язок полягає у тому, щоб висунутись у напрямку Палестини для її звільнення від бруду єврейських окупантів.


Огляд новин «Ар-Рая»
01.05.2019

Останній номер газети Ар-Рая арабською
Інтерв'ю з Османом Баххаш про газету «Ар-Рая»
Газета Ар-Рая

Головне меню